شنبه, ۱۹ خرداد, ۱۴۰۳ / 8 June, 2024
مجله ویستا

آیا مایکروفر به جنین آسیب می‌رساند؟


شهرزاد: 1ـ مایکروفر برای جنین خطرناک است: این سوال که آیا مایکروفر و دیگر وسایل خانگی مشابه برای جنین خطرناک هستند یا نه همیشه بحث‌برانگیز بوده است. از گذشته بسیاری از متخصصان به این سوال جواب مثبت داده‌اند والبته دلایل متفاوتی هم برای آن آورده‌اند. به تازگي پژوهشگران به این نتیجه رسیده‌اند که قرار گرفتن جنین درون یا در مجاورت میدان‌های مغناطیسی علاوه بر اين‌كه می‌تواند باعث ایجاد نقایصي در رشد جنین شود، می‌تواند باعث بالا بودن وزن نوزادانی شود که به دنیا می‌آیند. با انتشار یافته‌های جدید درباره خطرات میدان‌های مغناطیسی دوباره بحث مایکروفرها داغ شد همچنین قرار گرفتن در معرض وایرلس‌ها به خصوص اگر تعداد زیادی از این امواج در محیط باشد می‌تواند این خطر را ایجاد کند. در پژوهشی که انجام شد شدت میدان مغناطیسی و مدتی که مادران باردار در معرض آن قرار گرفته بودند را اندازه‌گیری کردند. 733 نفر از کودکان دسته‌ای از این خانم‌ها که بیشتر در معرض میدان‌های مغناطیسی قرار داشتند تا 11 سالگی تحت نظر بودند و قد و وزن آن‌ها مرتبا اندازه‌گیری شد. نتیجه این پژوهش حتی محققان را هم متعجب کرد. این دسته از کودکان 50 درصد بیشتر به چاقی مبتلا می‌شدند و میانگین قد آن‌ها هم از دیگر کودکان کوتاه‌تر بود.
 
آیا مایکروفر به جنین آسیب می‌رساند؟


2ـ نوزادان را از آفتاب دور نگه دارید: نوزادان نسبت به گرما و نور آفتاب آسیب‌پذیرتر از ما هستند. پوست حساس نوزادان هنوز قابلیت عرق کردن در گرما را ندارد و در برابر آن بی‌دفاع است. در بزرگسالان یکی از روش‌های مقابله با نور آفتاب و گرما استفاده از کرم‌های ضدآفتاب است ولی استفاده از این کرم‌ها برای نوزادان زیر 6 ماه هرگز توصیه نمی‌شود چون پوست آنها بسیار نازک است و موجب جذب مقدار بسیار زیادی از ترکیبات این کرم‌ها می‌شود. دکتر هری ساچ، پزشک متخصص کودکان و عضو سازمان غذا و داروی آمریکا در این باره می‌گوید: «از آنجا که پوست نوزادان خیلی نازک‌تر از پوست بزرگسالان است مواد شیمیایی به کار رفته در این کرم‌ها به راحتی جذب پوست می‌شود و از آن جا که نسبت سطح به وزن بدن در نوزادان زیادتر است احتمال بروز حساسیت‌های شیمیایی و تورم در آن‌ها بیشتر است.» مطمئن‌ترین کار این است که نوزادان را از تابش مستقیم آفتاب دور نگه دارید؛ به خصوص بین ساعت 10 صبح تا 2 بعدازظهر، چرا که در این بازه مقدار اشعه فرابنفش که حتی برای بزرگسالان هم خطرناک است، در نور خورشید بسیار بالاست. توصیه دیگر آن است که بدن نوزادان را با لباس‌های سبک و کلاه‌های لبه‌دار بپوشانید تا از رسیدن نور شدید به آن جلوگیری شود. در گرما بالا نگه داشتن سطح آب بدن نوزادان هم بسیار مهم است. پس باید به آنها شیر و آب کافی داد. کم شدن ادرار، قرمز شدن پوست و بهانه گرفتن می‌تواند از نشانه‌های گرمازدگی در کودکان باشد که در این صورت باید آن‌ها را از گرما دور کرده و خنک نگه دارید.
