سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
ضدآفتاب نمی زنید؟، مبادا سرطان پوست بگیرید!
شهرزاد: در حالی که میزان ابتلا به سرطان پوست، در 20 سال گذشته، چند برابر شده، نیمی از خانمها، هنوز توی کیف یا روی میز آرایششان، ضدآفتاب ندارند.
متاسفانه، بیش از 60 درصد از موارد ابتلا به سرطان پوست که سالانه، در سراسر ایران تشخیص داده میشود، بهطور مستقیم، با تاثیرات منفی نور خورشید در ارتباط است؛ با این حال، بیش از 40 درصد از زنان، در تمام طول عمرشان، حتی یک بار هم از ضدآفتاب استفاده نمیکنند. واقعا چرا؟
بعضیها دلیل میآورند که این کرمها، خیلی چربند یا وقتی از ضدآفتاب استفاده میکنم، جوش میزنم یا من، با داشتن دوتا بچه کوچیک، دیگه به این کارها نمیرسم و... به نظر شما، این دلایل، منطقی هستند؟
بهانه اول: ضدآفتاب، صورتم را میسوزاند
درست است که برخی از انواع ضدآفتابها، ترکیبات محرکی دارند که منجر به بروز حساسیت پوستی، خارش، قرمزی و... میشوند، اما محصولاتی در بازار وجود دارد که عنصر روی دارد و احتمال سوزش و خارش پوست را به مراتب، کم میکند. به گفته متخصصان پوست دانشکده پزشکی NYU در آمریکا، این عنصر، آنقدر در پیشگیری از حساسیتهای پوستی، موثر است که در ساخت کرمهای سوختگی پای نوزادان، استفاده میشود.
بهانه دوم: کرمپودری که استفاده میکنم، ضدآفتاب دارد
اول از همه اینکه شما، همیشه و در هر مکانی، از این کرمپودرها استفاده نمیکنید. دوم، برای اینکه کرمپودر بتواند پوست شما را در برابر اشعه ماورای بنفش خورشید، محافظت کند، باید 10 برابر بیشتر از مقدار معمول مصرف، روی پوست مالیده شود. محققان دانشگاه SINAI در آمریکا میگویند: کرمپودرها، معمولا، پوشانندگی مناسبی ندارند و نمیتوان روی تاثیرات حفاظتی آنها حساب کرد.
بهانه سوم: ضدآفتاب باعث میشود بیشتر جوش بزنم
کرمهای چرب ممکن است ذرات عرق، گردوغبار و آلودگیها را روی پوست شما نگه دارند و جوشها را تشدید کنند. بعضی از این کرمها هم نوعی ماده شیمیایی به نام آووبنزن دارند که با ایجاد یک واکنش گرمایی روی پوست که گشاد شدن عروق را به دنبال دارد، باعث قرمزی و التهاب میشوند. با این حال، بهجای حذف کامل ضدآفتاب از برنامه مراقبت از پوستتان، میتوانید محصولاتی را تهیه کنید که فاقد چربی، مواد معطر و... هستند.
پزشکان دانشگاه کالیفرنیای آمریکا، کرمهای ضدآفتابی را که واژه "NON COMEDOGENI" روی آنها حک شده، گزینه خوبی برای پوستهای مستعد آکنه میدانند؛ زیرا این نوع از کرمهای ضدآفتاب، باعث بسته شدن منافذ پوستی و جوش زدن نمیشوند.
بهانه چهارم: مواد شیمیایی که در ضدآفتاب هست، از نور خورشید هم خطرناکتر است
شایعههایی درباره اختلالات هورمونی ناشی از دو نوع ترکیب موجود در کرمهای ضدآفتاب، به نامهای اکسیبنزن (مهارکننده اشعه ماورای بنفش) و رتینیل پالمیتات (که باعث طولانی شدن مدت اثر کرم میشود) وجود دارد، اما تحقیقاتی که بهتازگی، در این زمینه انجام شده، به هیچ وجه، احتمال بروز چنین اختلالاتی را تایید نمیکند. به گفته متخصصان داشنگاه کالیفرنیا، هیچکس، تا به حال، در نتیجه مصرف کرم ضدآفتاب، دچار سرطان پوست نشده؛ در حالی که اشعه ماورای بنفش نور خورشید، از سوی انجمن غذا و داروی آمریکا (FDA)، بهعنوان یکی از عوامل ایجادکننده سرطان شناخته میشود.
