چهارشنبه, ۱۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 5 February, 2025
مجله ویستا

تنفس نوزاد،سزارینی ها بیشتر درگیر میشوند


فارس نیوز:  عضو شوراي عالي نظام پزشكي گفت: نوزاداني كه به روش سزارين به دنيا مي‌آيند، مشكلات تنفسي بيشتري دارند.

زهرا مدرسي افزود: علت مشكلات تنفسي نوزاداني كه به صورت سزارين متولد مي شوند اين است كه در معرض هورمون‌ كرتيزول قرار نمي‌گيرند. هورمون كرتيزول هورموني است كه بر اثر فشار زايمان طبيعي كه بر مادر وارد مي‌شود، ترشح مي‌شود.

وي گفت: برخي از زنان به دليل اينكه زايمان را تجربه نكرده‌اند، نمي‌توانند فرق بين زايمان طبيعي و سزارين را تشخيص دهند.

* 15 درصد زنان تا آخر عمر عوارض زايمان‌ها را بايد تحمل كنند

وي گفت: آمارهاي سازمان بهداشت جهاني نشان مي‌دهد كه هر ساله 50 ميليون نفر از زنان باردار مشكلات سلامت مرتبط با دوران بارداري را تجربه كرده‌اند و حدود 15درصد از اين زنان تا آخر عمر بايد عوارض طولاني مدت بعد از بارداري را تحمل كنند.

عضو شوراي عالي نظام پزشكي كشور اضافه كرد: بر اثر اين تصور غلط كه زايمان طبيعي همراه با درد فراوان است، برخي از زنان زايمان سزارين را به طبيعي ترجيح مي‌دهند در حالي كه حتي در كشورهاي پيشرفته تا آخرين لحظه تصميم پزشك براي بيمار انجام زايمان طبيعي است. مگر اينكه جان مادر و نوزاد در خطر باشد.

مدرسي گفت: در سال‌هاي اخير به خصوص در كشورهاي جهان سوم و ايران تمايل به سزارين افزايش پيدا كرده است. به دليل اينكه زنان تجربه و آگاهي علمي ندارند و آموزش‌هايي براي زايمان طبيعي توسط مسئولان ارائه نمي‌شود. در 3 سال گذشته مسئولان نظام سلامت با هشدارهاي سازمان WHO نسبت به سزارين توجه بيشتري كردند.

وي افزود: ارائه خدمات بهداشتي، ارائه مشاوره قبل از بارداري، كلاس‌هاي آمادگي زايمان و انجام مراقبت‌هاي حين زايمان باعث آرامش روحي و رواني زن باردار مي‌شود.

*زايمان با شيوه‌هايي كه درد كمتري دارد، بايد گسترش داد

مدرسي گفت: عوارض سزارين بسيار بيشتر از زايمان طبيعي است. اگر بتوانيم زايمان با درد كمتر با شيوه‌هاي نوين براي زنان انجام دهيم و زايمان در محيطي آرام، در فضاي مناسب با پرسنل و ماماهاي آموزش ديده انجام گيرد، كلاس‌هاي آمادگي قبل از زايمان برگزار شود و هنگام زايمان يك همراه با بيمار حضور داشته باشد، زنان مي‌توانند يك زايمان شيرين را تجربه كند.

عضو شوراي عالي نظام پزشكي كشور اضافه كرد: در واقع سزارين يك عمل جراحي است كه عواقب و عوارض خود را بعد از عمل نشان مي‌دهد.

*مادر ممكن است، بعد از سزارين به فشارخون مبتلا شود

مدرسي گفت: آمبولي (گرفتگي رگ)، تشنج بعد از عمل جراحي و حساسيت به مواد بيهوشي از جمله عوارض سزارين است و ممكن است مادر بعد از سزارين به فشار خون مبتلا شود. خطر بيماري‌هاي تنفسي، آسم و حساسيت و آلرژي در نوزاداني كه به روش سزارين به دنيا آمده‌اند نيز بيشتر است.

*مشكلات تنفسي در نوزاداني كه به روش سزارين متولد مي‌شوند، بيشتر است

وي افزود: نوزاداني كه به روش سزارين به دنيا مي‌آيند، مشكلات تنفسي بيشتري دارند به دليل اينكه اين نوزادان كه به طور طبيعي در معرض هورمون‌هايي مانند كرتيزول قرار نمي‌گيرند. هورمون كرتيزول هورموني است كه بر اثر فشار زايمان طبيعي كه بر مادر وارد مي‌شود و از غدد فوق كليوي ترشح مي‌شود.

عضو شوراي عالي نظام پزشكي كشور گفت: نوزاداني كه در جريان زايمان طبيعي به دنيا مي‌آيند بيشتر در معرض اين هورمون قرار مي‌گيرند و اين فشارهايي كه مادر قبل از زايمان طبيعي به آن وارد مي‌شود، باعث تخليه آسان ريه نوزاد از مايع آمونيوتيك مي‌شود و تنفس هوايي آغاز شود. در صورتي كه نوزاداني كه از طريق سزارين متولد مي‌شوند، اين عوامل محرك كمتر وجود دارد و مشكلات تنفسي آنها بيشتر مي‌شود و در درازمدت باعث افت كاركرد دستگاه تنفسي مي‌شود.

*دوره نقاهت بعد از عمل سزارين بيشتر از زايمان طبيعي است

مدرسي افزود: هزينه عمل در زايمان سزارين بسيار بيشتر از طبيعي است كه اين هزينه بر عهده بيمار و نظام سلامت است. درد و نقاهت بعد از زايمان طبيعي بسيار كوتاه و ممكن است اصلاً وجود نداشته باشد و مادر بعد از زايمان طبيعي مي‌تواند به كارهاي روزمره خود بپردازد. در صورتي كه دوره نقاهت بعد از عمل سزارين بسيار بيشتر است و حتي مادر تا مدت‌ها نمي‌تواند كارهاي روزمره خود را انجام دهد. مواد بيهوشي كه در زايمان سزارين به كار برده مي‌شود نيز ممكن است، براي مادر و نوزاد ضرر داشته باشد.

*خطر برداشتن رحم در زناني كه عمل سزارين انجام داده‌اند، بيشتر است

مدرسي اضافه كرد: در زناني كه زايمان سزارين انجام مي‌دهند، خطر برداشتن رحم به دلائل مختلف بيشتر مي‌شود. عفونت در زناني كه سزارين انجام مي‌دهند نيز بيشتر است.

وي گفت: نكته مهم اين است كه براي از بين رفتن ترس از درد زايمان بايد زايمان طبيعي را از طرق مختلف گسترش داد تا ترس زايمان در ميان زنان از بين برود.