پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

انقلاب اسلامی, پیروز تحولات خاورمیانه


انقلاب اسلامی, پیروز تحولات خاورمیانه

سردمداران غرب, شکست در برابر نفوذ و اقتدار انقلاب اسلامی را پذیرفته اند

گذشت هفته‌ها از جریان بیداری اسلامی مردم منطقه و تحولات بیدارساز در کشورهای عربی، در خطر قرار گرفتن و سقوط دیکتاتوری‌های دست‌نشانده غربی را در خاورمیانه به دنبال داشته است. از این رو آنچه بیش از پیش واقعیت این جریان‌ها را آشکار می‌سازد اعتراف و اظهار نظر سران کشورهای غربی در خصوص سیر حرکت این تحولات و جنس خیزش و جنبش‌های اخیر مردم منطقه است. واقعیتی که روند الگوسازی انقلاب اسلامی و تاثیرپذیری مردم مسلمان کشورهای منطقه از الگوی توانمندی تحت عنوان جمهوری اسلامی ایران را نشان می‌دهد؛ موضوعی که در ابتدای شکل‌گیری خیزش‌های مردمی در خاورمیانه و شمال آفریقا طی چند ماه گذشته، توسط رسانه‌های وابسته غربی به گونه‌ای دیگر تعبیر و تفسیر می‌شد، اما آنچه امروز از اظهارنظرات ضد و نقیص و دوپهلوی سران غرب بویژه آمریکا و سران صهیونیستی می‌توان برداشت کرد، اعتراف به شکست و پذیرش الگوپذیری خیزش‌های کشورهای منطقه از انقلاب اسلامی است.

در همین رابطه نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی در اظهاراتش تلویحا به الهام گرفتن انقلاب‌های منطقه از انقلاب اسلامی ایران اذعان می‌کند. به گزارش شبکه تلویزیونی الجزیره، بنیامین نتانیاهو در برلین در کنفرانس خبری به همراه آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان می‌گوید: «نمی‌دانیم که آیا تحولات در کشورهای عربی شبیه انقلاب‌های سال ۱۹۸۹ اروپای شرقی علیه رژیم‌های اقتدارگرا بوده یا شبیه انقلاب اسلامی سال ۱۹۷۹ است.» وی اضافه می‌کند: «البته امیدواریم این تحولات شبیه نوع اول باشد، ولی نمی‌توانیم در این زمینه اطمینان داشته باشیم و سیاست خود را براساس این تحولات مشخص می‌کنیم؛ ۵ سال پیش انقلاب صدر در لبنان روی داد و یک میلیون لبنانی به خیابان‌ها ریختند و به ایجاد تحولات دموکراتیک در این کشور امید بستند، اما امروز پس از گذشت ۵ سال با حزب‌الله روبه‌رو هستیم. همچنین ما چند سال پیش از نوار غزه عقب‌نشینی کردیم و اینک مجبوریم با حماس روبه‌رو باشیم.»

می‌توان چنین گفت که تحولات منطقه، کشورهای غربی بویژه آمریکا و رژیم صهیونیستی را دچار تناقض و سردرگمی کرده، به گونه‌ای که کشورهای غربی با توجه به خیزش و موج بیداری مردم منطقه آنچنان قافیه را باخته‌اند که اگر تا چندی پیش طرح خاورمیانه جدید با مختصات آمریکایی ـ صهیونیستی را دنبال می‌کردند امروز رسانه‌ها و تحلیلگران آمریکایی بر شکل‌گیری خاورمیانه جدید البته با مختصات اسلامی و نه آمریکایی اعتراف داشته و از این مساله بشدت نگران و هراسان هستند و با پذیرش شکست،‌ تاثیرپذیری حرکت‌های منطقه از انقلاب اسلامی را اعتراف می‌کنند.

روزنامه «کوریا تایمز» چاپ کره جنوبی نیز در گزارش تحلیلی با تاکید بر این نکته که آمریکایی‌ها این بار هم در تحولات منطقه، صحیح عمل نخواهند کرد و اشتباهات گذشته‌شان را ادامه می‌دهند می‌نویسد: «وقت آن است که آمریکا در خاورمیانه عقب بنشیند».

