چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
مجله ویستا

بهترین پستانک برای نوزاد، چی خوبه؟


شما برای نوزادتان چه شیشه شیری خریده اید: شیشه ای یا پلاستیکی؟ جواب بسیاری از شما که یک نوزاد دارید، این است که این روزها شیشه های پلاستیکی، تمام بازار را گرفته اند؛ هم ارزان ترند، هم نشکن؛ پس خریدشان باصرفه تر است….
ولی محققان می گویند شیشه های شیر شیشه ای ایمن ترند.از طرف دیگر، بسیاری از سرشیشه ها و پستانک ها باعث اختلال در رشد دندان ها و فک کودکان می شوند.
مطالعات جدید نشان داده است شیشه های شیر پلاستیکی که از پلاستیک های بازیافتی تولید می شوند، حاوی ماده ای به اسم «بیسفنول A» هستند که می تواند در آینده موجب سرطان پروستات، سرطان پستان و بلوغ زودرس در کودکان شود. محققان معتقدند که این ماده می تواند نقش هورمون ها را در بدن تقلید کند و آثار مخربی در بدن کودکان و نوزادان در حال رشد باقی بگذارد.
 
۵ توصیه مهم درباره شیشه شیر
۱) برای اینکه کودک تان را از خطرات «بیسفنول A» در امان نگه دارید، شیشه شیرهای پلاستیکی را دور بیندازید و یک شیشه شیر از جنس شیشه بخرید. این بطری ها گران ترند و امکان شکستن آنها زیادتر است ولی در مقابل ایمن ترند. کودک را نباید هنگام خوردن شیر با شیشه شیشه ای تنها گذاشت و نباید اجازه داد هنگام شیر خوردن با آن راه برود چون امکان زمین خوردن و شکستن شیشه وجود دارد.
۲) شیشه شیر پلاستیکی را داخل دستگاه مایکروفر نگذارید. این امواج سبب شکستن این مولکول شده و خطرات آنها را بیشتر می کنند.
۳) شیشه شیر پلاستیکی کودک تان را داخل ماشین ظرف شویی و یا با مواد شوینده قوی نشویید چون باز هم موجب شکستن مولکول «بیسفنول A» می شود و این ماده راحت تر جذب بدن کودک می شود. بهتر است شیشه شیر کودک را به وسیله دست و با مواد شوینده ملایم بشویید.
۴) شرکت های سازنده شیشه شیر و سایر وسایل پلاستیکی کودکان، روی محصولات خود برچسب «بدون BPA» را نصب کرده اند. این محصولات پلاستیکی فاقد ماده «بیسفنول A» هستند و شما می توانید این محصولات را خریداری کنید.
۵) شیشه شیر کودک را گرم نکنید. گرم کردن شیشه شیر نوزادان موجب می شود این ماده که استروژنی مصنوعی است، از شیشه جدا شده و در شیر نوزاد حل شود. محققان معتقدند که اگر شیشه تا دمای ۸۰ درصد حرارت داده شده و یا از مایعات داغ پر شود، ماده فوق از آن جدا شده و وارد محتویات شیشه می شود. این ماده سبب بروز حالت زنانگی در پسرها، بلوغ زودرس دخترها، سرطان پستان و پروستات و برخی از انواع دیابت می شود.
 
