یکشنبه, ۳۱ تیر, ۱۴۰۳ / 21 July, 2024
مجله ویستا

غذای چرب سبب ناباروری می شود


اسيدهاي چرب ترانس يک محصول جانبي از فرآيند تبديل روغن هاي گياهي مايع به روغن هاي هيدروژنه يا جامد هستند. در هيدروژناسيون اسيدهاي چرب غيراشباع، هيدروژن به روغن هاي مايع اضافه مي شود تا چربي پايدار و جامد مانند مارگارين توليد شود. کره و چربي حيواني نيز حاوي مقدار کمي اسيدهاي چرب ترانس هستند که به دليل تخمير باکتريايي در شکمبه گاو و گوسفند توليد شده اند. در محصولات گياهي چربي هاي ترانس بسيار کمي وجود دارد و بيشتر منبع مصرف چربي ترانس روغن گياهي هيدروژنه (جامد) يا نيمه جامد، مارگارين، روغن سرخ کردني و فست فود ها است.
اسيدهاي چرب ترانس جزو چربي هاي مفيد نيستند چرا که همزمان باعث بالا بردن کلسترول بد در خون (LDL) و کاهش کلسترول خوب (HDL) مي شوند.
مشکلات و بيماري هايي که با مصرف اسيدهاي چرب ترانس تشديد مي شوند:
* بيماري عروق کرونر قلب
* آلزايمر
* چاقي
* بيماري هاي کبدي
* سرطان
* ديابت نوع 2
* آلرژي
* ناباروري
طبق نظر محققان دانشگاه هاروارد، زناني که در تخمک گذاري و باروريشان مشکلاتي دارند نسبت به زنان سالم و بارور، تمايل بيشتري به خوردن منابع حاوي اسيدهاي چرب ترانس دارند. همچنين، مصرف تنها 2% از کل کالري روزانه از چربي هاي ترانس به جاي چربي هاي اشباع نشده و سالم با خطر مضاعف براي اين نوع از ناباروري همراه بود.
زنان نابارور در سنين بالا قهوه و چربي هاي اشباع نخورند
زنان به دلايل مختلفي ممکن است نابارور شوند که افزايش سن يکي از اين دلايل است. به اين افراد مصرف ويتامين هاي گروه B، E، اسيدفوليک، روغن ماهي، روي، پروبيوتيک ها و پرهيز استفاده از قهوه و چربي هاي ترانس بالا و به خصوص روغن هايي که بيش از يک بار سرخ شده اند توصيه مي شود. از ديگر توصيه ها به اين افراد کاهش وزن تا 5 کيلوگرم است که ميزان باروري را در افراد نابارور در سنين بالا افزايش مي دهد.
از طرفي در برخي زنان ديده شده که بر اثر حساسيت به نور ترشح هورمون ملاتونين که بدن در ساعات شب آن را ترشح مي کند مختل مي شود و روي باروري مؤثر است. زناني که ساعت اوليه شب نمي خوابند و در طول روز تا ظهر خوابند معمولاً ترشحات هورمونشان با اختلال مواجه مي شود و ميزان باروري اين افراد کاهش مي يابد. براي اين افراد تجويز مکمل هاي ملاتونين براي تنظيم اين هورمون بسيار مؤثر است و در عين حال توصيه مي شود زنان نهايتا تا ساعت ١٠:٣٠ شب بخوابند و صبح ها زودتر بيدار شوند. کلسيم، منيزيم و نياسين نيز براي اين خانم ها تجويز مي شود.
چربي هاي بد بر مردان هم تاثيرگزار است
تغذيه نادرست و غلط نقش بسزايي در ناباروري مردان دارد و مي تواند تأثير بسيار زيادي در بچه دار شدن آنان بگذارد. محققان مي گويند مرداني که رژيم هاي غذايي بد و يا مملو از چربي اشباع شده دارند، شانس پدر شدن خود را به نصف کاهش مي دهند.
دانشمندان هشدار داده اند که رژيم هاي فاقد ارزش غذايي با کاهش ميزان باروري ارتباط دارد و چربي بيش از حد در اين رژيم ها باعث پايين آمدن شمار اسپرم ها مي شود.
