یکشنبه, ۲۳ دی, ۱۴۰۳ / 12 January, 2025
مجله ویستا

رژیم غذایی کودکان، چگونه نذاریم تپل بشن؟


یکی از معضلات امروزه چاقی کودکان است .نسل امروزی کودکان، نسبت به گذشته چاق تر و فربه ترند. به این جهت پدر و مادر باید حتماً نسبت به ایشان توجه فراوان نمایند. استفاده از انواع و اقسام خوردنی های شکم پرکن و بی خاصیت مانند نوشابه ها، پفک ها، چیپس ها موجب شده است تا کودکان، چاق تر از گذشته شوند. تازه، این وقتی است که از انواع شکلات ها، آب نبات ها، بستنی ها و ... سخن به میان نیاوریم.می گویند آمریکا کشور آمار است و به انواع آمار برای برنامه ریزی آینده ی کشور ارزش داده می شود. برحسب آمار موجود، ۱۴% کودکان بالای ۶ سال سن چاق هستند. تا چند دهه ی پیش مسأله ی چاقی اهمیتی نداشت زیرا انسان آنچنان از وسایل نقلیه ی موتوری استفاده نمی کرد و برای تأمین غذای خود از غذاهای آماده سود نمی برد.اما استفاده از غذاهای آماده و اغذیه ی شیمیایی، نحوه ی متابولیسم (سوخت و ساز) وساختار یاخته های آدمی را تغییر داده است. به همین جهت هم هست که بیش از گذشته، بیماری های ناشی از ضعف دستگاه دفاعی و مشکلات گوارشی دیده می شود.تازه، این آغاز راه است. تبلیغ های تجارتی درباره ی خوردنی ها که به صورت همه گیر در رادیو، تلویزیون و مطبوعات دیده می شود، تمامی کودکان را هدف گرفته اند، کودکانی که باید از غذاهایی استفاده کنند که به آنها افزودنی های متنوع اضافه شده تا رنگ خوب، بوی خوب و طعم خوب داشته باشند و کودک را به خود جذب کنند، در حالی که این خوردنی ها سرشار از چربی، نمک، قند و کالری است و متأسفانه بسیاری از کودکان به مصرف بیش از حد این خوردنی های مضر عادت کرده اند.
در مدارس نیز، به مسأله ی ورزش آن چنانکه باید اهمیت داده نمی شود و به جای آن، اغذیه ی فاقد مواد مغذی عرضه می شود به این جهت بسیاری از کودکان به علت مصرف این تنقلات و ورزش نکردن چاق تر می شوند.عصر ارتباط از راه دور نیز برای کودکان، کامپیوتر، تلویزیون، بازی های ویدیویی و بازیهای بسیاردیگری به ارمغان آورده است که تحرک را از کودک می گیرند. گفته شده است که کودکان امروزی نسبت به کودکان نسل گذشته کمتر ورزش می کنند و کمتر به بازی های بیرون از منزل اقدام می نمایند.ساعات ورزش و فعالیت های فوق برنامه هم عملاً در مدارس به ساعات وقت کشی یا مطالعه ی دروس دیگر تبدیل شده است. به این ترتیب، کودکان باید بهای این تغییرات را بپردازند.کمبود امکانات ورزشی نیز سبب شده است که در کودکان آمادگی جسمانی وجود نداشته باشد.بسیاری از بچه های ۶ تا ۱۲ساله، حتی نمی توانند انگشتان دست خود را به انگشتان پا برسانند. سرعت دویدن کودکان امروزی نیز نسبت به بچه های نسل قبل، کاهش بسیار یافته است.با یک حساب سرانگشتی می توان دریافت که بسیاری از کودکان، ۲۴ ساعت در هفته به تماشای تلویزیون می نشینند. بنابراین، این کودکان تا سنین دبیرستان، مدت ۳ سال از زندگی خود را پای تلویزیون می نشینند. آنچه که خطرناکتر است آنکه، امروزه گفته می شود باید رد پای بیماریهای قلب بزرگسالان را در اوایل کودکی جستجوکرد.
پزشکان آمریکایی کشف کرده اند که می توان رسوبات چربی را در رگهای تاجی (رگهای خون رساننده به خود قلب) بسیاری از نوجوانان مشاهده کرد. کودکان امروزی از تنقلات استفاده می کنند.برای تظاهر رفتار خوب در کودکان یا نخوردن غذا به عنوان تنبیه از همان سنین اولیه وسیله ی تنبیهی و پاداشی، همین تنقلات است. به این جهت همچنانکه کودک رشد می کند، این چرخه ی شیطانی تنبیه و پاداش با تنقلات ادامه می یابد.بعد از آن هم کودک رشد یافته با تهیه ی انواع و اقسام تنقلات شور، شیرین، چرب، انواع و اقسام نوشابه های غیر الکلی و نیز مصرف فرآورده های گوشتی اندوده به نیترات، این چرخه را ادامه می دهد.کودکان چاق، زودتر به بیماری های مختلف دچار می شوند. این کودکان، اعتماد به نفس کمتری دارند و نسبت به همسالان خود بیشتر دچار افسردگی شده و توسط گروه همسالان طرد می شوند.بهترین راه حفظ تندرستی کودکان آن است که پدر و مادر هرچه زودتر مشکل افزایش وزن کودک را درکنترل و زیر نظر بگیرند. وقتی ضمن رشد کودک چاق می شود، در دوره ی بزرگسالی، احتمال چاق بودنش دو برابر می گردد.اما متأسفانه از رژیم های غذایی آنچنانی که به صورت برنامه های تنظیم شده تجویز می شود نه تنها راه حل مشکل کودکان نیست بلکه برای بزرگسالان نیز کاربرد ندارد.در برنامه ی کنترل وزن فقط باید به تندرستی فکر کرد و به جای فکر به لاغری باید به فکر برخورداری از بدن متناسب بود. کودکان برای سلامتی خود به غذاهای سرشار از مواد معدنی، اغذیه ی انرژی زای غنی از الیاف و برای رشد به غذاهای سرشار از پروتئین نیاز دارند.
ابتدای برنامه ی کنترل وزن کودک باید با یک دوره ی سبک سم زدایی آغاز گردد. کودکی که دچار افزایش وزن است معمولاً به علت مصرف اغذیه ی شیمیایی فراوان دارای بار اضافی مواد سمی است. استفاده از روش سم زدایی موجب می شود تا ترکیب شیمیایی بدن متناسب گردد.در این مورد باید از یک روش ۳ روزه ی سم زدایی استفاده کرد. دراین دوره کودک را باید از مصرف اغذیه ی پردازش شده، تنقلات، گوشتهای قرمز و لبنیات منع کرد ولی می توان از ماست استفاده نمود به این ترتیب:
پس از بیدار شدن:
آب لیموترش تازه مخلوط با یک کاسه ی کوچک ماست (به جای ماست می توان از یک قاشق چای خوری اسیدوفیلوس استفاده کرد) یا یک لیوان آب لیموشیرین و آب مخلوط با عسل. در اروپا و آمریکا به جای عسل از شربت افرا استفاده می شود.
صبحانه:
استفاده از میوه ی تازه مانند سیب، پرتقال، گلابی (همچنین می توان از پاپایا و آناناس استفاده نمود). ماست وانیل دار یا شیر سویا در صورت تمایل.
وسط روز:
آب هویج تازه همراه دو قرص ویتامین C برای خنثی کردن سموم بدن.
ناهار:
یک کاسه ماست به همراه سبزی های خام و سبز یا سالاد سبزی های تازه با لیمو، روغن زیتون و ماست (به صورت سس)
بعد ازظهر:
استفاده از چای گیاهی مثل نعناع و یا شیرین بیان
شام:
سالاد فصل، هویج، کیوی ، کاهو و سایر منابع غنی از ویتامین A و یا یک فنجان سوپ میزو
پیش ازخواب:
استفاده از چای گیاهی آرام بخش مثل چای بابونه که به همراه دو قرص ویتامینC مصرف می شود یا یک فنجان آبگوشت میزو به منظور تقویت.بعد از اجرای این رژیم ۳ روزه، می توان از یک رژیم سالم استفاده نمود. کلید کاهش وزن کودکان، صبحانه است. استفاده از غذاهای سرشار از الیاف در صبحانه کالری مصرفی را تا ۲۰۰ کالری کاهش می دهد و کودک را تا وقت ناهار نگاه می دارد.
در رژیم غذایی از گیاهان تازه و غذاهای سرشار از آنزیم استفاده کنید. بسیاری از رژیم های غذایی امروزی کارآمد نیستند زیرا شامل اغذیه یی می شوند که با دستگاه های مایکروویو تهیه شده است. استفاده از این دستگاهها برای تهیه ی غذا موجب از بین رفتن آنزیم های غذایی می گردد.اغذیه ی فاقد آنزیم به بروز فاصله های تغذیه یی درکودکان منتهی می شود. بعضی از خبرگان معتقدند که اگر تمامی مواد غذایی انسان با استفاده از دستگاه های مایکروویو تهیه شود، انسان می میرد. در بعضی کودکان، مصرف این گونه غذاها موجب افزایش وزن و یبوست می شود.این مشکل در کودکانی بروز می کند که مقدار زیادی مواد لبنی مانند شیر، پنیر و بستنی مصرف می کنند. در ۲۰% کودکان سفید پوست و ۸۰ درصد کودکان سیاه پوست، لاکتاز تولید نمی شود. این آنزیم برای گواردن و هضم شیر ضرورت دارد.در پایان دو دستور غذایی برای کمبود این آنزیم را شرح می دهیم.
۱) نوشابه سبز:
این نوشابه را با آب میوه گیری تهیه می کنند. برای این کار هر یک از سبزی هایی را انتخاب کنید که فرزندتان دوست دارد از جمله اسفناج، کاهو، به این مخلوط آب هویج و جوانه بیفزایید. می توانید از سبزی های دیگر مانند خیار، کرفس و گوجه فرنگی هم استفاده کنید اما پیش از مصرف باید این آب سبزی را شیرین کنید.
۲) میوه های آرام بخش و انرژی زا:
از میوه های تازه استفاده کنید. یک موز و یک پرتقال را مخلوط کرده و روی آن آب سیب بریزید تا یک لیوان پرشود. همچنین به جای میوه های فوق می توانید از نصف پاپایا یا یک چهارم آناناس تازه استفاده نمائید.