شیشه شیر مدرن برای کوچولوها
به تازگی، برخی از کارخانه های تولیدکننده بطری شیر کودک، بطری های شیشه ای خاصی را ساخته اند که لایه ای سیلیکونی روی شیشه آن را پوشش داده است. این لایه محافظ از شکستن شیشه شیر شیشه ای جلوگیری می کند. سیلیکون هم شیشه را عایق گرمایی می کند؛ بنابراین دست کودک هنگام تماس با شیشه شیر نمی سوزد. از طرف دیگر، جنس آن به گونه ای است که کودک احساس خوبی از لمس آن و گرفتن آن در دست خواهد داشت.
سرشیشه و پستانک ارتودنسی
توصیه دندان پزشکان، این است که برای کودک تان حتما سر شیشه و پستانک ارتودنسی بخرید. این وسیله ها در اندازه های گوناگون موجودند و سر آنها به گونه ای است که که مکیدن آن باعث آسیب به دندان ها و فک کودک نمی شود. پستانک های ارتودنسی، تاشو و متقارن با توجه به شیوه طبیعی رشد کام، دندان ها و لثه ساخته می شود، حتی چنانچه در دهان به حالت واژگون قرار گیرند این ویژگی ها را حفظ می کنند. برخی پستانک های از سیلیکون تهیه شده اند. پستانک های سیلیکونی بدون بو و مزه بوده و بادوام تر از پستانک ها لاتکس می باشند. به منظور رعایت بهداشت، همه پستانک های با درپوش های حفاظت کننده ارایه می شوند و از آنجا که منفذدار هستند قابلیت استریل شدن با بخار را دارند. این پستانک ها دارای دسته حلقوی ایمنی و سوراخ های هوا در بدنه هستند تا از تحریک پوست حساس کودک جلوگیری نمایند.
 
سرشیشه ای به شکل سینه مادر
این سر شیشه ها طوری طراحی شده اندکه وقتی کودک آن را می مکد، درست مثل این است که سینه مادر را می مکد و به همین علت تکامل کام و فک کودک روند طبیعی خود را طی می کند. وقتی در شیشه کودک، این شکل از سرشیشه را قرار می دهید، باید آن را طوری در دهان کودک قرار دهید که سوراخ های آن روبه بالا باشد، در نتیجه در هنگام مکیدن، شیر به سقف دهان کودک بپاشد.
 
سرشیشه های معمولی
این شکل از سرشیشه، همان فرم معمول است که همه ما با آن آشنایی داریم ولی راه مکیدن این سرشیشه ها توسط شیرخوار، با مکیدن سینه مادر کاملا فرق می کند. خارج شدن شیر از این نوع سرشیشه ها به نیروی مکش نیاز نداشته و بسیار راحت تر از سینه مادر است که این موضوع می تواند باعث ایجاد اختلال در تکامل فک و کام شیرخوار شود. میزان جریان شیر از این نوع سرشیشه ها بسته به اندازه سوراخ آنها متفاوت است و بهتر است قبل از هر بار تغذیه با این نوع سرشیشه، سرعت جریان شیر بررسی شود. اگر شیشه روبه پایین گرفته شود سرعتی در حدود ۲ تا ۳ قطره در ثانیه تقریبا مناسب است.
 
سرشیشه های ضدنفخ
وقتی کودک برای تغذیه از سرشیشه هایی که ضدنفخ نیستند استفاده می کند، بعد از چند بار مکیدن مجبور است کمی سر شیشه را شل کند تا هوا از سوراخ های سرشیشه وارد شیشه شود و فشار منفی که در اثر خارج شدن شیر در آن ایجاد شده را جبران کند و در این فاصله خودش هم مقداری هوا بلع می کند. سرشیشه های ضدنفخ طوری طراحی شده اند که در لبه آنها سوراخ هایی وجود دارد که هوا می تواند از آنها عبور کرده و بدون اینکه کودک مجبور باشد سرشیشه را رها کند، فشار منفی داخل شیشه را جبران کند. نتیجه این می شود که کودک می تواند به طور مداوم به مکیدن خود ادامه دهد و هوا وارد معده اش نشود. عدم ورود هوا هم یعنی نداشتن نفخ به همین جهت به این شکل از سرشیشه ضدنفخ می گویند.
 
سرشیشه ای با قاعده پهن
این شکل از سرشیشه طوری طراحی شده که کاملا شبیه نوک سینه مادر عمل کند. وقتی کودک این نوع سرشیشه را در دهان می گیرد، قاعده پهن آن در مقابل لب ها قرار می گیرد و نوک آن مثل نوک سینه مادر در دهان او حرکت می کند. این سرشیشه ها اندازه های مختلفی دارند و برای بچه های کوچک تر باید از سرشیشه های با نوک کوچک تر استفاده کرد.