سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

شب بیداری چه عواقبی برای کودکان دارد؟


خواب نقش مهمی در تنظیم حرکات و عملکرد اجزای داخلی بدن دارد و اگر نظم نداشته باشد، بدن با مشکلات زیادی روبرو خواهد شد. مطالعات نشان داده افرادی که خوب نمی خوابند، به ویژه کسانی که عادت به خواب شبانه کافی و مطلوب ندارند یا کارشان شبانه است، سوخت و ساز طبیعی بدن شان به هم می ریزد و مانند کسانی که خواب طبیعی دارند، نیست.
 یکی از بیماری های مهمی که در این افراد دیده می شود، کبد چرب است که میزان ابتلایش در این افراد، 2 برابر کسانی است که خواب شبانه کافی دارند.
کودکانی که خواب خوبی ندارند، معمولا وزن بالایی هم دارند. بیماری دیگری که تحت تاثیر شب بیداری است، فشار خون بالاست. فشار خون در افرادی که خواب راحتی ندارند یا شب ها بیدار هستند به طرز محسوسی بالاتر است. چرخه طبیعی تولید و ترشح آنزیم ها و هورمون های گوارشی از چرخه شبانه روزی تبعیت می کند؛ یعنی بعضی از این هورمون ها و آنزیم ها، شب ها و هنگام خواب ترشح می شوند و بعضی هم روز و هنگام بیداری، بنابراین حرکات گوارشی در افرادی که چرخه خواب و بیداری شان به هم خورده به شکل افراد معمولی نیست و آنزیم ها و هورمون ها نقش کامل خود را ایفا نمی کنند.
افراد شب زنده دار ممکن است حرکات گوارشی غیرعادی هم داشته باشند. یکی از اختلالات حرکات گوارشی در این افراد یبوست است. حتی هضم غذا نیز در افراد بی خواب دچار مشکل است. البته موارد گفته شده تحقیقاتی بود که روی بزرگسالان انجام شده ولی بی خوابی روی کودکان و نوجوانان هم تاثیر بسیار بدی خواهد گذاشت.
اگر برای بیدار ماندن تا دیروقت کودکان یا نوجوانان اقدام مناسبی انجام نشود، قطعا اختلالات ساختاری در سیستم عملکردی، گوارش و سایر اندام های کودک یا نوجوان در حال و آینده ایجاد خواهد شد. کودکان از همان ابتدا باید طوری پرورش داده شوند که شب ها حتما بخوابند. تغییر عادات، کار نسبتا دشواری است و نباید اجازه داد کار به جایی بکشد که کودک یا نوجوان بی خواب شود.
نی‌نی‌بان جدیدترین و بهترین مطالب خود را در تلگرام و از طریق سه کانال «راهنمای بارداری»، «زندگی با کودک» و «سلامت زنان» در اختیار شما قرار می‌دهد.