چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

آموزش شیردهی به مادر، چه زمانی مناسب است؟


یک متخصص اطفال گفت: «بهترین زمان برای آموزش شیردهی به مادرانی که برای اولین بار تجربه بچه‌دار شدن را دارند، در دوران بارداری است چراکه در این دوران مادر از نظر روانی آمادگی بیشتری برای پذیرش نوزاد دارد.»
دکتر آتوسا فولادگر  با اشاره به این مساله گفت: «معمولا بعد از تولد نوزاد به دلیل تغییرات هورمونی و خلقی که در مادر رخ می‌دهد و همچنین استرس ایجادشده و ورود عضوی جدید به خانواده، دغدغه‌های فکری و ذهنی مادر افزایش پیدا می‌کند از این رو ممکن است در این دوره به خوبی نتواند تکنیک شیردهی را آموزش ببیند به همین خاطر توصیه می‌شود خانم‌ها قبل از زایمان، اصول صحیح و تکنیک شیردهی را بیاموزند.»
وی همچنین افزود: «اگر مادر باردار قبل از تولد کودک، آموزش‌های لازم را در مراکز بهداشت از سوی مشاوران بگیرد، پس از تولد نوزاد به دلیل پیش‌زمینه و آگاهی‌هایی که در خصوص تغذیه با شیر مادر دارد، توجهی به توصیه‌ها و پیشنهادهای غیرعلمی اطرافیان ندارد و سعی می‌کند به روشی صحیح و اصولی نوزاد از شیرمادر تغذیه کند.»
به گفته این متخصص اطفال بهترین زمان آموزش این اصول چه به صورت تئوری با خواندن کتاب و چه آموزش عملی در کلاس‌ها در سه یا چهار ماه آخر دوران بارداری است و تاکید می‌شود که حتما همسران نیز در این کلاس‌ها حضور داشته باشند چون باعث حمایت روانی و عاطفی زن می‌شود و نقش موثری در موفقیت شیردهی دارد.
وی با تاکید بر اینکه در این کلاس‌ها چگونگی حفظ و تداوم شیردهی نیز به مادران آموزش داده می‌شود، یادآور شد: «از دیگر مزیت‌های آموزش اصول و تکنیک شیردهی این است که مادر می‌داند از بدو تولد تا شش هفتگی نوزاد، مهم‌ترین زمانی است که او می‌تواند به نوعی با کودک هماهنگ شود تا او مرتبا شیر بخورد. در این شرایط علاوه اینکه نوزاد از مزایای شیرمادر بهره‌مند می‌شود، با تغذیه او از شیر مادر،  دهانه رحم زودتر جذب شده و خونریزی پس از زایمان کاهش پیدا می‌کند و به نوعی بدن سریع‌تر به وضعیت عادی بازمی‌گردد.
فولادگر در نهایت به شایع‌ترین مشکل خانم‌ها هنگام شیردهی اشاره کرد و گفت: «بیشترین مشکلی که مادران با آن مواجه هستند زخم نوک سینه هنگام شیردهی است که این مساله نشان‌دهنده این است که مادر روش صحیح شیردهی را به خوبی نمی‌داند. برای شیردهی نباید فقط نوک سینه در دهان کودک باشد بلکه باید هاله قهوه‌ای رنگ نوک سینه کاملا در دهان نوزاد قرار بگیرد.»

هنگام مکیدن اگر وضعیت پستان گرفتن درست باشد
شیر خوار نوک پستان و هاله اطراف آن را می کشد و به شکلteat درمی آورد که اصطلاحا آن را می گویند. نوک پستان در این حالت بلندتر از معمول و حدود ثلث teat‌ را تشکیل می دهد و زمانیکه شیرخوار پستان را رها می کند برای چند لحظه می توان این بلندی نوک پستان را مشاهده کرد.
 نوک پستان و هاله اطراف آن که به اطراف کشیده شده است ، بین زبان و کام سخت شیر خوار قرار می گیرد و او می تواند با آرواره هایش بر سینوسهای لاکتی فروس ( مجاری محل تجمع شیر) فشار بیاورد. ضمنا زبان شکل فرو رفته ( مقعر ) بخود گرفته و امواجی دودی شکل از نوک زبان بطرف عقب آن حرکت می کند که این امواج باعث خارج شدن شیر از سینوسهای لاکتی فروس به داخل دهان شیر خوار می گردد. اکثر اوقات هنگامی که شیر خوار در حال شیر خوردن است می توان نوک زبان او را در بالای لب تحتانیش مشاهده نمود.