سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

غذاهاي تكميلي، عامل اسهال و عفونت های ریوی نوزادان


ایسنا: رييس انجمن تغذيه كودكان ايران گفت: ‌شش ماه نخست زندگي، مهمترين دوران تغذيه انسان است كه در اين مدت نوزاد بايد شير مادر را بخورد.

دكترعلي اكبر سياري افزود: اگر تغذيه كودك در شش ماه اول زندگي با مشكلاتي مواجه شود، جبران عوارض آن در سال‌هاي بعد مشكل است البته پس از شش ماهگي، تغذيه در زير پنج سال اهميت دارد.

وي تاكيد كرد: وزن نوزاد در شش ماه اول تولد بايد هر ماه اندازه‌گيري شود، ‌از روز پانزدهم تولد به او ويتامين داده شود. علاوه بر آن در سه ماه اول دست كم، روزانه 30 گرم و در ماه‌هاي بعد 15 گرم، وزن اضافه كند.

اين فوق تخصص گوارش كودكان با اشاره به شروع غذاهاي تكميلي از شش ماهگي براي كودكان گفت: اگر غذاي تكميلي زودتر از شش ماهگي به كودكان داده شود امكان دارد باعث ابتلاي آنان به اسهال و عفونتهاي مكرر ريوي شود. پس از شش ماهگي هم ممكن است شير مادر براي تامين نيازهاي بدن نوزاد كافي نباشد بنابراين از اين زمان بايد غذاهاي كمكي به نوزاد خوراند علاوه بر آن، قطره آهن را براي او آغاز كرد.

سياري درباره وضعيت تغذيه كودكان در ايران اظهار كرد: اين وضعيت با اجراي برنامه‌هايي در سالهاي 74 و 86 مادر ارتقا پيدا كرده است كه ترويج تغذيه با شير مادر از جمله آنها بود. آموزش به مادران، ارتقاي بهداشت محيط، در دسترس قرار دادن آب آشاميدني سالم، دفع زباله، دسترسي بهتر و بيشتر به خدمات بهداشتي و درماني و افزايش سطح سواد مادران نيز در بهبود تغذيه كودكان موثر بوده است.

وي در پاسخ به اين پرسش كه چه اقداماتي بايد صورت گيرد تا كودكان در مدرسه به سمت خوردنيهاي ناسالم گرايش پيدا نكنند، گفت: كنترل مواد غذايي عرضه شده در بوفه‌هاي مدارس بسيار مهم است چرا كه كيفيت و بهداشت اغذيه عرضه شده در اين مكان اهميت زيادي دارد. در اين جهت خوردنيها و نوشيدني‌هايي مانند نوشابه و پفك نبايد به كودكان عرضه شود چرا كه ارزش غذايي لازم را ندارند .

سياري در پايان درباره بيماريهاي گوارشي رايج در كودكان اظهار كرد: اسهال و استفراغ ويروسي شايع‌ترين بيماري در اين زمينه است كه «روتا ويروس» عامل ايجاد آن محسوب مي‌شود و علايم سرماخوردگي را به همراه دارد. اين بيماري در فصل پاييز شايع مي‌شود البته واكسن براي مقابله با آن ساخته شده است. هرچند كه در حال حاضر اين واكسن در ايران در دسترس نيست اما وزارت بهداشت در اين زمينه اقداماتي انجام داده است تا در آينده به نظام مراقبت كشور وارد شود.