جمعه, ۲۱ دی, ۱۴۰۳ / 10 January, 2025
مجله ویستا
نوزاد نارس، دشواری مراقبت
رئيس اداره سلامت نوزادان وزارت بهداشت،درمان و آموزش پزشكي ميگويد: سالانه 120 هزار نوزاد نارس در كشور به دنبا ميآيند، اكثر اين خانوادهها موفق به سقط قانوني نميشوند و 70 درصدشان دچار افسردگيهاي بسيار شديد ميشوند.
شنيدين صداي نوزاد در خانه آرزوي هر خانوادهاي است، نوزادي كه سالم باشد بخندد، گريه كند، راه برود، رشد كند و ببالد و شادي بخش زندگي والدينش باشد اما هميشه اين طور نيست، جدا از سه ميليون زوج ناباروري كه در حسرت شنيدن صداي گريه نوزادشان هستند، به گفته رئيس اداره سلامت نوزادان وزارت بهداشت 5 تا 8 درصد تولدها را در كشورمان، نوزادهاي نارس و كم وزن تشكيل ميدهند كه تولدشان براي خانواده ويرانگر است.
محمد حيدرزاده، تعداد نوزادان نارس و كم وزن ايراني را كه هر سال قبل از هفت ماهگي به دنيا ميآيند حدود 120 هزار نفر اعلام ميكند و با تشريح مشكلات اين نوزادان و خانواده هايشان از تنش ها و تضادهايي شديدي ميگويد كه خانوادههاي اين نوزادان دچار آن مي شوند. با هم مشروح اين مصاحبه را ميخوانيم:
وزارت بهداشت برنامهاي را براي مراقبت از نوزادان نارس تدوين كرده است، اهميت اين برنامه در چيست؟
حيدرزاده: عنوان اين برنامه رويكردهاي همه جانبه نگر سلامت نوزادان است كه براي كاهش تولد نوزاداني است كه به علل مختلف از بدو تولد دچار ناهنجاري هستند و مجبورند، دوره نوزادي را در بيمارستان سپري كنند.
دوره نوزادي چند روز است؟
حيدرزاده: دوره نوزادي 28 روز يا يكماه است و بعد از آن تا يكسالگي دوره شيرخوارگي است، برنامه وزارت بهداشت اين است كه علاوه بر پيشگيري از تولد اين نوزادان، اقداماتي را انجام دهد كه از اختلال تكاملي اين نوزادان تا جاي ممكن كم شود، به همين منظور بعد از اينكه اين نوزادان از بيمارستان مرخص ميشوند، مراقبتهاي لازم را با حضور نيروهاي بهداشتي شامل پرستار و ماما در منزل ادامه ميدهيم و اگر اين نوزادان مشكلي داشته باشند به كاردرمانگر، متخصص اطفال يا فوق تخصص مغز و اعصاب كودكان ارجاع مي شوند. اين متخصصان براي انجام اين كار آموزش ديدهاند و برنامه به شيوهاي تدارك ديده شده است كه بيشترين منفعت نصيب نوزاد و خانواده شود.
چه تعداد از نوزادان بعد از تولد بايد بستري شوند و شايعترين علت آن چيست؟
حيدرزاده: پنج تا هشت درصد نوزاداني كه در ايران متولد ميشوند، بعد از تولد در بيمارستان بستري ميشوند، سه تا پنج درصد نوزادان به قدري وضعشان وخيم است كه حتما بايد در بخش آي سي يو نوزادان (NICU) بستري شوند. شايعترين علت اين بستري ها نيز نارس بودن نوزاد و تولد زودهنگام است.
يعني قبل از هفت ماهگي؟
حيدرزاده: عمده اين تولدها قبل از 32 هفتگي صورت ميگيرد يعني تفريبا هفت ماهگي و قبل از آن.
مهمترين مشكل اين نوزادان كم وزني است؟
حيدرزاده: بسياري از اين نوزادان دچار مشكلات تنفسي بسيار جدي هستند و بدون كمك وسايل كمك تنفسي NICU امكان مرگ آنها بسيار زياد است.
