شنبه, ۲۰ بهمن, ۱۴۰۳ / 8 February, 2025
مجله ویستا

چرا شیر مادر؟


پرسش: سوالی دارم درباره تغذیه نوزاد تقریبا پنج ماه (چهار ماه و بیست و پنج روزش است)مادرش می خواست شیر خشک بدهد من مخالفت كردم و همین طور مشكل نخوردن كودک از شیر مادر و كمبودی شیر مادر چیست لطف كنید دقیق بگویید برای تغذیه مقوی این نوزاد باید چیكار كرد شما چی پیشنهادی دارید (بجز شیر مادر) لطفا یک ر‍ژیم كامل غذایی برای این دوران بدهید.
پاسخ: تا زمانی كه نوزاد شما وزن می گیرد و قد و وزنش روی خط منحنی رشد است باید بدانید كه شیر مادر برای او كافی است و تا پایان شش ماهگی نوزاد باید فقط از شیر مادر تغذیه كند. اگر به تشخیص پزشک شیر مادر كافی نبود آنگاه می توانید باز هم با نظر پزشكتان به او شیر خشک بدهید.در مورد مشكل پزشكی باید از قسمت پزشكی بپرسید.

همه چیز درباره شیر مادر
21 فایده شیر مادر برای نوزاد
1- شیر مادر بر ضریب هوشی نوزاد اثر دارد.

2- شیر مادر باعث تقویت عملكرد ریه های نوزاد می گردد و از مشكلات تنفسی و تنگی نفس جلوگیری می كند.

3- شیر مادر دارای اسیدهای چرب، قند لاكتوز، اب و اسید امینه می باشد. 

4- شیر مادر ضد بیماری می باشد، زیرا انتی بادی های بدن مادر از طریق شیر به نوزاد منتقل می شود. 

5- شیر مادر از نوزاد در برابر پنومونی (ذات الریه)، مسمومیت غذایی، برونشیت، عفونت های میكروبی، انفلوانزا، عفونت گوش، الرژی، جوش، اسهال و سرخجه محافظت می كند.

6- شیر مادر دارای حداقل 100 جزء می باشد كه در شیرخشك یافت نمی شود.

7- مكیدن سینه مادر به رشد فك نوزاد كمك می كند و كودكی كه دارای فك محكمی باشد، دندان های سالمی خواهد داشت. 

8- شیر مادر دارای فواید روانشناسی نیز می باشد به این ترتیب كه كودك به مادر وابسته می شود. در زمان تولد، نوزاد 30 تا 38 سانتی متری خود را می بیند و این فاصله ای است كه بین صورت مادر و نوزاد وجود دارد.

9- از طرف دیگر نوزاد از گرمی سینه مادر خود لذت می برد و بیشتر شیر می خورد.

10- كودكانی كه از شیر مادر خورده اند، تا سن 15 سالگی كمتر دچار دیابت نوع یك، بیماری MS، بیماری قلبی و سرطان می شوند.

11- كودكان شیر مادر خوار مشكلات روانشناختی، رفتاری و یادگیری كمتری دارند.

12- شیر مادر بهترین غذای نوزاد است. شیر مادر تركیبی از پروتئین، چربی، كربوهیدرات و مایعاتی است كه تمام این ها برای رشد مغز و بدن لازم می باشد.

13- شیرمادر خطر سندرم مرگ ناگهانی نوزاد را كم می كند.

14- شیرمادر از بسیاری از بیماری ها و مشكلات دوران بزرگسالی نیز جلوگیری می كند. این مشكلات و بیماری ها عبارتند از: چاقی و اضافه وزن، افزایش فشار خون، افزایش كلسترول خون، اگزما، دیابت، اسم و لوسمی (سرطان خون).

15- شیرمادر می تواند میزان استرس و خونریزی پس از زایمان را كم كند.

16- تغذیه نوزاد با شیر مادر در سال اول زندگی، میزان بیماری ها و مرگ و میر ها را كاهش می دهد.

17- شیر مادر دارای اسید چربی است كه به رشد مغز نوزاد كمك می كند.

19- نوزادان شیر مادرخوار اضافه وزن نمی یابند، بلكه به وزن مناسب سن و قد می رسند. 

20- نوزادان نارسی كه شیر مادر می خورند، بهتر رشد می كنند و ضریب هوشی بالاتری نسبت به نوزدان نارسی كه شیر خشك می خورند، دارند. 

21- شیر مادر همیشه اماده است و احتیاج به گرم كردن و میكروب زدایی ندارد.

6 فایده شیرمادر برای مادر
1- شیردهی احتمال بارداری مجدد را كاهش می دهد.

