یکشنبه, ۵ اسفند, ۱۴۰۳ / 23 February, 2025
مجله ویستا

علاقه کودک به رایانه، او را سرکوب نکنید


ایسنا: يك فوق تخصص روانپزشكي كودك و نوجوان در يزد گفت: والدين نبايد علاقه كودك نسبت به رايانه را سركوب كنند بلكه با جايگزين كردن برنامه‌هاي مناسب مي‌توان جايگاه رايانه را به عنوان يك وسيله مفيد كمك آموزشي حفظ كرد.

محمدرضا صدر عاملي گفت: بازي‌هاي رايانه‌اي در كنار برخي جنبه‌هاي مثبتي كه ممكن است داشته باشد پيامدهاي منفي نيز به جاي مي‌گذارد كه مي‌توان به اتلاف وقت زياد به دليل درگيري با اين بازي‌ها اشاره كرد كه همين مسأله موجب ضعف حضور در اجتماع و فعاليت‌هاي اجتماعي شده و مشكلاتي از قبيل گوشه‌گيري را به دنبال دارد.

وي همچنين آسيب‌هاي چشمي، ايجاد بي تحركي، چاقي و افزايش وزن را از عوارض مهمي دانست كه به مرور زمان بازي‌هاي رايانه‌اي در كودكان ايجاد مي‌كنند.

وي تاكيد كرد: ‌از همه مهمتر محتواي اين بازي‌هاست كه به دليل جذاب شدن بازي از محتواي جنگي و خشن استفاده مي‌شود كه خود مي‌تواند موجب الگو برداري كودك از اين رفتارها به عنوان يك رفتار و روش برخورد، معمول شود و به تدريج قبح پرخاشگري در فرد شكسته شود.

وي به تخيلي بودن برخي بازي‌ها اشاره و تصريح كرد: برخي از بازي‌هاي رايانه‌اي به علت تقويت بيش از حد قدرت تخيل در كودك مورد نقد هستند چرا كه رشد نامتناسب قدرت تخيل نيز مشكل ايجاد خواهد كرد.

صدرعاملي خاطرنشان كرد: هيجاناتي كه در حين بازي به علت ترس از باخت ايجاد مي‌شود مي‌تواند در نهايت به مشكلات خلقي و روحي در زندگي كودك تبديل شود.

وي مسائل مورد نقد ديگري كه در برخي از بازي‌هاي رايانه‌اي ديده مي‌شود را مغايرت فرهنگي بازي‌ها با فرهنگ ايراني دانست و گفت: برخي از بازي‌ها رايانه‌اي مسائل نامتناسب با فرهنگ ايراني را آموزش مي‌دهند.

اين فوق تخصص روانپزشكي كودك و نوجوان اضافه كرد: اختلال در عملكرد تحصيلي كودك به دنبال صرف وقت زياد و خستگي روحي و جسمي نيز از ديگر پيامدهاي استفاده مكرر از بازي رايانه‌اي است و با توجه به اين كه بي‌علاقگي نسبت به تحصيل، اختلال در تمركز و ... نتيجه بازي رايانه‌اي در دراز مدت است كه والدين بايد در خصوص تعديل استفاده كودكان از اين نوع بازي‌ها به عنوان سرگرمي نقش بيشتري را ايفا كنند.

وي توصيه كرد: در طي سال تحصيلي بايد در طول هفته وقت محدودي به اين بازي‌ها اختصاص يابد. همچنين بازي‌هاي با محتواي آموزنده جايگزين بازي‌هاي خشن و غير اصولي شوند.

اين فوق تخصص روانپزشكي كودك و نوجوان در پايان يادآور شد: با توجه به كاربردهاي مهم رايانه‌ نبايد علاقه كودك به آن‌ را سركوب كرد بلكه با حذف بازي‌هاي نامتناسب با فرهنگ و جايگزين كردن برنامه‌هاي مفيد و آموزنده مي‌توان جايگاه رايانه را به عنوان يك ابزار مفيد كمك آموزشي حفظ كرد.