مهمترين علت اين ناهنجاري ها چيست و آيا قابل پيشگيري نيستند؟
حيدرزاده: شايعترين علت آن شيوه زندگي خانوادهها و مادران است، اگر بهداشت دهان و دندان و بهداشت عمومي در خانه رعايت شود،بسياري از اين ناهنجاري ها كم ميشود.
يعني عفونت عامل تولد نوزاد نارس است؟
حيدرزاده: يكي از علل اصلي تولد نوزادان نارس، عفونت است و با كارهاي سادهاي مانند شستن مداوم دست در دوران بارداري يا اينكه مادر در معرض دود سيگار قرار نگيرد و آقايان در خانه سيگار نكشند، بسياري از اين موارد كم ميشود. البته سطح سواد سلامت خانواده نيز بسيار مهم است. مطالعات نشان ميدهد، ميزان تولد نوزاد نارس در خانواده هايي كه سطح سواد سلامت بالاتر است، بسيار كمتر است.
متاسفانه ميزان سطح سواد سلامت مردم در كشور ما بسيار پايين و حدود 18درصد است. اين ميزان در كشورهاي اسكانديناوي 100درصد و در آمريكا 80 درصد است يعني 80 درصد مردم آمريكا ميدانند كه چگونه بايد زندگي سالم داشته باشند.
منظورتان دانستن اصول بهداشت عمومي و رعايت اصول بهداشت محيط است؟
حيدرزاده: اين مسائل بخش مهمي از سواد سلامت است كه از تولد نوزاد نارس پيشگيري مي كند، البته براي بخش مهمي از اين تولدها هنوز علتي مشخص نشده است، ضمن اينكه برخي از نوزادان نارس نيز بر اثر بيماري مادر به وجود ميآيد، مسموميت يا ديابت بارداري يكي از بيماريهاي شايع دوران بارداري است، بيماريهاي تيروئيد،كليه، قلب و عفونتهاي دوران بارداري از جمله مهمترين علل تولد نوزادان نارس است.
در كشورهاي پيشرفته اين عوامل را به شدت كنترل ميكنند و مراقبتهاي دوران بارداري بسيار جدي است ولي در كشور ما با وجود فرهنگ بالا هنوز در اين زمينه مشكلات و كاستي هاي بسيار جدي داريم و هر چقدر به مراقبتهاي اوليه بهداشتي دوران بارداري بيشتر توجه كنيم از هزينههاي بسيار سنگين و خدمات پر خرج بعدي كه به كشور و خانواده ها تحميل ميشود، كم ميشود.
اين پنج تا هشت درصد نوزداني كه اشاره كرديد سالانه بعد از تولد بايد بستري شوند، چند نفر هستند؟
حيدرزاده: سالانه بيش از يك ميليون و 500 هزار نوزاد در كشور متولد ميشود، حدود 120 هزار تن از اين نوزادان نارس به دنيا ميآيند. البته با تولد يك نوزاد نارس فقط يك نفر دچار مشكل نميشود، يك خانواده به هم ميريزد، پدر و مادر اين نوزادان كه عمدتا جوانان بين 20 تا 27 سال هستند و هنوز تجربه كافي ندارند و تازه زندگي مشترك را شروع كردهاند، با تولد نوزاد نارس به شدت دچار مشكلات رواني و حتي معنوي ميشوند.
چطور؟
حيدرزاده: اين والدين دچار يك خشم سركش از روزگار و سرنوشت ميشوند، احساسي كه تا كسي آن را تجربه نكرده باشد، متوجه آن نميشود.
نوعي افسردگي هم همراه آن است؟
حيدرزاده: بله افسردگي هم هست كه البته آن را ميتوان اندازه گيري كرد. تحقيقات انجام شده در وزارت بهداشت نشان ميدهد كه بيش از 70 درصد والديني كه فرزند آنها در NICUبستري ميشود، دچار افسردگي ميشوند. درصد قابل توجهي از اين خانوادهها كه ميزان آن را مطالعه نكردهايم هم دچار تصادهاي اساسي در زندگي ميشوند، اين مسئله آن قدر مهم است كه در وزارت بهداشت براي آن يك بسته ويژه خدمات رواني و معنوي براي والدين به منطور حمايت تا آخر عمر تدوين كردهايم.