هنوز هم شک دارید؟ ضدآفتابهای گیاهی هم وجود دارد که میتوانید با خیال راحت، از آنها استفاده کنید.
****************************************
از سال 1970، احتمال ابتلای زنان جوان به سرطان پوست، هشت برابر شده است؛ آیا شما هم در خطرید؟
عوامل خطر ابتلا به سرطان پوست | ||||
سابقه خانوادگی | سابقه آفتابسوختگی شدید | سابقه استفاده از تختهای حمام آفتاب | رنگ پوست و چشم | محل زندگی |
اگر پدر، مادر، خواهر یا برادر شما، دچار سرطان پوست باشد، احتمال بیمار شدن شما، 50 درصد بیشتر از یک خانم معمولی است. | یک نوبت آفتابسوختگی شدید که باعث ایجاد تاول و... شده باشد- حتی در دوران کودکی- ریسک ابتلا به سرطان پوست را دو برابر میکند. | کسانی که از تختهای حمام آفتاب یا وسایل برنزهکننده استفاده میکنند، 40 درصد بیشتر از دیگران، در معرض ابتلا به سرطان پوست هستند. | پوست روشن، یعنی ملانین کمتر. ملانین، دفاع طبیعی پوست در مقابل اشعه آفتاب است. کسانی که چشمهای روشن دارند هم بیشتر از کسانی که چشمهای قهوهای یا تیره دارند، در خطر هستند. | زندگی در مناطق گرمسیری یا مرتفع، احتمال تماس پوست شما با اشعه ماورای بنفش را بیشتر میکند. به ازای هر هزار متر ارتفاع از سطح دریا، چهار تا پنج درصد، ریسک ابتلا به این بیماری افزایش مییابد. |
سوال و جوابهای خودمانی
1) اگر فقط یک سال از تاریخ انقضای کرم ضدآفتاب گذشته باشد، باز هم میتوانم از آن استفاده کنم؟
نه؛ کرمی که تاریخ انفضایش گذشته، دیگر قابل استفاده نیست و حتی اگر زمان مصرفش تمام نشده، اما رنگ یا قوامش تغییر کرده، باید آن را دور بریزید.
2) با اینکه رنگ پوستم تیره است، باز هم مجبورم ضدآفتاب بزنم؟
درست است که رنگدانه بیشتر، یعنی ملانین زیادتر و در نتیجه، حفاظت طبیعی بیشتر، اما خانمهایی با پوست تیره هم در معرض خطر ابتلا به سرطان پوست هستند و بیماریشان، اغلب خطرناکتر خواهد بود؛ چون دیرتر تشخیص داده میشود.
3) آیا یکی، دو درجه برنزه کردن پوست هم خطرناک است؟
بهطور قطع، هرگونه تماس مستقیم با نور خورشید یا وسایل برنزهکننده، باعث تسریع روند پیری سلولها و افزایش ریسک سرطان میشود؛ حتی اگر تغییر رنگ پوست، اندک باشد.
4) اگر در طول روز، از کلاه لبهدار استفاده کنم، مالیدن ضدآفتاب، ضرورت خواهد داشت؟
پهنترین لبهها هم نمیتوانند روی همه اجزای صورت شما، سایه بیندازند و اشعه ماورای بنفش، از روی خاک یا آب- وقنی کار دریا، استخر و... هستید- روی صورت شما، بازتابانده میشود و تاثیر منفی خودش را خواهد داشت. پس، هرچند استفاده از کلاه لبهدار، در حفاظت از پوست صورت، نقش دارد، ولی مالیدن ضدآفتاب هم ضروری است.
5) آیا واقعا لازم است هر دو ساعت یک بار، کرم ضدآفتاب را تجدید کنیم؟
بله؛ ترموستات طبیعی بدن، پوست شمارا خنک و مرطوب نگه میدارد و با این کار، باعث رقیق شدن کرم ضدآفتاب و تبخیر شدن آن میشود. تجدید کردن کرم روی پوست، چند دقیقه بیشتر وقت نمیگیرد، ولی اثرش، تا پایان عمر، با شما خواهد بود.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست