چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

خجالتی و ترسو بودن چه دارویی دارد؟


پرسش: پسری دو سال و هفت ماهه دارم كمی خجالتی و ترسو از بچه های هم سن خودش می‌ترسه. چند وقتیه كه نسبت به بعضی افراد رفتار خوبی نداره و دائما می‌گه نگاهم نكنن، باهام حرف نزنن، باهام بازی نكنن، جیغ می زنه، سر آدم ها داد می‌زنه. حتی گاهی با من كه مادرش هستم هم همینطوره. علاقه زیادی به پدر من و پدر خودش داره و دلش می‌خواد بیشتر كارهاش رو پدرش براش انجام بده و من اگه بخوام انجام بدم می‌گه نه، البته همیشه اینطور نیست. گاهی وقت ها این رفتارها رو انجام می‌ده. با داییش خیلی خوبه ولی گاهی با اون هم این رفتار رو انجام می‌ده. كمی لكنت هم داره كه كم و زیاد می‌شه، گاهی اونقدر رو یه كلمه می‌مونه كه اعصابش خورد می‌شه و گریه می‌كنه. آیا نیاز هست پیش دكتر ببرمش؟
از پوشك گرفتمش ولی چند وقتیه جیشش رو خیلی نگه می‌داره و وقتی یكم شرتش خیس شد میاد می‌گه چكار كنم زود جیشش رو بگه؟
افراد رو به اسمشون صدا می‌كنه. دایی و خاله هاش رو به اسم كوچیک صدا می‌كنه هر چی هم بهش تذكر می‌دم فایده نداره.
سوال آخرمم اینه كه كلا با بچه توی این سن چگونه باید رفتار بشه رفتارهای بد و نادرست رو چطور بهش تذكر بدم؟ اصلا نیاز به تذكر و آموزش هست یا نه؟ لطفا كمی در مورد نوع رفتار با بچه های این سن برام توضیح بدین.
پاسخ: در بسیاری از مواقع كودكان آینه ما بزرگسالان هستند. یعنی بخش عمده رفتارهایی كه ما داریم دقیقا توسط فرزندان تكرار می شود لذا اول باید مراقب رفتار خود باشیم و سپس از فرزندان توقع رفتارهای مناسب داشته باشیم. قصد قضاوت ندارم ولی تصور می كنم شما مادر سخت گیری باشید و توقعات زیادی  از یک كودكی كه هنوز سه ساله نشده دارید. مثلا یک كودک با این سن بسیار طبیعی است كه هنوز خودش را خیس كند.
در حقیقت بچه ها تا شش الی هفت سالگی دچار این مساله می شوند كه بسیار هم طبیعی است. صدا كردن نام اطرافیان هم طبیعی است چون قطعا اطرافیان هم یكدیگر را با نام صدا می كنند و كودک هم تقلید می كند. مدت ها زمان می برد تا كودک درک كند كه اطرافیان را باید با عنوان هایشان صدا كند نه اسامی شان. شما تذكر دهید ولی فشار نیاورید كه حتما از الفاظ درست استفاده كند به مرور خودش می فهمد.
كلا در هیچ زمینه ای به كودكتان فشار نیاورید. او هنوز خیلی كوچک است. در مورد لكنت احتمالی هم با یک متخصص گفتار درمانی صحبت كنید. هرچند تصور می كنم طبیعی باشد ولی برای اینكه مطمئن شوید حتما صحبت داشته باشید. در نهایت آرامش هم با فرزندتان برخورد داشته باشید تا از حالات اضطرابی وی كاسته شود.
برای عضویت در خبرنامه نی نی بان و اطلاع از بهترین و پربیننده ترین مطالب، کافی است یک بار فرم عضویت ما را از اینجا پر کنید.‬