پنجشنبه, ۲۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 13 February, 2025
مجله ویستا
مشكلات پوست و مو پس از زایمان
جام جم آنلاین: دوران بارداری از زمانهایی است كه كمتر مادری آن را فراموش میكند. بسیاری از زنانی كه این دوران را تجربه كردهاند، همه مسائل آن را با همه جزئیاتش به یاد دارند.
![مشكلات پوست و مو پس از زایمان](/web/imgs/12/19/irkrz1.jpeg)
در دوران بارداری تغییرات فراوانی در بدن زنان باردار رخ می دهد كه هر یك تاثیر خاص خود را دارند، اما در میان این تغییرات آنچه كه بیش از همه به چشم می آید، تغییرات ظاهری است؛ بویژه تغییراتی كه در پوست و موی زنان باردار به وجود می آید از مواردی است كه شاید بیشتر بانوان را نگران می كند.
تغییراتی كه در پوست برخی زنان باردار به وجود می آید بیشتر به صورت لك تظاهر می كند. این لك ها كه متخصصان پوست و مو آن را به تغییرات هورمونی بدن نسبت می دهند، ممكن است در برخی موارد پس از زایمان نیز دوام آورند.
افزایش پروژسترون و استروژن باعث لك می شود
دكتر سیدحسن اعتمادزاده، متخصص پوست و مو دلیل ایجاد این لك ها را افزایش هورمون های استروژن و پروژسترون می داند و می گوید: زنانی كه پوست تیره دارند، بیشتر مستعد ملاسما یا لك حاملگی هستند ضمن این كه آفتاب نیز آن را تشدید می كند.
برخی از بانوان در دوران حاملگی متوجه این لك ها می شوند، اما برخی نیز پس از دوران حاملگی به این لك ها پی می برند.
دكتر اعتمادزاده معتقد است: قاعدگی های طبیعی، قرص های ضدحاملگی و حاملگی میزان هورمون استروژن و پروژسترون را در بدن بالا می برد. همچنین زمانی كه فرد مستعد در معرض آفتاب قرار می گیرد، این لك ها بیشتر نمایان می شوند.
وی با بیان این كه افرادی كه با این مشكل روبه رو هستند باید بعد از بارداری برای درمان آن اقدام كنند، می گوید: بهترین راه جلوگیری از این لك ها استفاده منظم از ضدآفتاب و پوشش بدن است.
این متخصص پوست همچنین به استفاده از كلاه های ضدآفتاب و داروهای روشن كننده ای كه در دوران شیردهی می تواند مورد استفاده قرار گیرد، توصیه می كند.
دكتر حبیب انصارین، متخصص پوست و مو و استاد دانشگاه ایران نیز به برخی مشكلات پوستی كه در زنان باردار به وجود می آید و پس از زایمان نیز برجا می ماند، اشاره می كند.
وی یكی از این مشكلات را جوش هایی می داند كه از قبل از بارداری در صورت برخی از بانوان وجود داشته و در زمان بارداری به علت این كه مصرف دارو قطع شده تشدید می شود.
دكتر انصارین می گوید: بانوان باید این جوش ها را تا پایان بارداری تحمل كنند، البته بعد از آن هم به علت شیردهی مصرف هر دارویی مجاز نیست و باید با احتیاط دارو تجویز شود.
وی همچنین به چرب شدن پوست اشاره می كند كه می توان با استفاده از شیرپاك كن ها و شوینده ها این چربی را كم كرد.
این متخصص پوست و مو یكی دیگر از مشكلات پوستی دوران بارداری و پس از زایمان را ترك هایی می داند كه به علت كشیده شدن پوست در نواحی مانند شكم، ران ها و سینه ها به وجود می آید.
وی می گوید: در برخی خانم ها این ترك ها تیره تر از سایر نواحی است و ممكن است با خارش همراه باشد كه همین خارش هم در مواردی باعث افزایش ترك ها می شود.
دكتر انصارین معتقد است: این عارضه درمان قطعی ندارد حتی لیزر هم در این مورد كاربرد ندارد. اما در دوران بارداری با بستن گن و برخی ماساژها می توان آنها را كم كرد و پس از زایمان نیز با استفاده از برخی كرم ها ترك ها را كمرنگ كرد.
