جمعه, ۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 24 January, 2025
مجله ویستا

غذای نوپا، گنجاندن شیر در تغذیه دو ساله ها


به من بگو چه کنم وقتی کودکم شیر نمیخورد! یکی از بزرگترین دغدغه های مادران در سال های اول رشد کودک نخوردن شیر توسط کودک است که باعث میشود سوالات زیادی در این زمینه پرسیده شود.
بررسی چند سوال رایج توسط مادران در مورد شیر خوردن کودکان
سوال اول: آیا برای بچه‌هایی که علاقه‌ای به خوردن شیر ندارند، میتوان از سایر فرآورده‌های لبنی استفاده کرد؟
بله، اتفاقا در سال دوم زندگی کودک بهترست بیشتر روی غذای او تمرکز کنیم چون میزان املاح، پروتئین و ویتامین‌های موجود در شیر تامین‌کننده همه نیازهای کودک نیست و معده کودک نباید با شیر پر شود.
سوال دوم: اگر کودک با هر ترفندی حاضر به شیر خوردن نشد چه کنیم؟
در اینصورت میتوان شیر را در ترکیب با غذاها به او داد؛ مثلا در سوپ، فرنی و پوره کودک شیر ریخت و میزان موردنیاز را در غذاهایش جبران کرد. حتی میتوان فرآورده‌های دیگر شیر مانند ماست، پنیر، کشک، دوغ، بستنی و... را به کودک داد.
سوال سوم:  آیا ترکیب شیر با موادی مثل کاکائو، موز، عسل مضر است؟
معمولا توصیه میشود کودکان در سال دوم زندگی شیر خالص و بدون افزودنی بنوشند زیرا بعضی از این مواد آلرژی‌زا هستند.اگر کودک به این مواد آلرژی ندارد درحدی که رنگ شیر را از سفید در بیاوردمشکلی ندارد(بسیاری از کودکان با رنگ سفید شیر مشکل دارند!!)
سوال چهارم: برای تامین کلسیم، قره‌قروت را هم توصیه می‌کنید؟
قره‌قورت از منابع سنتی و غنی از کلسیم است. قره‌قروت باید حتما سالم باشد و آلودگی نداشته باشد. در اینصورت میتوان مقدار کمی از آن را در مثلا آش یا سوپ کودک ریخت و به او داد، اما مصرف زیاد آن با توجه به غلظتی که دارد، مناسب نیست.
سوال پنجم: کودک باید چند فنجان شیر در سنین مختلف بخورد تا کلسیم موردنیازش تامین شود؟
در مورد کودکانی که تا 2 سالگی شیرمادر میخورند، نگرانی در مورد کمبود کلسیم وجود ندارد ولی بعد از 2 سالگی که شیرمادر قطع میشود، روزی حداقل نیم لیتر که معادل 2 لیوان است، شیر بنوشند. شیر زیاد نیز برای کودک مضرست. خوردن شیر زیاد گاه خونریزی روده در کودکان ایجاد و آنها را دچار کم‌خونی میکند.