سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

همدلی از همزبانی خوش تر است


همدلی از همزبانی خوش تر است

گفت وگو با کارگردان فیلم سینمایی «زبان مادری»

آفتاب: قربان محمدپور فارغ‌التحصیل کارگردانی سینما از دانشکده سینما ـ تئاتر دانشگاه هنر در مقطع کارشناسی و فارغ‌التحصیل ادبیات نمایشی در مقطع کارشناسی ارشد از دانشکده سینما- تئاتر دانشگاه هنر است و تاکنون فیلمنامه آثاری چون «راننده تاکسی»، «زن‌ها فرشته‌اند» و «خروس جنگی» را نوشته و کارگردانی فیلم‌های «دل بی‌قرار» و «زبان مادری» را در کارنامه دارد.

به بهانه اکران زبان مادری در پردیس آزادی گفت و گوی کوتاهی با او انجام دادیم که می خوانید.

چه شد سراغ ساخت فیلمی با موضوع اختلاف زبانی رفتید؟

احساس کردم خانواده های ما باوجود این که فارسی صحبت می کنند، اما زبان هم را نمی فهمند و انگار از سیاره دیگری آمده اند؛ بنابراین براساس مصداق «همدلی از همزبانی خوش تر است» تصمیم گرفتم سراغ این سوژه جذاب بروم. این که تا چه حد موفق بودم یا نه را باید مخاطب بگوید.

کارکردن با بازیگرانی از ملیت های مختلف چطور بود؟

ابتدا قهرمان داستان، شهره قمر را از ایران انتخاب کردم، ولی برای سه بازیگر دیگر به افرادی نیاز داشتم که به دو زبان صحبت کنند. برایم خیلی جالب تر بود که بازیگران ایرانی مثل پرویز پرستویی در این کار بازی کنند، اما پیدا کردن بازیگرانی که به دو زبان مسلط باشند غیرممکن بود. بنابراین سراغ بازیگران خارجی رفتم و تصمیم گرفتم ده دقیقه اول فیلم را دوبله کنم. پیر داغر یکی از معروف ترین بازیگران عرب، ماریا گارسیا و بهروز چاهیل در تمام مدت فیلمبرداری یک مترجم داشتند که رابط من و بازیگران بودند.

باتوجه به موضوع زبان مادری و استفاده از بازیگران خارجی می توان فیلم را اثری بین المللی خواند؟

بله، دقیقا این گونه است. بخصوص این که بحث اصلی فیلم، مقوله زبان است و در آن به چهار زبان زنده دنیا صحبت می شود. به همین خاطر بزودی فیلم را در کشورهای لبنان، دبی و مالزی هم اکران می کنیم تا ببینیم بازتاب آن در سایر نقاط چگونه خواهد بود.

بازخوردهای فیلم در جشنواره دو سال قبل فجر منجر به اعمال تغییراتی شد؟

نه، فقط حدود هشت دقیقه از کار را به دلیل حفظ ریتم کوتاه کردیم که در اکران عمومی مخاطب اذیت نشود.

با توجه به این که فیلم دو هفته در سرگروه آزادی اکران شده و حدود ۲۰ میلیون تومان فروخته، فکر می کنید دلیل اصلی این استقبال اندک مخاطب و فروش پایین فیلم چه باشد؟

دلیل اصلی این مسأله شرایط بد اکران است و این هم فقط به فیلم مربوط نمی شود. شاید حتی به نسبت سینماهایی که ما در اختیار داریم، زبان مادری حتی دارد بیشتر از انتظار می فروشد. اکنون شرایط روحی و روانی جامعه و اوضاع بد اقتصادی باعث شده سینما به یک رکود برسد. امروز از هر ده فیلم اکران، هشت فیلم عملا موفق نیست و این یعنی اوضاع سینما خوب نیست. مشکل فعلی ما این است که نمی توان مخاطب را داخل سینما کشاند، ولی اگر تماشاگر به دیدن فیلم ما بیاید، راضی از سالن بیرون خواهد رفت. چون زبان مادری فیلمی است که قصه جدیدی دارد و تاکنون در دنیا به آن پرداخته نشده است. چنین فیلمی تا به حال نه در هالیوود ساخته شده و نه در بالیوود و تماشاگر برای اولین بار یک قصه غیرتکراری می بیند. یکی دیگر از علت های فروش نه چندان راضی کننده این است که ما ابتدای اکران چهار سینما تمام سئانس و چهار سینمای تک سئانس داشتیم، اما از روز هشتم اکران فقط یک سینما آزادی را تمام سئانس داشتیم و سه سینمای تک سئانس. یعنی عملا دست ما در اکران بسته است. شاید اگر تعداد سینما و زمان بیشتری در اختیار داشتیم به فروش بیشتر فیلم کمک می کرد.

مهم ترین عاملی که اجازه نمی دهد تماشاگران به دیدن این فیلم بروند چیست؟

فیلم در بخش خصوصی تولید شده و عملا هیچ بیلبوردی در سطح شهر ندارد. فقط ۲۵ تیزر تلویزیونی برای این کار پخش شد که اصلا کافی نیست. وقتی ما نمی توانیم تبلیغات محیطی داشته باشیم، باید دل به تبلیغات دهان به دهان خوش کنیم که آن هم به زمان احتیاج دارد که آن را هم در اختیار ما قرار ندادند.

باتوجه به تغییر دولت چقدر به آینده سینما امیدوارید؟

با انتخاب دکتر روحانی شرایط روحی ـ روانی فوق العاده ای به جامعه تزریق شده و شور و نشاط به جامعه بازگشته که تاثیراتش را در زمینه های مختلف از جمله سینما خواهیم دید. به نظرم با اوضاع پیش آمده تماشاگر در درازمدت با سینما آشتی خواهد کرد.

از اکران فیلم دیگرتان دل بی قرار چه خبر؟

طبق برنامه ریزی ها، این فیلم در مهرماه اکران می شود.

شما که پیشتر به عنوان فیلمنامه نویس فعالیت می کردید، چرا تصمیم گرفتید کارگردان شوید؟ دوست نداشتید فیلمنامه هایتان را دیگران کار کنند؟!

معمولا فیلمنامه هایی که می نوشتم در مرحله ساخت دچار تغییرات زیادی می شد که خیلی آزاردهنده بود. تنها فیلمی که می توان گفت فیلمنامه آن صددرصد متعلق به خودم بود، «فاصله» کامران قدکچیان است. وقتی شش ماه تا یک سال زحمت نوشتن فیلمنامه ای را می کشی و نتیجه نهایی چیز دیگری می شود، انگیزه ای باقی نمی ماند. به همین دلیل تصمیم گرفتم وارد حیطه کارگردانی شوم.

علی رستگار