جمعه, ۲۱ دی, ۱۴۰۳ / 10 January, 2025
مجله ویستا

چطور باردار شوم؟ (4)


نی نی بان، مریم قاسمی: چهارمین مطلب از بسته چک لیست باردار شدن و مسائل آن راهنمای جامع و کاملی را درباره نحوه اقدام برای باردار شدن در اختیار شما می گذارد. 
 

چطور باردار شوم؟ (4)

اصول پایه باردار شدن 
برای برخی از افراد، اجتناب از حاملگی دشوار است. با این حال برای بعضی دیگر، بچه دار شدن می تواند امری دشوار و خسته کننده باشد. اگر شما تصمیم گرفته اید که در این مسیر قدم بردارید، این راهنما را از دست ندهید. 

1. استفاده از قرص های ضد بارداری را متوقف کنید. در صورت استفاده از برخی از روش های ضد بارداری به زمان بیشتری احتیاج دارید تا به شرایط باروری باز گردید پس انتظار نداشته باشید که پس از کنار گذاشتن مقاربت محافظت شده در همان ماه اول باردار شوید. مدت زمانی که بدن شما برای بازگشت به شرایط طبیعی نیاز دارد بسته به روشی که برای پیشگیری از بارداری استفاده کرده اید، متفاوت است و باید در این زمینه با پزشک تان مشورت کنید. 
اگر از روش های ضد بارداری مانند قرص ضد بارداری و حلقه واژینال استفاده می کنید ممکن است کمی بیشتر طول بکشد که بدن تان به شرایط باروری برگردد. اگر از آی یو دی استفاده می کنید باید برای خارج کردن آن به پزشک یا ماما مراجعه کنید. اگر روش پیشگیری از بارداری تان کاندوم، دیافراگم یا اسفنج ضد بارداری است، لازم نیست نگران باشید البته معنی اش هم این نیست که بلافاصله بعد از مقاربت محافظت نشده باردار می شوید. 
 
2. زمان تخمک گذاری خود را تعیین کنید. در صورتی که این کار را به درستی انجام دهید شانس خود را برای باردار شدن بیشتر می کنید. اگر سیکل تان 28 روزه و منظم است، 14 روز بعد از اولین روز سیکل تان احتمالا زمان تخمک گذاری شما خواهد بود. اگر در این زمان با همسرتان مقاربت داشته باشید سریع تر می توانید باردار شوید. 
اگر چرخه قاعدگی شما منظم و 28 روزه باشد با تقسیم کردن آن به دو و پیدا کردن روز وسط سیکل، زمان تخمک گذاری را پیدا می کنید اما اگر سیکل تان طولانی تر است معمولا در بیستمین روز بعد از اولین روز قاعدگی، تخمک گذاری خواهید داشت. 
برای این که بتوانید زمان تخمک گذاری خود را دقیق تر تعیین کنید، هر روز صبح دمای پایه بدن تان را اندازه گیری کنید. درجه حرارت بدن در حول و حوش روز تخمک گذاری شروع به افزایش می کند و این نشانه خوبی است که نشان می دهد در شرایط باروری هستید. دمای پایه بدن، دمایی است که باید در ابتدای هر صبح و پیش از بیرون آمدن از رخت خواب آن را اندازه گیری کنید. 
بررسی مخاط دهانه رحم روش دیگری برای تعیین زمان تخمک گذاری است. در روزهای منتهی به تخمک گذاری ترشحات واژینال روشن، چسبناک و مانند سفیده تخم مرغ خام است. روزهای اوج باروری شما معمولا سه تا پنج روز است و پس از آن کم کم ترشحات واژن کم می شود. 
 
3. با همسرتان رابطه زناشویی داشته باشید. زمان و تعداد دفعاتی که در سیکل قاعدگی با همسرتان رابطه زناشویی دارید، می تواند روی سرعت باردار شدن شما تاثیر بگذارد. برای اینکه بتوانید نتیجه بگیرید به این نکات توجه کنید: 
کمی قبل از شروع تخمک گذاری به طور منظم با همسرتان رابطه زناشویی داشته باشید. یادتان باشد اسپرم تا شش روز در بدن شما زنده می ماند اما تخمک بعد از آزاد شدن فقط یک روز زنده است. پس اگر از قبل زمان تخمک گذاری با همسرتان مقاربت داشته باشید، سریع تر می توانید باردار شوید. در ضمن سعی کنید ذخیره اسپرم را در بدن تان تازه نگه دارید. درواقع درست است که اسپرم همسر شما تا شش روز در بدن شما زنده می ماند اما بهتر است در دوره ای که شانس باروری تان بیشتر است، هر یک روز در میان با همسرتان نزدیکی کنید تا اسپرم تازه همواره در داخل بدن شما وجود داشته باشد. یادتان باشد که در حین رابطه زناشویی با همسرتان از هر گونه محرک شیمیایی، لوبریکانت (روان کننده) یا اسپرم کش استفاده نکنید. رابطه زناشویی که با ارگاسم و رسیدن خانم ها به اوج لذت جنسی همراه باشد، شانس بیشتری برای بارداری دارد. همچنین بهتر است بلافاصله بعد از پایان رابطه از جای خود بلند نشوید، بلکه دراز بکشید و اجازه دهید که جاذبه کار خودش را بکند! جالب است بدانید که بر اساس یک مطالعه جدید اگر فقط 15 دقیقه بعد از ورود مایع منی به بدن تان دراز بکشید، شانس تان برای باردار شدن 50 درصد بیشتر می شود. 

