دوشنبه, ۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 20 January, 2025
مجله ویستا

عوارض بيهوشی در كودكان، چیست؟


نياز به جراحي يا يک اقدام پزشکي، در هر بيماري مي‌تواند توام با اضطراب و تشويش باشد. اما زماني که بيمار، خداي ناخواسته کودک شما باشد، اضطراب ديگري به شما اضافه خواهد شد که امري کاملا طبيعي است.
 
اين اضطراب، هنگامي‌که بدانيد تيم مراقبت کننده از کودک دلبند شما، خدمات شايسته‌اي را به او ارائه خواهند کرد و ايمني او را قبل، حين و بعد از جراحي تامين خواهند نمود کاهش مي‌يابد و جاي خود را به آرامش خيال مي‌دهد.
 
دانستن اينکه والدين کودک بيمار، بايد خود را براي چه رخدادهايي آماده کنند نيز در کاهش اين تشويش اثرگذار است و کمک مي‌کند که پدر و مادر بتوانند در بهبود هرچه سريع تر کودک پس از جراحي نقش داشته باشند.

کودک شما ممکن است در بيمارستان جراحي شود و شبي را در آنجا بگذراند و يا ممکن است به طور سرپايي درمان شود و همان روز به خانه برود. در هر حال بيهوشي مي‌تواند کمک کند که کودک شما طي اين تجربه به ظاهر ناخوشايند، احساس راحتي و آرامش بيشتري داشته باشد و خاطره ناخوشايندي در ذهن وي باقي نماند.
شما به عنوان پدر و مادر کودک بايد چه چيزهايي را پيش از جراحي به او بگوييد؟
با کودک خود صادق اما مطمئن صحبت کنيد؛ هيچ چيزي به مانند يک پدر و يا يک مادر مطمئن، کودک را آرام نمي‌کند. با خونسردي به کودک خود در مورد آنچه بايد انتظار آن را داشته باشد، بگوييد. به او بگوييد که اقدامي‌که قرار است انجام شود تا چه اندازه اهميت دارد و اينکه او پس از اين اقدام سلامت خود را باز خواهد يافت.
بايد به فرزند خود بفهمانيد که جايي که هست، مانند خانه نخواهد بود؛ کودک بايد بداند که بيمارستان يا کلينيک ساختاري متفاوت از خانه دارد و ممکن است شما نتوانيد در همه مسير و در هر زمان همراه او باشيد؛ اما در هر حال تا پايان و در همين نزديکي‌ها منتظر او خواهيد ماند.
به کودک خود بگوييد که پزشکان و پرستاران دوستان او هستند و قرار است که به او کمک کنند.
به کودک خود بگوييد که قدري درد يا احساس بيماري داشتن پس از عمل، طبيعي است و با گذشت زمان اين وضعيت پايان خواهد يافت؛ حال در اين مورد پدر و مادر بيمار بايد بدانند که متخصص بيهوشي مي‌تواند با استفاده از داروها به کودک در داشتن احساسي بهتر کمک کند.
چه کسي کودک شما را بيهوش خواهد کرد؟
بيهوشي امروزين بسيار کم خطر و کم عارضه است. مهمترين کاري که شما مي‌توانيد براي کاهش خطرات واقعا اندک بيهوشي انجام دهيد، آن است که اطمينان يابيد که مراقبت بيهوشي فرزند شما حتما توسط يک متخصص بيهوشي انجام خواهد شد.
 
پزشک متخصص بيهوشي، پزشکي است که در حيطه آنستزي (بيهوشي)، درد و مراقبت‌هاي ويژه تخصص پيدا کرده است و با همکاري ساير پزشکان تيم درماني کودک شما، براي طرح ريزي بهترين روش بيهوشي و نحوه مراقبت، به رايزني مي‌پردازد.