چند درصد اين نوزادان فوت ميكنند؟
حيدرزاده: 10 تا 15 درصد نوزاداني كه در NICU بستري مي شوند، با وجود تمام تلاشهايي كه براي نجات آنها ميشود، فوت ميكنند. نكته بسيار مهم درباره اين مسئله، افسردگي و تضادهاي جدي است كه در زندگي والدين اين نوزادان به وجود ميآيد.
مشكلات اقتصادي هم دارند؟
حيدرزاده: بله، بسياري از خانوادهها توان پرداخت هزينههاي درمان نوزادانشان را ندارند، بنابراين انتظار است كه بيمهها و دولت هزينه اين خانوادهها را بپردازند و از آنها فرانشيز(سهم بيمار) نگيرند، در اغلب اين موارد، مادر بايد در بيمارستان بماند اما جايي براي ماندن مادر نوزاد در بيمارستان نيست و مادر مجبور است، هزينه رفت و آمد از منزل به بيمارستان را هم بپردازد.
هزينههاي كه يك خانواده براي بستري نوزاد خود در بخش NICU دولتي متحمل مي شود،ماهانه بين چهار تا پنج ميليون تومان است، هزينه تغذيه مادر را نيز بايد اضافه كرد.
اين هزينه 4 تا پنج ميليون توماني مربوط به بخش دولتي است و در بخش خصوصي هزينه ها حتما خيلي بيشتر ميشود.
حيدرزاده: بله، گاهي سيستم دولتي هم نميتواند هزينههاي درمان اين نوزادان را تقبل كند،بسياري از داروها و تجهيزات مورد نياز اين بيماران گران است. البته در دولت جديد حمايت از اين خانوادهها خيلي بيشتر شده است اما در دولت قبل خانوادهها در به در دنبال داروهاي گرانقيمتي بودند كه پزشكان براي نوزادانشان تجويز ميكردند.
در هر صورت در كشورهاي پيشرفته خانوادههاي نوزادان نارس تقريبا هيچ هزينهاي براي خدمات بيمارستاني پرداخت نميكنند و چون اين خانواده خودشان در معرض خطر بيماريهاي شديد رواني و معنوي هستند، به شدت دولت و بيمهها از آنان حمايت ميكنند و در كشور ما نيز بايد مصوبهاي داشته باشيم كه خدمات درمان و داروي اين نوزادان رايگان شود.
در مورد هزينهها در بخش خصوصي نيز همان طور كه گفتيد، بسيار گران است، گاهي هزينه يك شب بستري در بخش NICU بيمارستان خصوصي بيش از دو ميليون تومان است كه در توان هر كسي نيست.
غير از مشكل نارس بودن و كم وزني؛ علت مهم مرگ نوزادان در كشور ما چيست؟
حيدرزاده: بعد از آن مشكلات تنفسي شايعترين علت مرگ نوزادان و شيرخواران است، ناهنجاريهاي ارثي و بدو تولد هم هست، از گفتن كلمه «مادرزادي» براي اين ناهنجاري ها ابا داريم زيرا ربطي به مادر ندارد و ارثي و ژنتيكي است، اين ناهنجاريها بعد از كم وزني و مشكلات تنفسي مهمترين عامل مرگ نوزادان است كه اقداماتي براي كنترل و كاهش آنها شروع شده است.
منظورتان غربالگري ژنتيك است؟
حيدرزاده: غربالگري ژنتيك نميتواند، خيلي موثر باشد، چون اكثر اين مشكلات بايد تا 12 هفتگي تشخيص داده شود تا امكان سقط قانوني فراهم شود، آزمايشهاي ژنتيك بايد به موقع انجام شود، بسياري از اين آزمايشها نيز بايد دو بار انجام شود، يكبار در شهرستان و يك بار در يك مركز سطح بالاتر زيرا اگر ناهنجاري تاييد شود، بايد دستور سقط قانوني داده شود و مسئله حساسي است، آماده شدن جواب برخي از اين آزمايشها نيز زمانبر است.
تنها آزمايش هم كافي نيست، بايد سونوگرافي هم انجام شود، سونوگرافي واجب است و اگر متخصص با تجربه باشد با همان سونوگرافي بخش مهمي از ناهنجاري هاي ژنتيك قابل تشخيص است.