4. احتمال باردار بودن خود را چک کنید. وقتی دوره تخمک گذاری سپری می شود، زمان انتظار برای مادر شدن از راه می رسد. برای دادن تست بارداری تا زمان پریود بعدی خود صبر کنید. اگر پریود نشدید، یعنی زمانش فرا رسیده که تست بارداری بدهید. البته اگر آدم صبوری هستید می توانید قبل از رسیدن به این مرحله از روش های زیر استفاده کنید. 
الف) همچنان دمای پایه بدن خود را به صورت روزانه کنترل کنید. اگر دمای بدن شما تا ده روز بعد همچنان بالا بود احتمالا معنایش این است که خبرهای خوشی در راه است. 
ب) به ترشحات واژینال خود توجه کنید. بعضی از خانم ها 6 تا 12 روز بعد از لقاح دچار خون ریزی بسیار کمی می شوند که ناشی از لانه گزینی رویان است و می تواند نشانه بارداری باشد. 
 
افزایش قدرت باروری 
1. خیلی زود ناامید نشوید. اغلب زوجین بعد از اولین اقدام به بارداری به سرعت بچه دار می شوند. از هر 100 زوج فقط 15 تا 20 نفرشان در اولین ماهی که برای بارداری اقدام کردند می توانند بچه دار شوند. هر چند که 95 درصد از زوجین نیز دو سال بعد از اولین باری که برای بارداری اقدام می کنند به نتیجه می رسند. البته شما نمی توانید به طور صد در صد همه فاکتورهای مربوط به باروری را در مورد خود و همسرتان کنترل کنید اما روش های وجود دارد که بتوانید قدرت باروری خود را افزایش دهید. 

2. برای چکاپ به پزشک متخصص مراجعه کنید. احتمالا پزشک برای تان آزمایش خون و سونوگرافی تجویز می کند تا وضعیت بدن تان برای باردار شدن مشخص شود. این چکاپ برای تشخیص مشکلات احتمالی که می تواند بارداری را به تاخیر بیندازد، لازم است. از جمله: 
الف) سندرم تخمدان پلی کیستیک که با تخمک گذاری تداخل پیدا می کند. 
ب) آندومتریوز که معمولا منجر به ناباروری می شود. 
ج) دیابت که اگر پیش از بارداری تشخیص داده شود، با کنترل قند خون می توان جلوی بروز آسیب های جنینی را گرفت. 
د) اختلالات تیروئیدی که درست مانند دیابت اگر به موقع تشخیص داده شوند تاثیری بر بارداری شما نخواهند گذاشت. 

3. بدن تان را سالم و سرحال نگه دارید. اگر بلافاصله از اقدام خود برای بارداری نگرفتید، معنایش این است که باید بیشتر به فکر سلامت جسم تان باشید. یکی از بهترین روش ها این است که شروع به کاهش وزن کنید. مطالعات نشان می دهد که هر چه قدر وزن بدن خانمی بالاتر باشد، شانس او برای باردار شدن نیز کمتر می شود. 

4. مصرف مکمل مولتی ویتامین را شروع کنید. استفاده از مکمل های مولتی ویتامین پیش از بارداری به شما کمک می کند تا ذخائر بدنی خود را تکمیل کنید. موقع انتخاب مکمل مولتی ویتامین مطمئن شوید که محصول مورد نظرتان حاوی مقادیر کافی کلسیم، آهن و اسید فولیک است. 

5. استرس خود را کنترل کنید. استرس می تواند عملکرد شما را در رابطه زناشویی تحت تاثیر قرار داده و باعث تاخیر بیشتر در بارداری تان شود. بنابراین اجازه ندهید که فشاری که برای بچه دار شدن احساس می کنید و ترس ها و نگرانی هایی که دارید روی رابطه زناشویی تان تاثیر منفی بگذارد و میل جنسی شما یا همسرتان را کاهش دهد. 

اگر می خواهید درباره چک لیست باردار شدن و مسائل آن بیشتر بدانید، ادامه مطالب این بسته را در این صفحه ببینید.