گرچه تأثير اضافه وزن در کاهش باروري افراد چاق در قياس با افراد لاغر پيش از اين هم مشخص شده بود، اما تحقيق جديد نشان مي دهد حتي افراد لاغر در صورت مصرف حجم زياد خوراکي هاي فاقد ارزش غذايي، به توان باروري خود آسيب مي زنند.
زنان به دلايل مختلفي ممکن است نابارور شوند که افزايش سن يکي از اين دلايل است. به اين افراد مصرف ويتامين هاي گروه B، E، اسيدفوليک، روغن ماهي، روي، پروبيوتيک ها و پرهيز استفاده از قهوه و چربي هاي ترانس بالا و به خصوص روغن هايي که بيش از يک بار سرخ شده اند توصيه مي شود.
سه مطالعه جديد که در يک کنفرانس باروري در آمريکا ارائه شد، نشان مي دهد که مصرف زياد خوراکي هاي چرب امکان باردار شدن زوج ها را کاهش مي دهد و در موارد لقاح خارج از رحمي نيز موجب مي شود جنين هاي ضعيف توليد شوند.
گروهي از محققان دانشکده بهداشت عمومي هاروارد و بيمارستان جنرال ماساچوست، در يک مطالعه تأثير مصرف چربي هاي ترانس را بر ميزان باروري 141 مرد که سعي مي کردند از طريق لقاح خارج رحمي بچه دار شوند، بررسي کردند.
محققان متوجه شدند که ميزان باروري در زوج هايي که مردان آنها بيشترين ميزان چربي هاي ترانس را در رژيم هاي غذايي خود داشتند، در پايين ترين سطح قرار داشت.
براساس اين تحقيق، مرداني که بهترين رژيم غذايي را داشتند، از 83 درصد توان باروري برخوردار بودند، اما باروري مرداني که بدترين رژيم غذايي را داشتند و 20 درصد کالري آن ها از چربي هاي ترانس تأمين مي شد، 47 درصد بود.
چربي هاي ترانس در مارگارين، کيک ها، بيسکويت ها و غذاهاي رستوراني ديده مي شود.
توصيه ها:
* مصرف غذاهاي حاوي اسيدهاي چرب هيدروژنه و اشباع يعني: روغن هاي جامد گياهي و حيواني، گوشت و لبنيات پرچرب، فست فود ها و غذاهاي فرآوري شده و چرب، شيريني جات، بيسکويت، شکلات، بستني، غذاهاي سرخ شده مثل پيراشکي و سيب زميني سرخ کرده و … را به حداقل برسانيد.
* مصرف غذاهاي آماده، سرخ کردني و پر چربي را کاهش دهيد و به جاي آن از غذاهاي آب پز، تنوري و کبابي و انواع ميوه و سبزي استفاده کنيد. براي پخت و پز و سالاد از روغن مايع کلزا (کانولا)، آفتابگردان، سويا، زيتون و يا مخلوط آن ها و براي سرخ کردن در منزل تنها از روغن هاي مخصوص سرخ کردن استفاده کنيد.
* هنگام خريد کمي بيشتر حوصله به خرج دهيد و روي برچسب مواد غذايي را بخوانيد. اگر روي برچسب غذايي، کلمه روغن هيدروژنه شده يا روغن شيريني پزي ذکر شده بود، بايد دانست که آن غذا حاوي چربي ترانس است.
* برچسب روغن به شما درصد هر يک از اسيدهاي چرب تشکيل دهنده روغن را مي گويد. آن نوعي را انتخاب کنيد که اسيدهاي چرب اشباع کمتري داشته باشد و اسيد چرب ترانس نداشته باشد و يا در کمترين مقدار باشد.
* غذاهايي که در ترکيب آن ها روغن به کار رفته است از جمله انواع سس ها، چيپس و پفک و تنقلات را با دقت انتخاب کنيد و به برچسب ترکيبات تغذيه اي آن ها توجه کنيد.
نی‌نی‌بان جدیدترین و بهترین مطالب خود را در تلگرام و از طریق سه کانال «راهنمای بارداری»، «کودک‌یاری» و «سلامت جنسی» در اختیار شما قرار می‌دهد.