پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
مجله ویستا

بازي، روند رشد اجتماعي كودكان را تقويت مي‌كند


  ايسنا:

يك روان‌شناس سلامت گفت: مهمترين عمل تربيتي و پرورشي در همه زمينه‌ها به ويژه زمينه تامين بهداشت رواني كودك، بازي است و به عبارت ديگر بازي مدرسه كودك است.

دكتر حيدر اسلامي اظهار كرد: از ديدگاه روان‌شناسي، بازي، كار كودك است و در همه جنبه‌هاي رشد كودك تاثير دارد و از طرفي ديگر جنبه‌هاي رشد نيز بر ديگر جنبه‌هاي بهداشتي و رواني موثر است. به خصوص بازي جسماني كه سبب چالاكي و افزايش مهارت حركتي و رشد تقويت سيستم عصبي كودك مي‌شود.

وي افزود: بازي، سيستم عضلاني و رشد حسي و حركتي كودك را تقويت مي‌كند و به اين طريق بر هوش كودك تاثير فراواني دارد و با بازي كردن، دقت كودك در انجام كارها افزايش مي‌يابد.

اسلامي از ديگر تاثيرات مهم بازي در دوران كودكي را رشد عاطفي و ايجاد احساس شادي و نشاط در كودك دانست و گفت: بازي سالم مي‌تواند عواطف منفي از قبيل ترس، اضطراب، نفرت و افسردگي را به شدت در كودك كاهش دهد. به همين جهت امروزه مهمترين روش براي درمان اختلالات رواني و عاطفي كودكان، بازي درماني است كه حتي موجب درمان بسياري از اختلالات رواني در بزرگسالان نيز مي‌شود.

وي تصريح كرد: با اين وجود بهترين روش براي درمان اختلال رواني در بزرگسالان بازي‌هاي متناسب با سن آنهاست.

اسلامي اظهار داشت: بازي‌هاي سالم و متناسب با كودكان مي‌تواند به علت دست‌كاري در پديده‌ها و آزمايش محيط اطراف توسط كودك افزايش رشد عقلاني وي را در پي داشته باشد؛ چرا كه حس كنجكاوي كودك از اين طريق برآورده ‌شده و مناسب‌ترين عمل رشد عقلي كودك است.

اين روانشناس گفت: بازي باعث تقويت رشد اجتماعي كودكان مي‌شود؛ چرا كه كودكان با تمرين زندگي آينده از طريق بازي و فراگيري روابط انساني و اجتماعي و همكاري در گروه‌هاي بازي مي‌توانند رشد اجتماعي داشته باشند همان‌گونه كه نياز عاطفي آنها از محبت و امنيت از اين طريق برآورده مي‌شود.

وي ادامه داد: رشد اخلاقي و معنوي به صورت پايبندي به نظم و مقررات، رعايت حقوق ديگران، كمك به ديگران، خيرخواهي و لذت بردن از خدمت به ديگران از ديگر تاثيرات بازي در كودكان است. به عبارت ديگر مهمترين عامل تربيتي و پرورشي در همه زمينه‌ها به ويژه در زمينه تامين بهداشت رواني كودك، بازي است.

دكتر اسلامي در گفت‌و‌گو با ايسنا اضافه كرد: با توجه به اين كه دوران كودكي مهمترين دوره زندگي است؛ لذا والديني كه در انديشه پرورش فرزنداني داراي شخصيت سالم، نيرومند و متعادل هستند بايد به طور جدي در فكر فراهم كردن زمينه مناسب براي زندگي كودكان خود باشند و هر پدر و مادري بايد يك ساعت از وقت خود را در هر روز به كودك خود اختصاص دهد و زمينه بازي‌هاي گروهي را نيز فراهم كند؛ چرا كه از سنين شش سالگي به بالا بازي‌هاي گروهي نيز بايد بيشتر مورد توجه باشد.

اين روان‌شناس سلامت، ارتباط بازي با سن و جنسيت كودك را نيز مهم برشمرد و خاطرنشان كرد: در سنين كم كودكان بازي‌هاي انفرادي را بيشتر مورد توجه قرار مي‌دهند و حضور والدين را در اين بازي‌ها مهم مي‌دانند در حالي كه با افزايش سن كودك، بازي‌ها به شكل گروهي، قاعده دار و همراه با نظم و احترام به حقوق ديگران انجام مي‌شود