3ـ در آخرین ماه‌های بارداری نباید کار کرد: مطالعه جدیدی که در انگليس انجام شده نشان می‌دهد مضرات کار کردن خانم‌های باردار در آخرین مراحل بارداری می‌تواند با اثرات مخرب سیگار کشیدن روی جنین برابر باشد؛ به خصوص اگر خانم‌ها به یک شغل تمام‌وقت و انرژی‌بر اشتغال داشته باشند. رشد جنینی که مادرش در مدت بارداری سیگار می‌کشد کندتر از حالت معمول خواهد بود. به تازگی پژوهش‌های انجام شده در دانشگاه اسکس انگليس نشان می‌دهد کار کردن خانم‌ها در زمان بارداري به ویژه در ماه آخر اثر مشابهی دارد. پژوهشگران با بررسی تعدادی از نوزادان به دنیا آمده متوجه شدند مادرانی که در ماه آخر بارداري کار می‌کنند نوزادانی به دنیا می‌آورند که به طور میانگین 230 گرم سبک‌تر از نوزاد مادرانی هستند که بین ماه‌های ششم تا هشتم بارداري کار را رها می‌کنند. وزن کم کودکان عموما به معنی ضعیف‌تر بودن آن‌ها و پایین‌تر بودن سطح سلامت است و می‌تواند نوزادان را بیشتر در معرض ابتلا به عوارض مختلف قرار دهد. پژوهشگران معتقدند فقط فعالیت‌های فیزیکی اشتغال نیست که باعث کند شدن رشد جنین می‌شود و بار روانی و درگیری‌های ذهنی هم در این مسئله دخیل هستند. این اثرات مخرب در مادرانی که سن بالاتر دارند بیشتر خودش را نشان می‌دهد. در بررسی‌ها جنین خانم‌های شاغلی که کمتر از 24 سال داشتند و حتی ماه آخر را هم کار کرده بودند، مشکلی نداشت.
4ـ پاییزی‌ها بیشتر عمر می‌کنند: آمار جدید نشان می‌دهد کسانی که در فصل پاییز متولد می‌شوند به طور میانگین طول عمر بیشتری دارند. معمولا افراد ماه تولدشان را دوست دارند. البته بر اساس آمار تعداد متولدین تابستان از بقیه فصل‌ها بیشتر است. طی تحقیقی که به تازگی در دانشگاه شیکاگو انجام شد لئونيد گاريلوف و ناتاليا گاوريلوا، از پژوهشگران این دانشگاه رابطه تاريخ تولد و طول عمر افراد را مورد بررسي قرار داده و متوجه شدند عواملی مثل محيط، دما و ماه تولد می‌توانند در رفتار، خصوصيات ژنتيك و طول عمر افراد تاثیرگذار باشند. طی این بررسی محققان آمار هزار و 500 نفر از کسانی را که بین سال‌های 1980 تا 1995 به 100 سالگی پا گذاشته بودند، مطالعه کردند. این بررسی‌ها نشان داد در بین این عده تعداد کسانی که بین ماه‌های سپتامبر تا نوامبر یعنی از اواخر شهریور تا اوایل آذر به دنیا آمده بودند از دیگران بیشتر بود. همچنین در بین این عده فراوانی متولدین ماه‌های بهار و تیر از همه کمتر بود. تحقیقاتی که پیش از این برای بررسی رابطه ماه تولد و طول عمر انجام شده بود هم تایید می‌کند که متولدین پاییز معمولا طول عمر بیشتری دارند. علت این موضوع دقیقا مشخص نیست. یکی از حدس‌هایی که پژوهشگران می‌زنند این است که چون در پاییز سرماخوردگی بیشتر است ابتلای کودکان به آن در بدو تولدشان بدن آن‌ها را مقاوم‌تر و محکم‌تر می‌کند.
