چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا

فرزندم ناخن می جود و شب ادراری دارد


پرسش: من پسر 5ساله ام رو به کلاسهای قرانی جامعه القران میبرم. تازه گیها موقعی که اسم پسرم رو در ردیف خوبها روتخته سیاه می نویسن و بعد پاک میکنن پسرم الم شنگه راه می اندازه که چرا اسم منو پاک کردین ؟قبلا وقتی می گفتیم اگه یه دقیقه ساکت باشی دوباره اسمت رو تو خوبهامی نویسن ساکت می شد الان دیگه ساکت نمیشه تادوباره اسمش رو تو خوبها بنویسن. مورد مشورت دوم من اینه که وقتی بهش بگم اگه فلان کارو بکنی برات مثلا بستنی می خرم بدون اینکه اون کارمورد نظر رو انجام بده پاشو تو یک کفش میکنه که الا وبلا باید برام بستنی بخری. در ضمن ناخنهاشو هم می جوه وشب ادراری هم داره. ممنون میشم اگه راهنمایی بفرمایید.
پاسخ: دوست خوبم فرزند شما تا حدودی دارای شخصیت مضطرب و ناآرام است دلیل این موضوع حرکاتی مثل ناخن جویدن، شب ادراری و استرس خوب بودن است . لذا در برخورد با این کودکان باید با احتیاط بیشتری رفتار کرد نه این که موجب پر توقعی انها شویم بلکه باید هدفمند تر و هشیارانه تر حرکت کنیم .
در مورد شب ادراری حتما مراجعه ای به روان پزشک کودکان داشته باشید.
هیچ گاه پیش از انجام کار به او قول و وعده ندید . پس از رفتار خوب و مثبت او را تشویق کنید . آن هم نه با تشویق های همسان و با هزینه های زیاد . گاه تشویق کلامی صرف، گاه خرید یک شی دوست داشتنی، گاه یک بازی مورد علاقه و گاه رسیدگی به یم خواسته قدیمی او و ...
در قبال اعتراض او توضیح لازم رو بدین اما پس از قانع نشدن و قشقرق راه انداختنش بهتر است سکوت کنید و بی اعتنا باشید . البته می تونید او رو متوجه کنید که فکر کند تا ببیند چه می شود که اسمش در خوب ها نوشته می شود . سپس همان کارها را تکرار کند اما اگر او سر وصدا را ادامه داد باید بی توجه شوید .پاسخ های مکرر شما یک تقویت کننده مثبت رفتاری است و رفتار را تقویت می کند .
توصیه می کنم هر زمان سکوت کرد و آرام گرفت با دادن فیدبک مثبت مثل یک تشویق کلامی ویا نوشتن اسمش در روی تخته و یا پاک کردن از میان اسامی شلوغ کار ، سکوتش را تشویق کنید .
برای رفع مشکل ناخن جویدن از منع کردن مستقیم بپرهیزید . در این مواقع دستان او را به یک فعالیت مشغول کنید و یا گاه دستانش را در دستان خود بگیرید و یا ... تا این عادت برطرف شود . او نباید به دلیل ناخن جویدن احساس بدی در خود پرورش دهد . فقط گاهی می تونید قصه هایی را در این زمینه به عنوان آموزشی بیان کنید . مثلا بیاموزد ناخن شی کثیفی است و باعث بیماری می شود . ناخن ها به مرور بدشکل می شود و ...
گاهی نیز تمرین جدول دیواری موثر است . در روز های ابتدایی زمانی حدود دو ساعت را معین و به او در قبال ناخن نخوردن در این دو ساعت ایزه دهید . در روز بعد این زمان را بیشتر کنید و کم کم به یک روز برسانید . در آخر شب روز را بررسی کرده و همکاری او را ستاره دهید . و قرار بگذارید اگر سه روز در هفته ستاره بگیرد در پایان جایزه خواهد داشت .
در هفته های بعد روزهای بیشتری را برای همکاری و جایزه گرفتن در نظر داشته باشید . با این برنامه تدریجی ناخن جویدن او محو می شود .
در مجموع اعتماد به نفس او را بالا ببرید . کلاس ورزشی را در برنامه هایش بگنجانید . رفتارهای مثبتش را مورد توجه قراربدید.
براي عضويت در خبرنامه ني ني بان و اطلاع از بهترين و پربيننده ترين مطالب، کافي است يک بار فرم عضويت ما را از اينجا پر کنيد.