چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

شایع ترین تومور دستگاه تناسلی زنان


ایسنا: یك متخصص زنان، زایمان و نازایی با اعلام این كه شایع‌ترین تومور خوش‌خیم دستگاه تناسلی زنان «فیبروم» است، گفت: تومورهای فیبرومی كه در نسوج سلولهای فیبروگلاسی به ویژه در داخل رحم یافت می شوند، در حال حاضر بیش از نیمی از زنان جامعه را رنج می دهند.
 
دكتر ملك منصور اقصی روش های قدیمی درمان فیبروم ها را برداشتن فیبروم با عمل جراحی، برداشتن رحم و یا مصرف داروهایی از قبیل مهار كننده های هورمون های هیپوفیز عنوان كرد و گفت: متاسفانه این داروها یا آمپول ها كه برای شش ماه تا یك سال باید استفاده شود و مصرف آنها در كشور ما بسیار بالاست، به طور موقتی و حداكثر تا چهار ماه مؤثرند.
 
وی ادامه داد: علاوه بر این داروها عوارض جدی تری را نیز برای بیماران به همراه دارند زیرا در بسیاری از موارد زنانی كه قصد باردار شدن دارند و به بهانه پیشگیری از چسبندگی رحم پس از عمل جراحی این داروها را استفاده می كنند، با عارضه بزرگ شدن مجدد تومور فیبرومی پس از قطع دارو مواجه می شوند در عین حال كه استفاده از این داروها در مواردی عمل جراحی را نیز مشكل می كند.
 
دكتر اقصی با تاكید بر این كه این داروها فقط در موارد خاص اثر مطلوب دارند، افزود: در حال حاضر می توان در كشور با رعایت نكاتی ویژه برای درمان فیبروم ها عمل جراحی باز نیز انجام داد و دیگر این واهمه وجود ندارد كه پس از عمل در رحم چسبندگی ایجاد شده و برای افراد مشكل باروری عارض شود.
 
وی روش دیگر درمان فیبروم ها را عمل جراحی با دارو خواند و اظهار كرد: در حال حاضر در ایران برای درمان فیبروم ها از IUD هایی استفاده می شود كه قابلیت ترشح ماده پروژسترون از خود دارند و از آنجا كه باعث كاهش خونریزی ایجاد شده از فیبروم می شوند احتمال كوچك شدن و كم تعداد شدن تومورهای فیبرومی در آنها بالاست.
 
این متخصص زنان، زایمان و نازایی آخرین روش درمان تومورهای فیبرومی را كه در انگلستان مطرح شده است، استفاده از امواج ماورا صوتی خاص دانست و افزود: با این روش بیماران را در زیر كنترل دستگاه MRI قرار داده و از این طریق فیبروم ها را شكسته و كوچك می كنند.
 
دكتر اقصی نسبت به استفاده از روش ایجاد لخته مصنوعی در عروق رحم برای درمان تومورهای فیبرومی ابراز نگرانی كرد و به ایسنا گفت: متاسفانه این روش كه چندین سال است در كشور استفاده می شود می تواند بسیار پر عارضه باشد لذا باید تنها با دقت بسیار بالا و در مراكز كاملا مجهز صورت گیرد.
 
این عضو هیات علمی دانشگاه با اشاره به این كه در حال حاضر تمایل به استفاده از روش لاپاروسكوپی برای درمان فیبروم ها كمتر شده است، ادامه داد: با این روش همه فیبروم ها را نمی توان عمل كرد بلكه از این طریق تنها فیبروم هایی با اندازه خاص و قرار گرفته در محل های ویژه قابل درمان هستند. بنابراین فیبروم های بزرگ یا چندتایی هرگز با عمل لاپاروسكوپی قابل دفع نیستند.
 
دكتر اقصی خاطرنشان كرد: اما باید توجه كرد كه می توان با استفاده از عمل لاپاروسكوپی شریان های رحم را بسته و از این طریق با قطع خون رسانی به فیبروم، اقدام موثری در جهت درمان تومورهای فیبرومی انجام داد.