5ـ ویتامین‌هایی که در بارداری نیاز دارید: وجود ویتامین‌ها برای کارکرد و رشد سلول‌ها ضروری است ولی وجود مقدار کافی آن‌ها در زمان بارداری برای مادر و جنین بیش از هر زمان دیگری ضرورت پیدا می‌کند. به طور طبیعی نیازی به مکمل‌‌ برای ویتامین‌های A و B ندارید مگر این‌که مسئله خاصی وجود داشته باشد که برای مصرف این ویتامین‌ها باید با پزشک مشورت کنید. اما ویتامین‌های C و D فرق می‌کنند. بهتر است مکمل‌های مولتی ویتامینی مصرف کنید که این دو ویتامین با دوز پایین در آن‌ها وجود داشته باشد. این دو ویتامین تاثیر بسزایی در تنظیم سوخت و ساز بدن دارند. باعث رشد سریع‌تر و تسکین زخم‌ها می‌شوند و همچنین به عنوان نوعی آنتی‌اکسیدان می‌توانند کم‌خونی شما را تا حدی تعدیل کنند. ویتامین D به طور طبیعی به ویژه از راه نور خورشید در بدن وجود دارد ولی مادرانی که در معرض نور خورشید نیستند یا به هر دلیل دیگری سطح ویتامین D بدن آن‌ها پایین است باید مکمل‌های حاوی آن را مصرف کنند. کمبود این ویتامین در بدن مادر می‌تواند موجب نرمی استخوان و نوعی از پوکی استخوان دوران کودکی در نوزاد او شود. همچنین کافی بودن میزان این ویتامین احتمال ابتلا به دیابت را در کودک کاهش می‌دهد. بنابراین لازم است زنانی که با کمبود ویتامین D مواجه هستند روزانه 10 میکروگرم از آن را در مکمل‌ها دریافت کنند.
6ـ با توجه بیشتر به رشد کودک‌تان کمک کنید: نتیجه مطالعات جدید پژوهشگران در بیمارستان اطفال بوستون آمریکا نشان داد بی‌توجهی به نیازهای روحی و عاطفی کودکان مانند بی‌توجهی به نیازهای غذایی و فیزیکی آن‌ها می‌تواند در رشد آن‌ها اخلال ایجاد کند. این مطالعات با بررسی‌ اسکن‌های مغزی تعداد زیادی از کودکان 8 تا 11 ساله رومانیایی انجام شد. این کودکان 3 دسته بودند. دسته اول از کودکی با پدر و مادرشان بزرگ شده بودند. دسته دوم کسانی بودند که در نوزادی توسط پدر و مادرشان رها شده بودند و در نوانخانه نگهداری می‌شدند و دسته سوم افرادی بودند که پس از گذراندن چند سال در نوانخانه به خانواده دیگری پیوسته بودند و در کنار آن‌ها بزرگ شده بودند. با بررسی اسکن‌ها مشخص شد دسته‌ای از کودکان که از ابتدا با خانواده‌شان بزرگ شده بودند حجم بیشتری از سلول‌های خاکستری در مغزشان داشتند. همچنین بررسی اسکن مغز کودکان بی‌سرپرستی که به فرزندی پذیرفته شده بودند نشان داد مغز آن‌ها پس از مدتی به مغز کودکانی که از ابتدا در خانواده بزرگ شده بودند شبیه شد و حجم ماده سفید آن افزایش یافت. بر اساس نتایج به دست آمده که در نشریه دستاوردهای آكادمی ملی علوم آمریكا به چاپ رسید محبت کردن و توجه به خواست‌‌های روحی و عاطفی کودکان نقش مستقیمی در میزان هوش و رشد مغزی آن‌ها دارد.
7ـ زایمان بعد از 30 سالگی و کاهش خطر سرطان آندومتر: معمولا توصیه می‌شود خانم‌ها بارداری را در سنین جوانی تجربه کنند. البته به عقیده اکثر پزشکان خطر وقتی شروع می‌شود که سن خانم‌ها از 35 سالگی بگذرد. مطالعات جدید نشان می‌دهد بارداری در سنین بالاتر علی‌رغم همه خطراتش حداقل یک پیامد مثبت دارد و آن این‌که خطر ابتلا به سرطان آندومتر را کاهش می‌دهد. بررسی‌ها نشان داد زنانی که بعد از 25 سالگی دیگر باردار نمی‌شوند و وضع حمل نمی‌کنند بیشتر از دیگران در معرض ابتلا به سرطان غشای درونی رحم یا همان آندومتر هستند. طبق گزارش‌های منتشر شده توسط محققان دانشکده «کک»، پس از 25 سالگی، هر 5 سال تاخیر در بارداری مجدد می‌تواند تا 13 درصد احتمال ابتلا به سرطان آندومتر را افزایش دهد. البته احتمال ابتلا به این عارضه با بارداری در سنین هر چه بالاتر بیشتر کاهش می‌یابد. مثلا بارداری در سنین نزدیک به 40 می‌تواند بیش از 30 درصد از احتمال خطر کم کند. البته بارداری در این سنین مخاطره‌های دیگری به دنبال دارد ولی در سنین نزدیک به 35 سال که آخرین سال‌های کم‌خطر برای باردار شدن است هم تا 17 درصد از احتمال ابتلا به این سرطان می‌کاهد.