چه كساني بايد اين آزمايشها و سونوگرافي را انجام دهند؟
حيدرزاده: مادراني كه سنشان از 35 سالگي گذشته، يا فرزند قبلي آنها با ناهنجاري متولد شده باشد يا ازدواج فاميلي داشته اند، حنما بايد اين آزمايشها را انجام دهند.
اين خدمات تشخيصي رايگان است؟
حيدرزاده: نه، رايگان نيست، در بخش دولتي به ميزان محدود وجود دارد و در بخش خصوصي هم هست كه هزينههاي خاص خود را دارد، پروژهاي در وزارت بهداشت در حال آماده شدن است كه اميدواريم با اجراي آن بتوانيم هزينههاي اين خدمات تشخيصي را به حداقل برسانيم و حداقل اين خدمات را براي افراد در معرض خطر يعني مادران بالاي 35 سال، ازدواجهاي فاميلي و كساني كه در خانواده شان سابقه تولد نوزاد نارس بوده، رايگان كنيم.
اين پروژه در تبريز شروع شده است و اميدواريم بعد از دوره آزمايشي اين طرح با حمايت مديران ملي بتوانيم اين طرح را در كل كشور اجرا كنيم.
اگر تشخيص ها به موقع و قبل از ولوج روح يعني قبل از 16 هفتگي انجام شود و متوجه شويم كه ناهنجاري ارثي وجود دارد، ميتوان دستور سقط قانوني صادر كرد.اما براي صدور چنين دستوري بايد دوبار آزمايش انجام شده باشد و مدارك محكم و مستند باشد، زمان آن هم تا 16 ماهگي بسيار كوتاه اس و بايد سريع انجام شود.
برخي از اين آزمايشها نيز نيازمند نمونهبرداري از مايع آمنيوتيك جنين است كه بايد متخصص ژنتيك بررسيهاي پيچيدهاي روي آن انجام دهد. به علت همين پروسه سخت و زمان اندك آن بسياري از مادراني كه نوزاد ناهنجار دارند،؛ موفق نميشوند، سقط قانوني انجام دهند و دچار تضاد اخلاقي ميشوند.
يعني به سمت سقط غير قانوني ميروند؟
حيدرزاده: بله تقرييا همه مادراني كه بعد از 16 هفتگي متوجه ناهنجاري و ناقص بودن نوزادشان ميشوند، سقط غير قانوني انجام ميدهند. حدود يك سوم مادران اين نوزادان موفق به سقط قانوني ميشوند و بيش از دو سوم اين سقطها غير قانوني انجام مي شود كه بسيار مخاطره آميز است و اطلاعات دقيقي درباره آن نداريم.
درصدي از اين ناهنجاريها نيز به سقط منجر نميشود و نوزاد ناقص متولد مي شود كه همان 5 تا 8 درصد تولدهاست؟
حيدرزاده: بله، بخشي از اين خانوادهها نيز موفق به سقط نميشوند. تقريبا تمام مادراني كه نوزاد ناهنجار را سقط نكردهاند، بعد از زايمان و در دوره نوزادي پشيمان ميشوند و وقتي بچه خود را ميبينند كه دچار مشكل است، زجر ميكشند.
اين مسئله خيلي مهمي است، هم كساني كه سقط غير قانوني ميكنند دچار تضادهاي شديد معنوي و اخلاقي ميشوند چون به هر حال كاري خلاف عرف و شرع انجام دادهاند و هم كساني كه نوزاد ناقص را سقط نكردهاند چون ميبينند كه بچه شان زجر ميكشد و گاهي اين تضاد روحي تا آخر عمر باقي مي ماند. مسئله خيلي مهمي است و بايد نوزادان و خانواده هاي آنان حمايت شوند.
اين مشكلات و ناهنجاري ها در افراد فقير بيستر است؟
حيدرزاده: بله، بررسيها نشان ميدهد، كه تفاوت معناداري بين 20 درصد بالا و ثروتمند و 20 درصد فقير كشور از اين نظر وجود دارد و ميزان تولد نوزاد نارس در 20 درصد فقير دو تا سه برابر خانوادههاي ثروتمند است اما مسئله سواد عامل بسيار مهمتري است و ارتباط معنادارتري بين سطح سواد و تولد نوزاد نارس وجود دارد و در خانوادههاي با سوادتر تولد نوزاد نارس و ناهنجار بسيار كمتر است.
