پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
مجله ویستا

زیبایی با قرص ضدبارداری؟!(2)


استروژن از قدیم هورمون زیبایی زنانه نامیده می‌شد. درواقع محققان این فرضیه را مطرح كرده‌اند كه میزان زیبایی، ظرافت و حتی سلامت جنسی خانم‌ها به مقدار ترشح این هورمون بستگی دارد. در مقابل، افزایش هورمون‌های مردانه ازجمله تستوسترون در بدن خانم‌ها اگرچه باعث بالا رفتن میل جنسی می‌شود، اما در عین حال جذابیت زنانه آنها را هم به‌شدت كاهش می‌دهد؛ طوری كه مانند مردها دچار ریزش موی سر می‌شوند و پوستی چرب و پر از جوش پیدا می‌كنند. در مطلب پیش درباره قرص های ضدباروری و درمان جوش های صورت صحبت شد، در ادامه توضیحات بیشتر آمده است:

گاهی اوقات پیش می‌آید كه داروخانه داروی مورد نظر بیمار را ندارد و درعوض او را تشویق به خرید داروهای مشابه می‌كند؛ درصورتی‌كه این كار فقط باید با هماهنگی پزشك معالج انجام شود، در غیر این صورت بیمار باید به داروخانه‌های دیگر ارجاع داده شود. نقش بیماران در درمان را هم نباید دست كم گرفت. گاهی اوقات بیماران به صورت سرخود دوز دارو را افزایش می‌دهند به این امید كه تاثیر بیشتری از آن بگیرند؛ درحالی‌كه این كار ممكن است باعث مسمومیت و تشدید بیماری‌شان شود. بعضی‌ها نیز با بهبود علائم‌ بیماری، دوز دارو را بدون مشورت با پزشك كم می‌كنند و با این كار علائم‌شان باز می‌گردد.

زیبایی با قرص ضدبارداری؟!(2)


ریزش مویی كه دیگر جبران نمی‌شود
خیلی از بیماران از مصرف داروهای هورمونی ترس دارند چراكه از اطرافیان خود اطلاعات غلط دریافت كرده‌اند؛ برای مثال می‌ترسند دیگر هیچ‌وقت باردار نشوند، به همین دلیل مصرف دارو را در اواسط دوران درمان قطع می‌كنند و دوباره با ریزش مو، افزایش موهای زائد و جوش صورت مواجه می‌شوند. این افراد باید بدانند قرص ضدبارداری هرگز به‌طور دائم از باروری جلوگیری نمی‌كند. حتی با فراموش كردن یك دوز از آن، فرد ممكن است بارور شود.
متاسفانه قطع كردن مصرف این داروها در میانه دوره درمان می‌تواند عوارض جبران‌ناپذیری برای پوست و مو داشته باشد؛ برای مثال ریزش مو اگر خیلی شدید باشد دیگر نمی‌توان به راحتی آن را به حالت قبلی برگرداند. كاشت مو نیز در خانم‌ها دشوارتر از آقایان است و محدودیت‌های خاص خود را دارد. جوش صورت هم بعد از مدتی می‌تواند باعث ایجاد جوشگاه و فرورفتگی روی پوست شود. موهای زائدی كه براثر اختلال هورمونی ایجاد می‌شوند خیلی خوب به لیزر موهای زائد جواب نمی‌دهند و حتما باید برای برطرف كردن آنها در كنار لیزر از دارو استفاده كرد.
مصرف موضعی فایده‌ای ندارد
بعضی افراد معتقدند با تركیب قرص ضدبارداری با آب یا الكل و مصرف موضعی آن می‌توان از ریزش مو و جوش‌های صورت رهایی یافت؛ درصورتی‌كه این ادعا كاملا غلط است. چطور ممكن است چنین موضوعی حقیقت داشته باشد و فكر تولید این محصول به ذهن داروسازان و شركت‌های دارویی نرسیده باشد؟! این داروها اصلا از طریق پوست جذب بدن نمی‌شوند و مصرف موضعی آنها تاثیری بر زیبایی پوست و مو نمی‌گذارند. همه داروسازان نیز از این موضوع مطلع هستند؛ بنابراین با به كار بردن این روش فقط پول خود را هدر می‌دهید و در عین حال به هیچ نتیجه‌ای هم نمی‌رسید.
عود نشانه‌ها بعد از درمان چه علتی دارد؟
داروهای ضدبارداری با هدف بهبود وضعیت پوست و مو باید برای مدت معینی مصرف شوند؛ بنابراین اگر دوره درمان آنها كامل نشود علائم بیمار ی عود می‌كند.
داروی اسپیرونولاكتون نیز باید حدود 2 تا 3 سال مصرف شود تا بیمار نتیجه مطلوب بگیرد. بعد از این دوران علائم، بهبود پیدا كرده و معمولا دیگر عود نمی‌كنند، مگر اینكه بیماری فرد ارثی باشد؛ در این صورت دارو باید به صورت دائمی ‌مصرف شود.
تاثیرگذاری این داروها معمولا از ماه دوم و سوم مصرف آشكار می‌شود؛ بنابراین بیماران باید صبور باشند و طی فواصل منظم آزمایش هورمونی انجام دهند. بعضی بیماران فقط یك بار به پزشك مراجعه می‌كنند و به مراجعات بعدی اهمیت نمی‌دهند، فقط به خاطر اینكه هزینه ویزیت را نپردازند؛ درحالی‌كه همین بیماران حاضرند برای سلامت پوست و موی‌شان محصولات گران‌قیمتی را از داروخانه خریداری كنند. باز هم تاكید می‌كنم مصرف داروهای هورمونی حتما باید با نظر پزشك شروع یا قطع شود. در این صورت دیگر لازم نیست هزینه اضافی بابت داروهای گران‌قیمت بپردازید.