شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
مجله ویستا

دل درد و سردرد در بارداری امانم را بریده است


سوال مخاطب نی‌نی‌بان: سلام و خسته نباشید در هفته 17 بارداری هستم و حدود 3 هفته ای هست که از صبح که از خواب بیدار می شوم سردردم تا زمانی که می خوابم همراهم هست لطفا راهنماییم کنید در ضمن دل درد هم امانم را بریده. ممنون.
 
پاسخ دکتر الهام السادات هاشمیان، متخصص زنان و زایمان :
در خصوص سردردی که دارند توصیه می کنم حتما به یک متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنند. به این علت که سر دردی که از صبح شروع می شود نیاز به بررسی دارد و در بروز آن دلایل مختلفی دخالت دارند. چون در مساله سردردی که از صبح شروع بشود و تا زمانی که فرد می خوابد ادامه داشته باشد وجود ندارد. بنا براین توصیه می کنم این مساله را پیگیری کنند. اما در باره مشکل دل درد شان باید گفت که بروز این دردها ممکن است هم ناشی از معده باشد و هم مربوط به انقاضباتی که در رحم رخ می دهد باشد. بنابراین بهتر است با پزشک معالج خود در این باره مشورت کنند. چون بروز دل درد هم باید مورد بررسی قرار بگیرد و علت های مختلفی برای پیدایش آن وجود دارد. در روند معاینه مشخص می شود که آیا این دل ناشی از مشکلات معده است یا این که انقباضات رحمی یا این که علت دیگری دارد.بنابراین توصیه می کنم به یک متخصص گوارش مراجعه کنند و با پزشک زنان نیز مشورتی داشته باشند.
پاسخ دکتر افشین صوفی، متخصص مغز و اعصاب:
اولین سوال این است که ایشان به این موضوع اشاره نکرده اند که در روند سردرد شان در طول روز استفراغ و حالت تهوع دارند یا خیر؟ در بارداری مهم ترین علت برای بروز سردرد مسمومیت حاملگی ممکن است باشد و به همین علت باید ابتدا مطئمن باشیم که ایشان مسمومیت حاملگی پیدا کرده اند یا خیر؟ چون بروز مسمومیت حاملگی یکی از تشخیص های مهم است و تشخیص مهمی که حتما باید رد شود. ایشان در وهله اول باید آزمایش ادرار بدهد و به اضافه این که میزان فشار خون شان چک شود و پس از این ها باید به یک متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنند تا انتهای چشم آن ها مشاهده شود تا مشخص شود که آیا فشار مغزشان بالا رفته است یا نه که در نتیجه آن خون در مغز ترومبوز شده باشد ( یعنی خون در وریدهای مغز مانده باشد ) . این ها شایع است. ایشان حتما باید مواردی که به آن ها اشاره کردم را پیگیری کنند چون دو حالت دارد. در صورتی که در گذشته هم این سردردها را داشته اند که خب مشکل خاصی نیست اما اگر در گذشته این سردردها را نداشته اند و در حال حاضر به طور ناگهانی خودش را نشان داده است باید حتما مورد بررسی و پیگیری قرار بگیرد برای این که هم برای خودشان و هم جنین خطرناک است و البته ان شاالله که چیزی نیست و اتفاقی هم نمی افتد ولی توصیه ام این است که پیگیری های لازم را داشته باشند. پس از دادن آزمایش های لازم اگر مشخص شد که ادرار و فشار خون و مغزشان مشکلی ندارد و وجود مشکل در آن ها از طرف پزشکان متخصص رد شود در این صورت آخرین تشخیص ما با احتمال بالا سردرد های میگرنی ساده است که باز هم تاکید می کنم سردرد میگرنی در صورتی تشخیص آخر است که پس از انجام آزمایش ها مشخص شود هیچ یک از مشکلاتی که به آن ها اشاره کردم در ایشان وجود ندارد. بنابراین حتما به متخصصان مربوطه برای حل مشکل مراجعه داشته باشند. سردرد میگرنی هم باشد درمان های خودش را دارد و مشکلی برای جنین به وجود نمی آید.