در حقیقت ماجرا این است که پیامد تحولات منطقه و سقوط دیکتاتورهای سرسپرده آمریکا باعث شده است که ادعای کدخدایی آمریکا در جهان شکسته شود و به تعبیر حضرت امام ابهت پوشالی آن نابود گردد و این مساله نیز برای عموم مردم منطقه بر ملا شده است که همه خونریزی‌ها، افزون‌طلبی‌ها و چپاولگری‌ها و خیانت‌ها و جنایت‌های مشترک آمریکا و رژیم صهیونیستی در منطقه از طریق حمایت دولت‌های دست‌نشانده آمریکایی ـ اسرائیلی بوده است و حالا دست رد ملت‌ها بر سینه حاکمان دیکتاتور قابل مشاهده است و این وضعیت شکست هژمونی آمریکا و اقتدار ایران اسلامی را تایید می‌کند.

در همین راستا جان بولتون سفیر اسبق آمریکا در سازمان ملل با اشاره به جنبش‌های کنونی و سونامی تحولات منطقه و افزایش روزافزون قدرت ایران تاکید کرده است که خاورمیانه دیگر جای امنی برای آمریکا نیست. طی مقاله‌ای که در روزنامه آمریکایی «وال استریت ژورنال» چاپ شد، بولتون می‌گوید: از زمانی که خیزش‌های عربی از ۴ ماه گذشته در تونس آغاز شد، رسانه‌های آمریکا به طور مداوم و عموما از روی خوش‌بینی روی ناآرامی‌های خاورمیانه تمرکز کرده‌اند. وی که اکنون از اعضای ارشد اندیشکده «آمریکن اینترپرایز» است و به مانند دیگر مقامات کاخ سفید نگران گسترش دکترین انقلاب اسلامی ایران در منطقه خاورمیانه است اعتراف می‌کند که اهداف برتری‌طلبانه ایران در برنامه بسرعت روبه گسترش هسته‌ای و تداوم سرنگونی‌های منطقه خاورمیانه تجلی یافته است و با ذکر مثالی برای گسترش نفوذ ایران در منطقه به روی کار آمدن دولت طرفدار حزب‌الله در لبنان اشاره می‌کند. وی همچنین به اعتراضات بحرین و ناوگان پنجم آمریکا در این کشور اشاره کرده و می‌گوید: تظاهرات‌های مردمی در بحرین اختلاف بالقوه شدیدی را بین اصول آمریکا و منافع راهبردی آن نشان می‌دهد و این ایران است که با خوشحالی از برگزاری انتخابات آزاد در بحرین حمایت می‌کند چرا که احتمالا حکومتی طرفدار ایران برسر کار خواهد آمد.

از این‌رو با توجه به اعترافات غرب نسبت به تحولات آنچه بیش از پیش آشکار می‌گردد این واقعیت است که سردمداران غرب نیز درک و پذیرش شکست در برابر نفوذ و اقتدار انقلاب اسلامی را پذیرفته‌اند و موضع‌گیری‌ها و حضور ناتو و لشکرکشی‌های اخیر در راستای ابراز قدرت و حضور درمناسبات منطقه‌ای است اما این حنا دیگر برای افکار عمومی و ملت‌های منطقه رنگی ندارد. جان بولتون در عبارتی بسیار گویا آن را بیان می‌کند که «ما شاهد منطقه‌ای خواهیم بود که اساسا بیشتر در حلقه ایران و بی‌ثبات‌تر و خطرناک‌تر برای واشنگتن و همپیمانان آن خواهد بود».

روزنامه واشنگتن پست نیز در تحلیل خود می‌نویسد: «ایران بر فشارهای اقتصادی غرب فائق آمده و برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای خود را پیش می‌برد؛ این در حالی است که آمریکا هیچ جایگزینی برای مهار و مقابله با ایران به‌ویژه در شرایط فعلی خاورمیانه ندارد». این تحلیل با بیان این که تحولات جدید خاورمیانه به نفع ایران تمام شده است، می‌افزاید: «بحران اخیر در کشورهای عربی، معیار مهمی برای ارزیابی سیاست خارجی دولت اوباماست اما بحران‌های دیگری نیز هنوز سر جای خود باقی مانده که یکی از مهم‌ترین آنها، برنامه هسته‌ای ایران است. این برنامه در ماه‌های اخیر شاهد پیشرفت‌های جدید بوده است. وضعیت جدید و این که ایران از انقلاب مصر و بحرین در میان مدت سود می‌برد، برای آمریکا بسیار ناخوشایند است.

این روزنامه می‌نویسد: چند ماه قبل، مقامات دولت آمریکا اطمینان داشتند که ایران تحت فشار شدید تحریم‌ها قرار دارد و احتمالا بزودی پای میز مذاکره می‌آید ولی اکنون گویا تهران بر فشارهای اقتصادی غلبه کرده و فعالیت هسته‌ای خود را پیش می‌برد بدون آن‌که نشانه‌ای از مذاکره وجود داشته باشد.

اکنون تحت تاثیر افزایش بهای نفت، فشار اقتصادی بر ایران کاهش یافته و یک بار دیگر فعالیت‌های هسته‌ای ایران سرعت بیشتری پیدا کرده است. با این همه به نظر می‌رسد که دولت باراک اوباما غیر از استراتژی همیشگی خود، یعنی صبر و انتظار برای روزی که حکومت ایران مذاکره را بپذیرد، هیچ راهکار دیگری ندارد.

نکته: با این که بعضی می‌خواهند وانمود کنند این آمریکا ‌ست که ابتکار عمل حمایت از انقلاب‌های خاورمیانه را در دست گرفته ‌، اما باید گفت که روند حوادث نشان می‌دهد ایران، بزرگ‌ترین پیروز این میدان خواهد بود

واشنگتن پست در ادامه با اعتراف به شکست و پذیرش روند تحولات به نفع ایران در منطقه می‌افزاید: رژیم مبارک یکی از مخالفان سرسخت ایران بود و ادامه ناآرامی‌ها در بحرین و سکوت شدید اعتراضات توسط حکومت ممکن است باعث یک انفجار سیاسی بزرگ در تمام مناطق حاشیه خلیج‌فارس شود. همچنین ناآرامی‌های منطقه باعث افزایش بهای نفت شده و ایران با افزایش درآمد ارزی خود می‌تواند به شکل بهتری با تحریم‌های اقتصادی اعمال شده از سوی جامعه بین‌المللی مقابله کند. انقلاب مصر درست چند روز پس از آن آغاز شد که ایران در آخرین دور مذاکرات با نمایندگان کشورهای گروه ۱+۵ در ماه ژانویه، به پیشنهادهای قدرت‌های جهانی برای حل بحران هسته‌ای ایران پاسخ رد داد. از آن زمان تاکنون هیچ نشانه‌ای از تماس دیپلماتیک دیده نشده ولی ایران به طور فعال در حال گسترش برنامه هسته‌ای خود بوده است. آنها نسل جدیدی از سانتریفیوژهای ساخت داخل را آزمایش کرده‌اند.

همزمان اعلام شد که نیروگاه هسته‌ای بوشهر در آینده نزدیک فعالیت خود را آغاز خواهد کرد.

این روزنامه خاطرنشان می‌کند: پیشرفت در زمینه تولید سانتریفیوژهای جدید را باید بسیار مهم تلقی کرد چون تاکنون یکی از مشکلات ایران استفاده از سانتریفیوژهای کند و مشکل‌ساز بوده است. لذا این روزنامه آمریکایی به منظور رویارویی با اقتدار ایران در منطقه خواستار حمایت از جریان‌های اپوزیسیون شده است.

در ادامه بازخوانی اعترافات از سوی جریان‌های غربی و آمریکایی، اظهارات ۲ نفر از کارشناسان آمریکایی نیز در گفت‌وگو با رادیو عمومی آمریکا (npr)‌ قابل توجه است که با اشاره به وقوع انقلاب در کشورهای عربی تاکید کرده‌اند: ایران به خوبی از چیزی که ما آن را قدرت نرم می‌نامیم استفاده می‌کند و بزرگ‌ترین پیروز تحولات خاورمیانه است. آنها در گفت‌وگو با رادیو عمومی آمریکا (National Public Radio)‌ گفته‌اند: «با این که به نظر می‌رسد این آمریکا است که ابتکار عمل حمایت از انقلاب‌های خاورمیانه و شمال آفریقا را در دست گرفته است، اما باید گفت که روند حوادث نشان می‌دهد ایران، بزرگ‌ترین پیروز این میدان خواهد بود. به تعبیر این کارشناسان نفوذ ایران واقعا در حال افزایش است، به خصوص پس از آغاز جنگ در عراق؛ زیرا همان‌طور که می‌دانید، یکی از مهم‌ترین پیامدهای اجتناب‌ناپذیر این جنگ، آزاد شدن شیعیان عراق بود. ایران به خوبی از چیزی که ما آن را قدرت نرم می‌نامیم، استفاده می‌کند؛ و به نحو شایانی از توانمندی‌های خود برای گسترش نفوذش در سراسر منطقه، بهره می‌گیرد. پس از استقرار جمهوری اسلامی ایران، این کشور سیاست‌های خود را به خوبی در منطقه پیش برده است.»

آنان می‌افزایند: ایران اکنون در جایگاه بهره‌‌برداری از حوادث خاورمیانه قرار گرفته است. آغوش خود را رو به مردمی که در کشورهای خود به قدرت رسیده‌اند باز کرده، اعتراضات و نارضایتی‌های ایشان را می‌شنود و به خوبی از این نارضایتی‌ها بهره می‌برد. لذا حکومت‌های عربی مردمی از آمریکا و اسرائیل فاصله خواهند گرفت چراکه هر حکومتی که در جهان عرب به سمت مردمی‌تر شدن پیش برود، از همکاری استراتژیک با آمریکا و اسرائیل دور می‌شود و این به منزله امتیاز مثبتی است برای ایران.

حکومت‌هایی از این دست، نسبت به پیام‌های ایران در مورد مقاومت در برابر سلطه آمریکا و اسرائیل در منطقه، واکنش مثبت نشان خواهند داد. این پیامی است که تنها شیعیان مخاطب آن نیستند؛ بلکه چنین پیامی در سراسر منطقه منتشر می‌شود و در میان اعراب سنی نیز حامیان بسیاری دارد. از سوی دیگر عموم مردم ایران نیز ایده جمهوری اسلامی را می‌پسندند و آنچه که به عنوان جنبش سبز در حوادث بعد از انتخابات شاهد آن بودیم، چیزی جز یک ناآرامی نبود و به نمایندگی از عمده مردم ایران صورت نگرفت و روند تحولات نشان داد بیشتر مردمی که اکنون در ایران زندگی می‌کنند، همچنان ایده و اصول کلی جمهوری اسلامی را می‌پسندند.

حتی اگر عده‌ای هم خواهان ایجاد تغییراتی باشند، عمده مردم ایران همچنان به جمهوری اسلامی پایبند هستند. بر همین اساس، تفاوت بسیار مهمی وجود دارد که واشنگتن همواره از آن غافل است. نظام جمهوری اسلامی، متعلق به مردم جمهوری اسلامی ایران است. با هر کاستی و نقصانی که در این نظام وجود دارد، به هر حال مردم ایران مالک آن هستند. این نظام، نظامی مستقل است. سیاست خارجی آن و کلا هرگونه تصمیم‌سازی در این نظام، مستقل است. از این رو هر گونه انتقادی هم که در داخل جمهوری اسلامی وجود داشته باشد و اگر عده‌ای از مردم هم خواهان تغییراتی در این نظام باشند، آنها خواهان تغییر در نظام متعلق به خودشان بوده و همچنان خواهان استمرار حیات جمهوری اسلامی هستند. این شرایط و موقعیت کاملا متفاوت از موقعیتی است که در دیگر کشورهای منطقه می‌بینیم.

با توجه به اظهارنظر و اعترافات اخیر سران غربی در شکست در برابر موج بیدارساز نشات گرفته از الگوی انقلاب اسلامی در منطقه، آنچه از آن به عنوان رهاورد تحولات و خیزش‌های اخیر در منطقه می‌توان یاد کرد، نگرانی آمریکا بویژه رژیم صهیونیستی از سونامی تحولات منطقه است که با اعتراف به شکست غرب این موضوع بیش از پیش سردمداران آنها را می‌آزارد که در عرصه منطقه‌ای و بین‌المللی، ایران بزرگ‌ترین برنده انقلاب‌های سراسری در خاورمیانه است.

علی قاسمی