وی به خشكی پوست دست ها و ایجاد برخی حساسیت های پوستی پس از زایمان اشاره می كند و آن را ناشی از شستشوی زیاد دست ها با مواد شوینده می داند و به خانم ها توصیه می كند از دستكش نخی در زیر دستكش های پلاستیكی استفاده كنند، از شستشوی زیاد با آب داغ پرهیز كنند و زیاد هم وسواس نداشته باشند، اما اگر این مشكل ادامه یافت باید از پزشك متخصص كمك بگیرند.
موهایی كه زیادی عمر كرده اند
یكی دیگر از مشكلاتی كه پس از پایان حاملگی و در فاصله حدود ۳ ماه پس از زایمان بانوان را درگیر می كند، ریزش موی آنهاست.
در هر روز حدود ۵۰ تا ۷۰ تار موی هر فرد سالم می ریزد، اما در دوران حاملگی به علت تغییرات هورمونی كه در بدن رخ می دهد موها هم بیشتر عمر می كنند و كمتر می ریزند. به همین دلیل بیشتر خانم ها از موهای خود در دوران بارداری رضایت دارند. اما پس از بارداری و در فاصله حدود ۳ ماه پس از زایمان موها شروع به ریزش می كنند.
بیشتر مادران بر این باورند كه شیردهی دلیل اصلی ریزش موی آنهاست، اما دكتر اعتمادزاده دراین باره می گوید: زمانی كه فرد باردار می شود، به دلیل ساختار فیزیولوژیك بدن ریزش مو كم می شود. اما پس از زایمان و زمانی كه هورمون های حاملگی از بین می رود و بدن به حالت عادی برمی گردد در ماه های سوم و چهارم بعد از زایمان موهایی كه مدت زمان بیشتری عمر كرده اند، شروع به ریزش می كنند.
وی به مادران اطمینان می دهد كه این یك پدیده فیزیولوژیك است و نباید به عنوان یك بیماری به آن نگریسته شود.
در عین حال دكتر انصارین یكی دیگر از دلایل ریزش موها را زایمان های غیرطبیعی و تاثیر داروی بیهوشی می داند. البته این متخصص پوست و مو به كم شدن استراحت مادر و افزایش استرس وی نیز به عنوان یكی دیگر از دلایل افزایش ریزش مواشاره دارد.
دكتر اعتمادزاده نیز در عین حال به این نكته اشاره می كند كه ممكن است تغذیه نامناسب دوران بارداری و همچنین شیردهی این ریزش مو را تشدید كند.
دكتر اعتمادزاده می گوید: در بدن زنان نوعی چربی به نام چربی قهوه ای وجود دارد كه توان لازم برای بارداری و شیردهی را برای آنها فراهم می كند. این نوع چربی در كسانی كه وزن و اندام متناسبی دارند انرژی لازم برای ۴ ماه شیردهی را فراهم می كند. اما شیردهی مادران معمولا تا ۲ سال ادامه می یابد و اگر تغذیه مناسب نباشد، جایگزینی صورت نمی گیرد. بنابراین توان مادر كاهش می یابد و این موضوع می تواند باعث تشدید ریزش مو شود.
وی به آهن به عنوان یكی از مهم ترین مواد مورد نیاز زنان باردار و مادران اشاره می كند و ادامه می دهد: زنان در حین زایمان خون زیادی از دست می دهند به همین دلیل نیاز بیشتری به آهن دارند و باید قرص های آهن و مولتی ویتامین هایی را كه در دوران بارداری مصرف می كردند پس از زایمان نیز ادامه دهند.
البته وی به این نكته نیز اشاره می كند در صورتی فرد دچار كم خونی نباشد، نیازی به قرص آهن ندارد.
دكتر اعتمادزاده تاكید می كند: ریزش مو پس از زایمان دوره خاصی دارد و ممكن است ۳ تا ۴ ماه ادامه یابد البته عوامل زمینه ای مانند تغذیه نامناسب، كمبود مواد مغذی و شیردهی آن را تشدید خواهد كرد و ممكن است باعث شود ۵ تا ۳۰ درصد موها نیز دوباره رشد نكنند.
اما دكتر انصارین معتقد است: اگر خانم ها اقدام به درمان مشكل ریزش موی خود كنند، مطمئنا مدت زمان كمتری با این مشكل روبه رو هستند و می توانند ریزش مو را كم كنند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست