دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

تغذیه صحیح نوزاد، تولد تا یک سالگی


یکی از عوامل مهم و مؤثر بر رشد نوزاد تغذیه می باشد. رعایت نکاتی که در این مقاله  آمده است٬ می تواند صحیح بودن تغذیه نوزاد شما را تضمین کند.
تولد تا 4 ماهگی
هر چقدر کودک میل دارد  باید شیر مادر بخورد. ( حداقل 8 بار در 24 ساعت ) هیچ غذا یا مایعات دیگری به او ندهید.
نحوه صحیح شیردهی
بدن و سر کودک در امتداد هم و مقابل بدن مادر باشد ، تمام بدن شیرخوار توسط مادر حمایت شود ، صورت شیرخوار مقابل پستان مادر باشد ، چانه به پستان چسبیده ، دهان کاملاً باز ، لب پایین به بیرون برگشته ، نوک سینه و قسمت بیشتر هاله پستان در دهان کودک باشد .
4 تا 6 ماهگی
هر چقدر کودک میل دارد شیر مادر بخورد. ( حداقل 8 بار در 24 ساعت ) اگر کودک اضافه وزن نداشت دفعات شیردهی را افزایش دهید و یک تا دو بار در روز بعد از تغذیه با شیر مادر به او غذای کمکی بدهید . مهمترین معیار کفایت یا عدم کفایت شیر مادر ، سیر منحنی رشد کودک میباشد.
6 تا 12 ماهگی
هرچقدر کودک میل دارد او را با شیر مادر تغذیه کنید و غذای کافی نیز به او بدهید. ( سه بار در روز اگر شیر مادر می خورد ، 5 بار در روز اگر شیر مادر نمی خورد )
برای این که بدانید چه غذایی به نوزاد بدهید، می توانید از راهنمای موجود در پشت کارت مراقبت کودک استفاده کنید.
 
نکات مهم
قبل از تهیه غذا و قبل از تغذیه ی کودک دستان خود را با آب و صابون بشویید .
همیشه از مواد غذایی تازه و سالم برای تهیه ی غذای کودک استفاده کنید .
هر روز برای کودک غذای تازه درست کنید .
هر ماده غذایی جدید را با یک هفته فاصله با غذاهای قبلی به غذای کودک اضافه کنید .
هر ماده غذایی را از مقدار کم شروع کرده و مرور اضافه کنید .
برای مقوی کردن ( افزایش کیفیت ) غذای کودک ؛ می توانید مقداری کره به غذا اضافه کنید .
برای مغذی کردن ( افزایش کیفیت ) غذای کودک ؛ می توانید مقداری گوشت ، شیر ، تخم مرغ ، سبزیجات تازه ، عصاره قلم و یا پودر جوانه غلات به غذا اضافه کنید .
به کودک با ظرف و قاشق خودش غذا بدهید .
از غذاهای نرم ، متنوع ، و اشتها آور و غذاهایی که کودک دوست دارد استفاده کنید .
همزمان با شروع تغذیه ی تکمیلی ، به کودک آب سالم و بهداشتی بدهید .
 
مصرف برخی مواد غذایی در نوزادان زیر یک سال ممنوع می باشد این موارد عبارتند از : توت فرنگی ، گیلاس ، آلبالو ، کیوی ، خربزه ، اسفناج ، سفیده تخم مرغ ، شیر گاو ، عسل و بادام زمینی .