دانستن اين نکته مهم است که بدانيم، چنين طبيبي براي آنکه بر بالين کودک شما حاضر شود پس از فراغت از تحصيلات پيش دانشگاهي، بين 12 تا 14 سال ديگر نيز تحصيل و هزاران ساعت کار باليني را تجربه کرده است. به اين ترتيب چنين متخصصي مي‌تواند با اطمينان و با بهترين کيفيت از عهده مراقبت از دلبند شما از لحظه ورود به اتاق عمل برآيد. روش‌هاي بيهوشي متعدد و گوناگوني وجود دارد که ممکن است فرزند شما يکي يا چند تايي از آن‌ها را دريافت کند.
گاهي حتي براي بررسي‌هاي تشخيصي چون روش‌هاي تصويربرداري مختلف حضور متخصص بيهوشي به راحتي و ايمني بيشتر کودک کمک مي‌کند تا او با خطر کمتري آزمون‌هاي مورد نظر ديگر پزشکان را براي رسيدن به تشخيص نهايي پشت سر بگذارد.
متخصص بيهوشي چگونه به مراقبت از کودک شما مي‌پردازد؟
پزشک متخصص بيهوشي به اين نکته آگاه است که کودک شما از جراحي و اقدامات پزشکي مي‌ترسد. متخصص بيهوشي با همکاري شما، کودک شما و ديگر پزشکان و پرستاران تلاش مي‌کند تا راحتي و ايمني را براي بيمار در قبل، حين و بعد از جراحي به ارمغان آورد.
پيش از جراحي
شما در ملاقات با متخصص بيهوشي در مورد روش بيهوشي و مقتضيات آن اطلاعاتي کسب خواهيد کرد. در اين ملاقات، شما مي‌توانيد در مورد آثار جانبي داروها و روش‌هاي مورد استفاده و نيز از آنچه کودک شما تجربه خواهد کرد، بپرسيد.
 
متخصص بيهوشي تاريخچه پزشکي کودک شما را مطالعه خواهد کرد و از شما در مورد آسم و آلرژي کودک، واکنش‌هاي بد و ناخواسته اعضاي خانواده در تجربه‌هاي پيشين بيهوشي، سابقه بيهوشي قبلي در کودک و تجربه آن خواهد پرسيد.

بيشتر دانستن در مورد وضعيت سلامت کودک به متخصص بيهوشي کمک خواهد کرد تا بهترين تصميم را در مورد بيهوشي کودک شما بگيرد تا اقدام طبي يا جراحي براي وي با کمترين خطر و بيشترين موفقيت به انجام برسد.
اطلاعاتي به شما در مورد آنچه کودک مي‌تواند پيش از جراحي بخورد و بياشامد با تقويم زماني مورد نظر، داده خواهد شد. همچنين اطلاعاتي در مورد روش مصرف داروهاي قبلي بيمار پيش از جراحي داده خواهد شد.
 
در برخي کودکان براي آرام شدن پيش از ورود به اتاق عمل از داروهايي استفاده مي‌شود که برخي ديگر از کودکان نيازي به آن‌ها ندارند که در هر دو مورد متخصص بيهوشي در همراهي شما و فرزند شما در مورد آن تصميم خواهد گرفت.

حين عمل
طي جراحي، متخصص بيهوشي با استفاده از داروها و روش‌هاي خاص هر بيمار، تلاش خواهد کرد تا راحتي بيشتري را براي کودک فراهم کند و وي را بي درد سازد. با توجه به شرايط هر بيمار و نوع اقدامي‌که قرار است براي بيمار انجام شود، داروها از راه درون وريدي يا استنشاقي به کودک رسانده خواهند شد و در هر حال فرزند شما در سرتاسر زمان جراحي با تجهيزات استاندارد، پايش خواهد شد تا تغيير ناخواسته اي در ضربان قلب، تنفس و فشار خون وي رخ ندهد و اگر رخ دهد با اقدامات سريع و شايسته به بهترين نحو مديريت شود تا خطري او را تهديد نکند.
ريکاوري از بيهوشي
پس از جراحي، تخمين اينکه کودک تا چه زماني در بخش ريکاوري از بيهوشي خواهد ماند دشوار است. اين مرحله در برخي کودکان گاه تا چند ساعت به درازا مي‌کشد. گاهي کودکان در اين دوره زماني دچار تهوع و استفراغ پس از عمل مي‌شوند که خود داستان ديگري است. درد پس از عمل نيز موضوع مهم ديگري است که باز با مداخله تيم درمان، به ويژه متخصصين بيهوشي قابل مديريت است.
متخصصين بيهوشي براي تصميم در مورد بي خطرترين و در عين حال موثرترين روش بي دردي بهترين فردي است که مي‌تواند به کودک شما کمک کند. اين بي دردي مي‌تواند با داروهاي خوراکي، پمپ‌هاي تزريق درون وريدي قابل کنترل توسط کودک يا توسط تزريق بيحس کننده‌هاي موضعي در اطراف اعصاب فراهم شود.
هر روز در بيمارستان‌ها، مراکز پزشکي، مراکز درمان سرپايي و مطب‌هاي پزشکان در سرتاسر اين سرزمين متخصصين بيهوشي عضو انجمن آنستزيولوژي و مراقبت‌هاي ويژه ايران در تلاش براي ارائه بهترين و ايمن ترين روش‌هاي بيهوشي و بي دردي براي بيماران هستند.