پاسخ دکتر ناصر دریانی ابراهیمی، فوق تخصص گوارش:
به نظر می آید این خانم مشکل دل دردشان یا مربوط به معده باشد یا کیسه صفرای شان. ایشان مشخص نکرده اند که دل دردشان چه زمانی بروز می کند؟ آیا در زمانی که گرسنه هستند یا این که همراه این دل درد معده شان ترش هم می کند؟ سوال بعدی این است که انتشار درد کجاست؟ آیا این درد به شانه شان می زند یا به پشت شان؟ بنابراین مشکل دل دردشان یا منشا آن در معده شان است یا در کیسه صفرای شان.بنابراین من توصیه می کنم برای مشخص شدن منشاء اصلی بروز درد به یک متخصص گوارش مراجعه کرده و در صورت لزوم اقدامات درمانی همچون آزمایش و تجویز دارو برای شان لحاظ شود. اما در خصوص درد معده باید گفت که این یکی از دردهای شایعی است که بسیاری از افراد آن را تجربه می کنند و پس از آندوسکوپی کردن است که بیمار متوجه می شود مشکل خاصی ندارد و تنها درگیر اختلالات حرکتی در معده اش است و بین درصدی از مردم درگیر حالت برگشت اسید معده هستند که احساس ترش کردن به آن ها دست می دهد.کسانی که درد معده را تجربه می کنند به طور کلی به سه دسته ورم معده، زخم معده و زخم اثنی عشر تقسیم بندی می شوند که زخم اثنی عشر همراه با دردی که ایجاد می کند احساس سوزش در معده را نیز به همراه دارد. با توجه به این که هر یک از این مسائلی که به آن ها اشاره شد علائم خودش را دارد با مراجعه به متخصص گوارش می تواند درمان های لازم را دریافت کند. اما در مورد مشکل صفراوی باید گفت که درگیری با کولیک صفراوی اولین نشانه ابتلای به سنگ کیسه صفرا است و زمانی که فرد غذای چرب مصرف می کند، این درد شدت بیشتری به خودش می گیرد و ما می بینیم که و این درد ممکن به شانه راستش، یا پشتش یا قلبش کشیده شده و تیر بکشد و این تیر کشیدن به نحوی است که بیمار تصور می کند دچار حمله قلبی شده است. در حالی که این سنگ صفرا است که سبب بروز این درد شده است. این در حالی است که 40 درصد از مواردی که درگیری با سنگ صفرا را نشان می دهند هیچ علامتی ندارند و بیماری بدون علامت است. سنگ های صفراوی معمولا بدون علامت هستند و زمانی که سنگ صفراوی تولید می شود گاهی اوقات پیش می آید که در مجرای بین کیسه تا روده می افتد و در این حالت گاهی ماده صفرا از مجرا وارد روده بیمار می گردد. با ورود ماده صفرا به روده چشم های او زرد شده و تب می کند و ما به این حالت می گوییم« کلانژیت ».که با علائمی مثل تغییر رنگ ادرار و زرد شدن چشم ها خودش را نشان می دهد. این بیماری به شکلی است که اگر به موقع روی فرد مبتلا درمان های لازم انجام نشود، ایجاد عفونت شدید در بدن سبب مرگ او شود. نکته مهم دیگر در مورد اندازه سنگ صفرا است که اگر اندازه آن بیشتر از سه سانتیمتر باشد، ریسک ابتلای فرد به سرطان کیسه صفرا طبعا بالاتر می رود و در چنین شرایطی حتی اگر بیمار هیچ علامتی مبنی بر این که درگیر سرطان کیسه صفرا شده است نشان ندهد، کیسه صفرا به طور کامل برداشته خواهد شد.
 
اگر شما هم سوال دارید و در مدتی کوتاه به صورت رایگان پاسخش را می خواهید، به این صفحه بروید.