2- مادرانی كه به نوزاد خود شیر داده اند، از بیماری پوكی استخوان، سرطان سینه، سرطان رحم، سرطان تخمدان، دیابت نوع 2 و سلیاك (عدم تحمل گلوتن گندم) در امان می باشند.

3- شیردهی موجب كاهش وزن مادر می شود. مادر مقدار زیادی كالری را برای ساخت شیر از دست می دهد، در نتیجه افزایش وزن دوران بارداری اش كاهش می یابد.

4- مكیدن سینه مادر باعث ترشح هورمونی می شود كه این هورمون، رحم را به سرعت به حالت اول خود برمی گرداند.

5- از نظر اقتصادی ارزان ترین شیر و مناسب ترین شیر برای نوزاد، شیر مادر است.

6- مادری كه شیر خود را به كودك می دهد، از نظر روحی و جسمی رشد می كند، كمتر احساس خستگی و اضطراب و دلواپسی می كند و حسی قوی برای برقراری ارتباط با نوزاد خود دارد.

تفاوت شیرمادر با شیر خشك
* نوزاد، پروتئین و چربی شیر مادر را بهتر از شیر خشك هضم می كند.

* تركیبات شیر خشک تا اندازه ای شبیه تركیبات شیر مادر است، اما مقدار مواد مغذی ان برای همه نوزادان یكسان است. در حالی كه شیر هر مادری متناسب با نوزاد خودش است.

* در نوزادانی كه با شیشه شیر تغذیه می شوند، اسهال 3 تا 4 بار بیشتر رخ می دهد.

* تحقیقاتی كه به تازگی انجام شده است، نشان می دهد كودكانی كه از شیر مادر استفاده می كنند، در دوران كودكی دچار اضافه وزن نمی شوند. در حالی كه نوزاد شیر خشك خوار در كودكی 20 تا 30 درصد احتمال اضافه وزن خواهد داشت.

* نوزادانی كه در 3 ماه اول زندگی از شیر مادر استفاده می كنند، 34 درصد كمتر از نوزادان شیر خشك خوار احتمال ابتلا به دیابت وابسته به انسولین را خواهند داشت.

* نوزادان شیرمادر خوار نسبت به نوزادان شیرخشك خوار، در بزرگسالی كمتر دچار پرفشاری خون و بیماری های قلبی می شوند. 

* نوزاد وقتی خسته شد، می تواند دیگر سینه مادر را مك نزند و مدتی صبر كند و بعد شروع به مك زدن كند، اما در تغذیه با شیشه شیر این امر ممكن نیست.

خواص موجود در شیرمادر
* در اولین روز تولد، كلستروم ( colostrum) كه مایعی زرد رنگ و غنی از انتی بادی است از سینه مادر خارج می شود. این مایع، سیستم ایمنی بدن نوزاد را تقویت كرده و از او در مقابل بیماری ها محافظت می كند.

* هنگامی كه نوزاد سینه مادر را مك می زند، در ابتدا، شیر ابكی و شیرین می باشد. بعد از مقداری مك زدن، شیر چرب تر و سفت می شود و احتیاجات نوزاد را برای رشد تامین می نماید.

* شیر مادر بر اساس تغییرات اب و هوا تغییر می كند، مثلا در هوای گرم، نوزاد احتیاجی به اب ندارد، زیرا تركیب شیر مادر تغییر می كند.

* شیر مادر دارای مواد مغذی، انتی بادی، هورمون، انتی اكسیدان و دیگر موادی است كه نوزاد به ان احتیاج دارد.

* شیر مادر از مواد مغذی موجود در خون و ذخیره غذایی بدن مادر تامین می شود.

* یك مادر سالم روزانه 644 تا 756 گرم شیر تولید می كند. برای تولید این مقدار شیر، 500 كالری انرژی لازم است. 

* شیر مادر دارای 330 میلی گرم كلسیم در هر لیتر است. 

از كجا بفهمیم كه مقدار شیر مادر برای تغذیه نوزاد كافی است؟
- نوزاد غالبا هر 8 تا 12 ساعت یك بار، شیر می خواهد.

- نوزاد 10 تا 15 دقیقه از هر سینه مادر شیر می خورد.

- نوزاد باید حداقل 6 عدد پوشك را در روز خیس كند. 

- در ماه اول، نوزاد حداقل 3 بار در روز مدفوع می كند. مدفوع نوزاد زرد و نرم می باشد.

- نوزادان در ابتدا، وزن كم می كنند. اما در عرض 2 هفته تغذیه با شیر مادر، به وزن اولیه خود می رسند.

- نوزاد از ابتدای تولد تا 4 ماهگی، باید 113 تا 117 گرم در هفته، وزن زیاد كند.

برای عضویت در خبرنامه نی نی بان و اطلاع از بهترین و پربیننده ترین مطالب، کافی است یک بار فرم عضویت ما را از اینجا پر کنید.