نینیبان جدیدترین و بهترین مطالب خود را در تلگرام و از طریق سه کانال «راهنمای بارداری»، «زندگی با کودک» و «سلامت زنان» در اختیار شما قرار میدهد.
شنيدين صداي نوزاد در خانه آرزوي هر خانوادهاي است، نوزادي كه سالم باشد بخندد، گريه كند، راه برود، رشد كند و ببالد و شادي بخش زندگي والدينش باشد اما هميشه اين طور نيست، جدا از سه ميليون زوج ناباروري كه در حسرت شنيدن صداي گريه نوزادشان هستند، به گفته رئيس اداره سلامت نوزادان وزارت بهداشت 5 تا 8 درصد تولدها را در كشورمان، نوزادهاي نارس و كم وزن تشكيل ميدهند كه تولدشان براي خانواده ويرانگر است.
محمد حيدرزاده، تعداد نوزادان نارس و كم وزن ايراني را كه هر سال قبل از هفت ماهگي به دنيا ميآيند حدود 120 هزار نفر اعلام ميكند و با تشريح مشكلات اين نوزادان و خانواده هايشان از تنش ها و تضادهايي شديدي ميگويد كه خانوادههاي اين نوزادان دچار آن مي شوند. با هم مشروح اين مصاحبه را ميخوانيم:
وزارت بهداشت برنامهاي را براي مراقبت از نوزادان نارس تدوين كرده است، اهميت اين برنامه در چيست؟
حيدرزاده: عنوان اين برنامه رويكردهاي همه جانبه نگر سلامت نوزادان است كه براي كاهش تولد نوزاداني است كه به علل مختلف از بدو تولد دچار ناهنجاري هستند و مجبورند، دوره نوزادي را در بيمارستان سپري كنند.
دوره نوزادي چند روز است؟
حيدرزاده: دوره نوزادي 28 روز يا يكماه است و بعد از آن تا يكسالگي دوره شيرخوارگي است، برنامه وزارت بهداشت اين است كه علاوه بر پيشگيري از تولد اين نوزادان، اقداماتي را انجام دهد كه از اختلال تكاملي اين نوزادان تا جاي ممكن كم شود، به همين منظور بعد از اينكه اين نوزادان از بيمارستان مرخص ميشوند، مراقبتهاي لازم را با حضور نيروهاي بهداشتي شامل پرستار و ماما در منزل ادامه ميدهيم و اگر اين نوزادان مشكلي داشته باشند به كاردرمانگر، متخصص اطفال يا فوق تخصص مغز و اعصاب كودكان ارجاع مي شوند. اين متخصصان براي انجام اين كار آموزش ديدهاند و برنامه به شيوهاي تدارك ديده شده است كه بيشترين منفعت نصيب نوزاد و خانواده شود.
چه تعداد از نوزادان بعد از تولد بايد بستري شوند و شايعترين علت آن چيست؟
حيدرزاده: پنج تا هشت درصد نوزاداني كه در ايران متولد ميشوند، بعد از تولد در بيمارستان بستري ميشوند، سه تا پنج درصد نوزادان به قدري وضعشان وخيم است كه حتما بايد در بخش آي سي يو نوزادان (NICU) بستري شوند. شايعترين علت اين بستري ها نيز نارس بودن نوزاد و تولد زودهنگام است.
يعني قبل از هفت ماهگي؟
حيدرزاده: عمده اين تولدها قبل از 32 هفتگي صورت ميگيرد يعني تفريبا هفت ماهگي و قبل از آن.
مهمترين مشكل اين نوزادان كم وزني است؟
حيدرزاده: بسياري از اين نوزادان دچار مشكلات تنفسي بسيار جدي هستند و بدون كمك وسايل كمك تنفسي NICU امكان مرگ آنها بسيار زياد است.
مهمترين علت اين ناهنجاري ها چيست و آيا قابل پيشگيري نيستند؟
حيدرزاده: شايعترين علت آن شيوه زندگي خانوادهها و مادران است، اگر بهداشت دهان و دندان و بهداشت عمومي در خانه رعايت شود،بسياري از اين ناهنجاري ها كم ميشود.
