پنجشنبه, ۲۸ تیر, ۱۴۰۳ / 18 July, 2024
مجله ویستا

آزمایشگاه دنا، پیشرو در تست غربالگری


نی نی بان: آزمایشگاه دنا اولین آزمایشگاه در ایران است که از سال 1381 آزمایش غربالگری خانم‌های باردار را به ایران وارد کرد و این در حالی بود که در آن زمان حتی نرم‌افزار این کار هم وجود نداشت. این آزمایش در آن زمان یک آزمایش تریپل بود که دقت چندان بالایی نداشت.

آزمایشگاه دنا، پیشرو در تست غربالگری


به روز کردن روش‌های تست
روش‌های بارداری هر روز جدیدتر و به روز‌تر می‌شوند. اما بعد از آزمایش تریپل در سال 1384 تست کوآد مارکر وارد بازار شد و چند سال بعد از آن روش‌های integrated  و cequenstial مورد استفاده قرار گرفت که هم در سه ماهه اول و هم در سه ماهه دوم اگر هر دو تست با هم انجام می‌شد دقت  به حدود 91 تا 92 درصد می‌رسید. اما در صورت استفاده از تنها یکی از این روش‌ها دقت به حدود 80 درصد می‌رسد.
نکته مهم در مورد این آزمایشگاه این است که مدین آن در تست غربالگری سه ماهه اول و دوم ، مخصوص خود آزمایشگاه دناست و با توجه به تعدادی که در یک بازه زمانی مراجعه شده است مثبت و منفی تست را به حداقل رسانده است. در حال حاضر یک نفر مسئول تماس با مادران باردار برای پیگیری وضعیت مادر و جنین است و این مدین آزمایشگاه را بالا برده است. مدین در اصل با توجه به مراجعه در سن بارداری خاص و براساس تعداد بیمار سنجیده می‌شود که در این آزمایشگاه این میزان بالاست.

آزمایشگاه دنا، پیشرو در تست غربالگری


آزمایش NIPT، ساده و دقیق
در حال حاضر یک آزمایش خون ساده، غربالگری را در خانم‌ها آسان کرده است. این آزمایش خون حساسیتی حدود 99.9 درصد دارد و مزیت آن این است که سرعت و دقت بالایی دارد و به جای آزمایش سه ماهه اول و دوم یک بار تست انجام می‌شود و در آن مشخص می‌شود که جنین در چه وضعیتی قرار دارد. در این روش تنها به چند میلی‌لیتر خون وریدی مادر نیاز است. این آزمایش کمک می‌کند که تعداد بیمارانی که با نتیجه مثبت کاذب برای آزمایش آمنیوسنتز ارجاع داده می‌شوند، کاهش چشمگیری پیدا کند. این آزمایش NIPT نام دارد که مخفف non invasive prenatal testing است. این روش بسیار ایمن بوده و مادر می‌تواند بدون استرس آن را از هفته 10 بارداری به بعد انجام دهد. در اصل این آزمایش برای مادرانی که از روش‌های نمونه‌گیری تهاجمی مانند آمنیوسنتز وحشت دارند، یک انتخاب ایده‌آل محسوب می‌شود. این روش برای مادرانی که بارداری سخت دارند و از روش‌های IVF و IUI در سن بالا برای بارداری استفاده کردند این امکان را فراهم می‌کند که  در صورت مثبت بودن کاذب تست سه ماهه اول نیازی به تست آمنیوسنتز نداشته باشند.

آزمایشگاه دنا، پیشرو در تست غربالگری


جایگزین مناسب روش‌های تهاجمی
پیش‌تر در صورت وجود مشکل در وضعیت جنین، آزمایش آمنیوسنتز انجام می‌گرفت که یک روش تهاجمی است و ایمنی چندانی  ندارد و حتی بعد از آزمایش آمنیوسنتز ممکن است مادر دچار سقط جنین شود و این ریسکی است که این روش با وجود اطمینانی که دارد، به جنین وارد می‌کند. در روش تهاجمی علاوه بر احتمال سقط جنین، فشار روانی قابل توجهی به مادر وارد شده و این کار را برای مادران باردار دشوار می‌کند. این در حالی است که آزمایش NIPT درصد ارجاع برای آزمایش آمنیوسنتز را هم به طرز چشمگیری کاهش داده است.