شنبه, ۴ اسفند, ۱۴۰۳ / 22 February, 2025
مجله ویستا

حساسيت به شيرگاو، عامل ريفلاكس نوزادان


ايسنا :يك فوق تخصص گوارش و كبد كودكان با بیان اینکه حساسيت به شير گاو از شايع‌ترين علل ريفلاكس در شيرخواران و كودكان است، گفت: در شيرخواراني كه از شير مادر تغذيه مي‌كنند به دليل ورود مواد حساسيت زا به شير، مادر بايد از خوردن شير پرهيز كند.

دكتر غلامرضا خاتمي با اشاره به اينكه ريفلاكس برگشت غذا از معده به مري است، گفت: در نوزادان و شيرخواران، برگرداندن شير 4 تا 5 نوبت در روز طبيعي بوده که ريفلاكس فيزيولوژيك ناميده مي‌شود.

وي در ادامه افزود: ريفلاكس فيزيولوژيك اگر با علايم ديگري همراه نباشد با بالا رفتن سن شيرخوار تا سن 7 تا 8 ماه كه كودك قادر به نشستن است يا حداكثر تا 10 ماهگي بهبود مي‌يابد و جاي نگراني وجود ندارد.

عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي تهران با بيان اينكه ريفلاكس غذا از مري به معده با ورم مري همراه بوده و ازوفاژيت ناميده مي‌شود، يادآور شد: در اين عارضه كه تهديدي براي سلامتي كودك است، ريفلاكس به صورت استفراغ و خارج شدن غذا با فشار از دهان بروز مي‌كند كه گاه رگه‌هاي خوني در مواد غذايي خارج شده ديده مي شود و ممكن است علت ايجاد اين مشكل ابتلاي كودك به بيماري ريوي و آسم، آلرژي غذايي يا گرفتاري‌هاي عصبي و بيماري مغزي باشد.

دكتر خاتمي خاطرنشان كرد: در اين حالت كودك از غذا خوردن امتناع مي‌كند و ورود غذا به مري ممكن است با آپنه (بند آمدن تنفس) همراه باشد و كودك در ساعاتي از روز كبود و دچار كاهش وزن مي‌شود که نياز به درمان‌هاي طبي دارد.

اين فوق تخصص گوارش و كبد كودكان با تاكيد بر اينكه حساسيت به شير گاو از شايعترين علل رفلاكس در شيرخواران و كودكان است، گفت: در شيرخواراني كه از شير مادر تغذيه مي‌كنند به دليل ورود مواد حساسيت زا به شير، مادر بايد از خوردن شير پرهيز كند و براي پيشگيري از كمبود كلسيم قرص‌هاي مكمل كلسيم مصرف كند. در موارد شديد نيز مادر از مصرف لبنيات به طور كامل پرهيز كند.

وي همچنين گفت: شيرخشك هم از شير گاو تهيه مي‌شود بنابراين در شيرخواران شيرخشك خوار نيز پرهيز از مصرف شيرخشك ضروري است.

عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي تهران در خصوص علايم حساسيت به شير گاو گفت: در اين حالت برخلاف كوليك كه شيرخوار فقط عصر‌ها بيقراري مي‌كند، شيرخوار از صبح تا شب ساعات متفاوتي به علت عدم تحمل شير بي‌قرار است و افزايش وزن مناسبي ندارد.

دكتر خاتمي خاطرنشان كرد: پس از سن 6 ماهگي كه كودك از تغذيه تكميلي استفاده مي‌كند، ممكن است ريفلاكس به علت حساسيت به مواد غذايي مانند تخم مرغ يا برخي ميوه‌جات باشد.