يعني عفونت عامل تولد نوزاد نارس است؟
حيدرزاده: يكي از علل اصلي تولد نوزادان نارس، عفونت است و با كارهاي سادهاي مانند شستن مداوم دست در دوران بارداري يا اينكه مادر در معرض دود سيگار قرار نگيرد و آقايان در خانه سيگار نكشند، بسياري از اين موارد كم ميشود. البته سطح سواد سلامت خانواده نيز بسيار مهم است. مطالعات نشان ميدهد، ميزان تولد نوزاد نارس در خانواده هايي كه سطح سواد سلامت بالاتر است، بسيار كمتر است.
متاسفانه ميزان سطح سواد سلامت مردم در كشور ما بسيار پايين و حدود 18درصد است. اين ميزان در كشورهاي اسكانديناوي 100درصد و در آمريكا 80 درصد است يعني 80 درصد مردم آمريكا ميدانند كه چگونه بايد زندگي سالم داشته باشند.
منظورتان دانستن اصول بهداشت عمومي و رعايت اصول بهداشت محيط است؟
حيدرزاده: اين مسائل بخش مهمي از سواد سلامت است كه از تولد نوزاد نارس پيشگيري مي كند، البته براي بخش مهمي از اين تولدها هنوز علتي مشخص نشده است، ضمن اينكه برخي از نوزادان نارس نيز بر اثر بيماري مادر به وجود ميآيد، مسموميت يا ديابت بارداري يكي از بيماريهاي شايع دوران بارداري است، بيماريهاي تيروئيد،كليه، قلب و عفونتهاي دوران بارداري از جمله مهمترين علل تولد نوزادان نارس است.
در كشورهاي پيشرفته اين عوامل را به شدت كنترل ميكنند و مراقبتهاي دوران بارداري بسيار جدي است ولي در كشور ما با وجود فرهنگ بالا هنوز در اين زمينه مشكلات و كاستي هاي بسيار جدي داريم و هر چقدر به مراقبتهاي اوليه بهداشتي دوران بارداري بيشتر توجه كنيم از هزينههاي بسيار سنگين و خدمات پر خرج بعدي كه به كشور و خانواده ها تحميل ميشود، كم ميشود.
اين پنج تا هشت درصد نوزداني كه اشاره كرديد سالانه بعد از تولد بايد بستري شوند، چند نفر هستند؟
حيدرزاده: سالانه بيش از يك ميليون و 500 هزار نوزاد در كشور متولد ميشود، حدود 120 هزار تن از اين نوزادان نارس به دنيا ميآيند. البته با تولد يك نوزاد نارس فقط يك نفر دچار مشكل نميشود، يك خانواده به هم ميريزد، پدر و مادر اين نوزادان كه عمدتا جوانان بين 20 تا 27 سال هستند و هنوز تجربه كافي ندارند و تازه زندگي مشترك را شروع كردهاند، با تولد نوزاد نارس به شدت دچار مشكلات رواني و حتي معنوي ميشوند.
چطور؟
حيدرزاده: اين والدين دچار يك خشم سركش از روزگار و سرنوشت ميشوند، احساسي كه تا كسي آن را تجربه نكرده باشد، متوجه آن نميشود.
نوعي افسردگي هم همراه آن است؟
حيدرزاده: بله افسردگي هم هست كه البته آن را ميتوان اندازه گيري كرد. تحقيقات انجام شده در وزارت بهداشت نشان ميدهد كه بيش از 70 درصد والديني كه فرزند آنها در NICUبستري ميشود، دچار افسردگي ميشوند. درصد قابل توجهي از اين خانوادهها كه ميزان آن را مطالعه نكردهايم هم دچار تصادهاي اساسي در زندگي ميشوند، اين مسئله آن قدر مهم است كه در وزارت بهداشت براي آن يك بسته ويژه خدمات رواني و معنوي براي والدين به منطور حمايت تا آخر عمر تدوين كردهايم.
چند درصد اين نوزادان فوت ميكنند؟
حيدرزاده: 10 تا 15 درصد نوزاداني كه در NICU بستري مي شوند، با وجود تمام تلاشهايي كه براي نجات آنها ميشود، فوت ميكنند. نكته بسيار مهم درباره اين مسئله، افسردگي و تضادهاي جدي است كه در زندگي والدين اين نوزادان به وجود ميآيد.