8ـ دوستان خیالی را از کودکان‌تان جدا نکنید: ممکن است برای هر پدر و مادری پیش بیاید که متوجه شوند کودک‌شان یک دوست خیالی دارد. حتی ممکن است گاهی کودکان 2 یا 3 ساله از این دوست خیالی با شما صحبت کنند. از او تعریف کنند و از کارهایی که می‌کند بگویند. ممکن است بسیاری از پدر و مادرها در برخوردی ناآزموده و نپخته کودکان‌شان را به دلیل خیال‌پردازی سرزنش کنند ولی واقعیت این است که از دیدگاه علم روانشناسی داشتن دوست خیالی حتی می‌تواند برای کودکان مفید باشد. مطالعات نشان می‌دهد حدود 65 درصد از کودکان در دوره‌ای از زندگی‌شان داشتن دوست خیالی را تجربه می‌کنند. معمولا این اتفاق بین 3 تا 5 سالگی می‌افتد. داشتن دوست خیالی به کودک کمک می‌کند به شخصیتش شکل دهد و بتواند مرز رویا و واقعیت را دریابد. داشتن دوست خیالی در بین تک فرزندها یا کودکانی که از بقیه بزرگتر هستند و در خانه هم‌بازی ندارند شایع‌تر است. کودکان بدون اینکه از سرزنش دیگران نگران باشند با دوست خیالی‌شان رابطه دارند و به این ترتیب اولین مراحل از شکل‌گیری روابط اجتماعی را تجربه می‌کنند. پژوهشگران معتقدند کودکانی که دوست خیالی دارند از نظر روانی سالم هستند و داشتن چنین شخصیت رویایی در زندگی نشانه سلامت روانی و رشد عاطفی آن‌هاست. حتی عده‌ای معتقدند این کودکان سطح هوش بالاتری دارند چون رابطه با یک شخصیت خیالی باعث می‌شود آن‌ها به عواقب رفتار خود فکر کنند. بنابراین والدین نباید در این مورد هیچ نگرانی داشته باشند.
 9- متولدين پاييز شانس صد سالگي بيشتري دارند: شاید فکر کنید که روز تولد شما فقط برای جشن گرفتن، روشن کردن شمع، خوردن شیرینی و گرفتن هدیه و کارت تبریک مهم است، اما تحقیقات جدید نشان داده بين ماه تولد و طول عمر ارتباط نزديكي وجود دارد. بر اساس خبری كه هلث دی نیوز آمریکا منتشر كرده، تحقیقات جدید ثابت كرده متولدین ماه‌های پاییز بیشتر از متولدين ديگر ماه‌ها اين شانس را دارند که به 100 سالگی برسند.
محققان دانشگاه شیكاگو پي‌برده‌اند افرادي که بین ماه‌های سپتامبر و نوامبر(شهريور تا آذر) از سال 1880تا 1895 متولد شده‌اند احتمال رسيدن‌شان به صد سالگي نسبت به آن‌هايي که در ماه مارس(اسفند) متولد شده‌اند، بیشتر بوده است. البته معنا و مفهوم این نتایج هنوز واضح و روشن نشده و دليل مشخصي براي اين پديده ارائه نشده است. لیونید گاوریلوف، مسئول این تحقیقات مي‌گويد: «اين نتایج، اهمیت شرایط و محیط پیرامونی مادر هنگام بارداری و شرایط و محیط پیرامونی فرزند در مرحله رشد را نشان می‌دهد. شرایط زندگی کودک ممکن است آثار بلندمدتی بر سلامت آینده و طول عمر او داشته باشد.» این تحقیقات روي 1574 فرد صد ساله در آمریکا انجام شد و محققان دریافتند افرادي که بین ماه‌های سپتامبر و نوامبر متولد شدند، 40 درصد بیشتر نسبت به متولدین ماه مارس فرصت زندگی تا صد سال را داشتند. به گفته محققان، بیماری‌های فصلی ممکن است علت پس پرده این اختلاف باشد.