پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
مجله ویستا

اشتغال مادران و تهدید دلبستگی کودکان


ایرنا:  یك روانشناس بالینی، با تبیین محاسن و معایب اشتغال بانوان در جامعه،گفت: اشتغال مادران دلبستگی امن كودكان را تهدید می كند.

شهین موسوی پیوند احساسی و عاطفی بین كودك و مادر یا پرستار كودك را دل بستگی امن، نامید و اظهار كرد: این نوع دل بستگی باتوجه، مراقبت، محبت و ایجاد امنیت خاطر مستمر در كودك ایجاد می شود.

وی، بابیان اینكه كودك از بدو تولد نیازهای فیزیولوژی، ایمنی، تعلق خاطر، عزت نفس و خودشكوفایی دارد، خاطر نشان كرد: این نیازها در وهله اول درون خانواده و به خصوص از طریق مادر مرتفع می شود.

این روان شناس بالینی، ایجاد حس اعتماد و امنیت خاطر بین كودك و پرستار كودك را عامل ایجاد شخصیت مناسب در افراد دانست و یادآورشد: پایه های شخصیتی افراد بیشتر در سال های اول و دوم زندگی شكل می گیرد لذا باید والدین توجه بیشتری به كودكان خود به خصوص در این سنین داشته باشند.

موسوی، با اشاره به اینكه كودكان از بدو تولد نیازهای خود را با گریه و بی قراری اظهار كرده و درصدد رفع آن هستند، ابراز كرد: انسان در مراحل مختلف زندگی با رفع نیازهای عاطفی خود از سوی والدین، رشد شخصیتی خود را تكامل می بخشد.

وی، اشتغال مادران را موجب اختلال در دل بستگی امن بین مادر و كودك دانست و افزود: اشتغال مادر باعث می شود دلبستگی كودك از حالت انفرادی خارج شده و به سمت دلبستگی به گروهی همچون مادر بزرگ، پدر بزرگ، و پرستار كودك سوق یابد.

این روان شناس بالینی، خستگی های ناشی از كار خارج از منزل رااز عوامل كاهش توجه مادر به كودك برشمرد و اظهار كرد: كودك نیاز به توجه و محبت دارد بنابر این مادران شاغل باید پس از اتمام ساعات كاری خود این نیاز كودك را رفع كنند.

موسوی، خاطرنشان كرد: مشكلات ناشی از اشتغال مادران دلیلی بر عدم اشتغال بانوان نیست، چه بسا مادران خانه داری كه به رغم حضور در خانه نمی توانند روابط عاطفی مناسبی با فرزندانشان برقرار كنند.

وی، افزایش درآمد خانواده را یكی از دلایل گرایش بانوان به كار در خارج از منزل برشمرد و یادآور شد: كودكان بیش از اینكه به مادیات توجه داشته باشند نیازمند گذراندن اوقات فراغت خود در كنار والدین هستند.

این روانشناس بالینی، ضمن اظهار تاسف از اینكه برخی والدین كودكان خود را با ابزاری مانند تلویزیون و اسباب بازی سرگرم می كنند، متذكر شد: پدر و مادر نباید برای رسیدگی به امور غیر ضروری از بودن در كنار كودك خودداری كرده و آن ها را با سرگرمی هایی مانند سی دی و كامپیوتر رها كنند.

موسوی، تصریح كرد: والدین باید به طور متناوب و مستمر در كنار كودكان خود حاضر شوند.

به گفته وی، بیشتر بزه ها و آسیب های روانی و اجتماعی در افراد نشات گرفته از خانواده های گسسته ای است كه برقراری روابط عاطفی بین اعضای خانواده از بین رفته است.

این روانشناس بالینی، به مزایای اشتغال بانوان اشاره و خاطرنشان كرد: طبق تحقیقات صورت گرفته فرزندان مادران شاغل از اعتماد به نفس بالایی برخوردار هستند.

موسوی گفت: فرزندان مادران شاغل به راحتی با تنهایی كنار می آیند، صبور و باگذشت هستند و در تحصیل و اشتغال موفق تر از سایرین می باشند.

وی تاكید كرد: برقراری روابط عاطفی قوی و مستحكم مادر با كودك موجب بهبود روند رشد شخصیتی فرزند می شود.

این روان شناس بالینی، نقش پدر را در رشد وتربیت صحیح كودك مهم دانست و افزود: كودكان موفق تر از نظر عاطفی با مادران ارتباط خوبی داشته و احساس دوستی و صمیمیت زیادی با پدران خود دارند.