دوشنبه, ۶ اسفند, ۱۴۰۳ / 24 February, 2025
مجله ویستا

می ترسم در بارداری فلوکستین بخورم


سوال مخاطب نی‌نی‌بان: با سلام من در هفته سی ام بارداری و شکم دوم هستم از اوایل بارداری درد های زیر شکم داشتم که دکتر قرص ایزوکسو پرین تجویز کرد وکلا مشکل خاصی نداشتم همه آزمایش ها و سونو ها هم تاکنون خوب بوده ولی از قبل از بارداری سابقه افسردگی و استرس داشتم که در بارداری شدت یافت و دکتر از این ماه برام قرص فلوکستین تجویز کرد که من تو بعضی سایت ها خواندم که باعث می شود ریه بچه خوب تکامل پیدا نکند و حالا دو تا سوال دارم اول اینکه نمیدونم فلوکستین را ادامه بدهم یا نه؟ و اینکه آیا با قرص ایزوکسوپرین که آن را شبی یکی می خورم تداخل دارویی ایجاد نمی کند؟ خواهش می کنم من را از نگرانی دربیاورید و در مورد عوارض فلوکستین توی بارداری بهم اطلاعات لازم را بدهید. با تشکر فراوان.

پاسخ دکتر الهام السادات هاشمیان، متخصص زنان و زایمان:
مصرف فلوکستین مشکلی برای ایشان ایجاد نمی کند و بهتر است طبق تجویز پزشک معالج شان همچنان به مصرف دارو های شان ادامه بدهند. اما در مورد نگرانی شان در خصوص سلامت جنین باید گفت که فلوکستین جزء داروهای بی خطر است و عارضه خاصی برای ایشان ایجاد نمی کند.در ضمن تداخل دارویی هم ایجاد نمی شود. نگران نباشند.
پاسخ دکتر فرهاد فرید حسینی ، روانپزشک:
مصرف داروها در دوران حاملگی موضوعی است که تصمیم گیری در آن به عهده پزشک و بیمار است چرا که از یک طرف در درمان افسردگی به بیمار کمک می کند از طرف دیگر ممکن است عوارض جنینی بدهد. ضمن این که در سه ماهه اول و سه ماهه سوم بارداری باز ممکن است احتمال عوارض بیشتر مشاهده شود. ولی بحث این است که گزارش هایی که در این رابطه انجام شده است یک رابطه علی است و پس حتما اگر بیمار مصرف می کند عارضه پیش می آید. چرا این جا فقط رابطه علی وجود دارد و رابطه علی و معلولی برقرار نیست. از یک طرف گفته می شود که علت موضوع ممکن است ربطی به مصرف فلوکستین نداشته باشد از طرف دیگر یک ریسک است.بحث این است که پزشک اخلاقا خطرات درمان افسردگی با این دارو را به بیمارش اعلام کند. ایشان به طور کامل باید با پزشک معالجی که این داروها را برای شات تجویز کرده است مشورت کنند. باید شرایط بیمار سنجیده شود و بر اساس آن به طور مثال به بیمار گفته شود که هفته های آخر بارداری دارو را مصرف نکند و دو هفته مانده به زایمان دیگر استفاده کند. به همین لحاظ بیمار باید با پزشکش مشورت داشته باشد. نکته دیگری که باید به آن توجه داشت این است که جدا از عارضه ای که ممکن است به دنبال مصرف دارو در جنین مشاهده شود، افسردگی بدن وقتی زایمان داشته باشد تشدید می شود و این مساله با موضوع مراقبت از نوزاد نداخل داشته باشد و فرد نتواند به خوبی از نوزادش نگهداری کند. بنابراین در مورد این خانم نمی توانیم بگوییم مصرف بکن یا مصرف نکن.این موضوع بسته به نظر پزشک است و مورد به مورد فرق می کند شرایطی که در آن قرار دارند و طبعا نوع درمان شان نیز متفاوت است. در حال حاضر جنین ایشان شکل گرفته و بحث این است که مصرف داروی فلوکستین عارضه ای برای جنین ایجاد نکند. اما مساله اینجا است که این موضوع که داروهای روانپزشکی عارضه ای به همراه دارند هنوز ثابت نشده است و ما در این جا تنها داریم از شانس افزایش صحبت می کنیم. البته در بعضی مواقع برای درمان افسردگی مشاوره با روانشناس کفایت نمی کند و فرد نیاز به دارو درمانی دارد و گاهی نیز مصرف دارو باید قطع شود و بیمار چند جلسه به مشاوره با روانشناس برود. بنابراین تصمیم گیری در مورد این که ایشان داروها را همچنان مصرف کرده یا قطع کنند این موضوعی است که بهتر است تحت نظر روانپزشکی صورت بگیرد که داروهای نام برده را تجویز کرده است.
پاسخ دکتر پرویز رزاقی، روانشناس و مدرس دانشگاه:
برای حل این مساله به نظر من بهتر است به متخصص دیگری مراجعه کنند. اما از موضع روانشناسی برای برطرف کردن مساله پیشنهاد ما این است که افکار منفی را از خودشان دور کنند، مثبت اندیشی کنند، فکر نکند که من افسرده شدم و پس حتما دچار افسردگی شده ام. مساله بعدی این است که به متخصص زنان و زایمان مراجعه کنند و از او بخواهند تا ورزش هایی که با توجه به دوران بارداری برای شان مناسب است و کمک به افزایش هورمون سروتونین مغز کند، به او آموزش دهد تا با این روش افسردگی درمان شده یا تحت کنترل در آمده و از پیشرفت آن جلوگیری شود. راه حل دیگر این است که ارتباطات اجتماعی شان را بیشتر کنند، پیاده روی منظم داشته باشند، از تنهایی و تنها ماندن دوری کنند، در خانه و در چهارچوب خانه نمانند و حضورشان را در اجتماع بیشتر کنند، در درون خانواده قرار بگیرند و فضایی مملو از شادی و خوشحالی فراهم کنند، از همسر و پدر و مادرش در دوران بارداری برای گذراندن این کمک بگیرند. از غم و اندوه دوری کنند، از تماشای فیلم های عاطفی اندوهناک و یا فیلم هایی که سبب ایجاد حس اضطراب در او می شود خودداری کنند، به مسافرت های بلند مدت و کوتاه مدت بروند، در هوای آزاد قرار بگیرند، از قرار گرفتن در فضای سبز و تماشاس باغ و گل لذت ببرند و انجام این روش ها کمک می کند تا زیر نظر متخصص روانشناسی بتواند از بحران خلقی و افسردگی عبور کند.
 
اگر شما هم سوال دارید و در مدتی کوتاه به صورت رایگان پاسخش را می خواهید، به این صفحه بروید.