مشكلات اقتصادي هم دارند؟
حيدرزاده: بله، بسياري از خانوادهها توان پرداخت هزينههاي درمان نوزادانشان را ندارند، بنابراين انتظار است كه بيمهها و دولت هزينه اين خانوادهها را بپردازند و از آنها فرانشيز(سهم بيمار) نگيرند، در اغلب اين موارد، مادر بايد در بيمارستان بماند اما جايي براي ماندن مادر نوزاد در بيمارستان نيست و مادر مجبور است، هزينه رفت و آمد از منزل به بيمارستان را هم بپردازد.
هزينههاي كه يك خانواده براي بستري نوزاد خود در بخش NICU دولتي متحمل مي شود،ماهانه بين چهار تا پنج ميليون تومان است، هزينه تغذيه مادر را نيز بايد اضافه كرد.
اين هزينه 4 تا پنج ميليون توماني مربوط به بخش دولتي است و در بخش خصوصي هزينه ها حتما خيلي بيشتر ميشود.
حيدرزاده: بله، گاهي سيستم دولتي هم نميتواند هزينههاي درمان اين نوزادان را تقبل كند،بسياري از داروها و تجهيزات مورد نياز اين بيماران گران است. البته در دولت جديد حمايت از اين خانوادهها خيلي بيشتر شده است اما در دولت قبل خانوادهها در به در دنبال داروهاي گرانقيمتي بودند كه پزشكان براي نوزادانشان تجويز ميكردند.
در هر صورت در كشورهاي پيشرفته خانوادههاي نوزادان نارس تقريبا هيچ هزينهاي براي خدمات بيمارستاني پرداخت نميكنند و چون اين خانواده خودشان در معرض خطر بيماريهاي شديد رواني و معنوي هستند، به شدت دولت و بيمهها از آنان حمايت ميكنند و در كشور ما نيز بايد مصوبهاي داشته باشيم كه خدمات درمان و داروي اين نوزادان رايگان شود.
در مورد هزينهها در بخش خصوصي نيز همان طور كه گفتيد، بسيار گران است، گاهي هزينه يك شب بستري در بخش NICU بيمارستان خصوصي بيش از دو ميليون تومان است كه در توان هر كسي نيست.
غير از مشكل نارس بودن و كم وزني؛ علت مهم مرگ نوزادان در كشور ما چيست؟
حيدرزاده: بعد از آن مشكلات تنفسي شايعترين علت مرگ نوزادان و شيرخواران است، ناهنجاريهاي ارثي و بدو تولد هم هست، از گفتن كلمه «مادرزادي» براي اين ناهنجاري ها ابا داريم زيرا ربطي به مادر ندارد و ارثي و ژنتيكي است، اين ناهنجاريها بعد از كم وزني و مشكلات تنفسي مهمترين عامل مرگ نوزادان است كه اقداماتي براي كنترل و كاهش آنها شروع شده است.
منظورتان غربالگري ژنتيك است؟
حيدرزاده: غربالگري ژنتيك نميتواند، خيلي موثر باشد، چون اكثر اين مشكلات بايد تا 12 هفتگي تشخيص داده شود تا امكان سقط قانوني فراهم شود، آزمايشهاي ژنتيك بايد به موقع انجام شود، بسياري از اين آزمايشها نيز بايد دو بار انجام شود، يكبار در شهرستان و يك بار در يك مركز سطح بالاتر زيرا اگر ناهنجاري تاييد شود، بايد دستور سقط قانوني داده شود و مسئله حساسي است، آماده شدن جواب برخي از اين آزمايشها نيز زمانبر است.
تنها آزمايش هم كافي نيست، بايد سونوگرافي هم انجام شود، سونوگرافي واجب است و اگر متخصص با تجربه باشد با همان سونوگرافي بخش مهمي از ناهنجاري هاي ژنتيك قابل تشخيص است.
چه كساني بايد اين آزمايشها و سونوگرافي را انجام دهند؟
حيدرزاده: مادراني كه سنشان از 35 سالگي گذشته، يا فرزند قبلي آنها با ناهنجاري متولد شده باشد يا ازدواج فاميلي داشته اند، حنما بايد اين آزمايشها را انجام دهند.
اين خدمات تشخيصي رايگان است؟
حيدرزاده: نه، رايگان نيست، در بخش دولتي به ميزان محدود وجود دارد و در بخش خصوصي هم هست كه هزينههاي خاص خود را دارد، پروژهاي در وزارت بهداشت در حال آماده شدن است كه اميدواريم با اجراي آن بتوانيم هزينههاي اين خدمات تشخيصي را به حداقل برسانيم و حداقل اين خدمات را براي افراد در معرض خطر يعني مادران بالاي 35 سال، ازدواجهاي فاميلي و كساني كه در خانواده شان سابقه تولد نوزاد نارس بوده، رايگان كنيم.
اين پروژه در تبريز شروع شده است و اميدواريم بعد از دوره آزمايشي اين طرح با حمايت مديران ملي بتوانيم اين طرح را در كل كشور اجرا كنيم.
اگر تشخيص ها به موقع و قبل از ولوج روح يعني قبل از 16 هفتگي انجام شود و متوجه شويم كه ناهنجاري ارثي وجود دارد، ميتوان دستور سقط قانوني صادر كرد.اما براي صدور چنين دستوري بايد دوبار آزمايش انجام شده باشد و مدارك محكم و مستند باشد، زمان آن هم تا 16 ماهگي بسيار كوتاه اس و بايد سريع انجام شود.
برخي از اين آزمايشها نيز نيازمند نمونهبرداري از مايع آمنيوتيك جنين است كه بايد متخصص ژنتيك بررسيهاي پيچيدهاي روي آن انجام دهد. به علت همين پروسه سخت و زمان اندك آن بسياري از مادراني كه نوزاد ناهنجار دارند،؛ موفق نميشوند، سقط قانوني انجام دهند و دچار تضاد اخلاقي ميشوند.
يعني به سمت سقط غير قانوني ميروند؟
حيدرزاده: بله تقرييا همه مادراني كه بعد از 16 هفتگي متوجه ناهنجاري و ناقص بودن نوزادشان ميشوند، سقط غير قانوني انجام ميدهند. حدود يك سوم مادران اين نوزادان موفق به سقط قانوني ميشوند و بيش از دو سوم اين سقطها غير قانوني انجام مي شود كه بسيار مخاطره آميز است و اطلاعات دقيقي درباره آن نداريم.
درصدي از اين ناهنجاريها نيز به سقط منجر نميشود و نوزاد ناقص متولد مي شود كه همان 5 تا 8 درصد تولدهاست؟
حيدرزاده: بله، بخشي از اين خانوادهها نيز موفق به سقط نميشوند. تقريبا تمام مادراني كه نوزاد ناهنجار را سقط نكردهاند، بعد از زايمان و در دوره نوزادي پشيمان ميشوند و وقتي بچه خود را ميبينند كه دچار مشكل است، زجر ميكشند.
اين مسئله خيلي مهمي است، هم كساني كه سقط غير قانوني ميكنند دچار تضادهاي شديد معنوي و اخلاقي ميشوند چون به هر حال كاري خلاف عرف و شرع انجام دادهاند و هم كساني كه نوزاد ناقص را سقط نكردهاند چون ميبينند كه بچه شان زجر ميكشد و گاهي اين تضاد روحي تا آخر عمر باقي مي ماند. مسئله خيلي مهمي است و بايد نوزادان و خانواده هاي آنان حمايت شوند.
اين مشكلات و ناهنجاري ها در افراد فقير بيستر است؟
حيدرزاده: بله، بررسيها نشان ميدهد، كه تفاوت معناداري بين 20 درصد بالا و ثروتمند و 20 درصد فقير كشور از اين نظر وجود دارد و ميزان تولد نوزاد نارس در 20 درصد فقير دو تا سه برابر خانوادههاي ثروتمند است اما مسئله سواد عامل بسيار مهمتري است و ارتباط معنادارتري بين سطح سواد و تولد نوزاد نارس وجود دارد و در خانوادههاي با سوادتر تولد نوزاد نارس و ناهنجار بسيار كمتر است.
نینیبان جدیدترین و بهترین مطالب خود را در تلگرام و از طریق سه کانال «راهنمای بارداری»، «زندگی با کودک» و «سلامت زنان» در اختیار شما قرار میدهد.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست