یکشنبه, ۱۷ تیر, ۱۴۰۳ / 7 July, 2024
مجله ویستا

بلوغ زودرس و کوتاهی قد کودک


فرزانه روحاني افزود: بلوغ زودرس به مواردي اطلاق مي شود كه تمام علايم اوليه و ثانويه بلوغ در دختران قبل از ‪ 9 سالگی و در پسران قبل از 15سالگی ظاهر شود. وي، بلوغ زودرس نوجوانان، اختلال غده مترشحه داخلي از جمله تيروئيد، غدد جنسي، فوق كليوي و هيپوفيز را موجب تسريع در رشد صفحه استخواني و از علل اصلي عارضه بلوغ زودرس و كوتاهي قد برشمرد..
روحاني ادامه داد: در دختران گاهي كيست‌هاي تخمداني با توليد هورمون جنسي زنانه سبب بلوغ زودرس مي‌شود كه در اين صورت با بررسي از تخمدان ها، شكم ، انجام آزمايش‌هاي هورموني و تعيين سن استخواني، مي‌توان به ميزان بلوغ زودرس پي برد. عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي ايران گفت: اين در حالي است كه تومورهاي سيستم عصبي در پسران شايعتر از دختران است و در صورت عدم درمان هاي دارويي و جراحي به موقع، پسران را مستعد اختلالات مغزي و در نهايت بلوغ زودرس خواهد كرد.

بلوغ زودرس و کوتاهی قد کودک


روحاني، مراجعه هر شش ماه يك بار افراد حتي در صورت طبيعي بودن معاينات و آزمايش‌ها به متخصص غدد و بررسي رشد صفحه استخواني هر فرد متناسب با سن و جنس را از عوامل مهم در شناسايي روند درمان بيماري اعلام كرد.
وي با اشاره به نقش چاقي در تسريع روند بلوغ زودرس، به رژيم غذايي مناسب از كودكي تا بزرگسالي تاكيد كرد.
روحاني با اشاره به اينكه كودكان با بلوغ زودرس نسبت به همسالان خود هوش بهتري دارند، گفت: متاسفانه تغييرات ظاهري و تاثيرات هورموني، اين گروه از كودكان را دچار اختلالات رفتاري، حالات تهاجمي و استرس به همنوعان خواهد كرد.
به گفته وي، والدين بايد با ايجاد يك رابطه دوستانه با دختر و پسر مبتلاي خود، براي او توضيح دهند كه پيدايش اين تغييرات در چه سني طبيعي است و حالا كه در او به صورت زودرس ايجاد شده چه مراقبت‌ها و درمان‌هايي ضروري است.
اين پزشك فوق تخصص غدد ادامه داد: از آنجا كه بي‌توجهي به شرايط جسمي و روحي كودكان باعث بروز مشكلات رواني جدي مي‌شود، بنابراين معلمان دلسوز و آگاه در برقراري ارتباط طبيعي بين اين كودكان و همكلاسي‌ها نقش اساسي دارند.
روحاني مراجعه زودهنگام، درمان‌هاي دارويي و تجويز آمپول‌هاي تنظيم‌كننده هورموني را كه با فاصله زماني ‪ ۲۸روز يك بار زير نظر متخصص غدد و متابوليسم تجويز مي‌شود، از عوامل بهبود اين عارضه ارزيابي كرد