پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
مجله ویستا

کودکم نسبت به خوردن شیر بی میل شده!


پرسش: پسرم امروز وارد 4 ماه می شه و شیر خشك میخوره الان 7 روزه كه نسبت به خوردن شیر بی میل شده و فقط تو خواب شیر میخوره من و پدرش خیلی نگرانیم و شیر نمیخوره همش سرشو اینور اونور میكنه و یا با زبانش سر شیشه را بیرون می زند و یا با دستش شیشه را کنار میزند وگاهی موقع خوردن نق می زند وزن تولدش 4و 100 بود والان 7و 500 می باشد و 120 میلی لیتر شیر را در 1 ساعت طول میدهد تا بخورد لطفا مرا راهنمایی کنید اگه در این مورد تجربه ای دارید ممنون میشم در اختیارمان بگذارید.

کودکم نسبت به خوردن شیر بی میل شده!


پاسخ: دوست عزیز باید با کودکتان مدارا کنید. در حال حاضر ضروری ترین کار برای شما شیردهی است پس حوصله کنید. نوزاد شما کوچک است و آرواره های ضعیفی دارد و حق دارد که شیر خوردن او طول بکشد.
شیر مادر بهترین و ضروری ترین غذا در 6 ماه اول زندگی طفل است. درمورد فواید شیر مادر و دلایل برتری آن به شیر فورمولا(شیرخشك) صحبت كردیم و گفتیم كه در شیر مادر بیش از 300 نوع عامل ضد بیماری موجود است.
در این دوره ی زندگی، رشد بسیار سریع است و كودك با مصرف غذای خوب، رشد كافی می كند. نوزاد سالمی كه با كفایت بالای مواد مغذی تغذیه می شود، انرژی كافی برای یادگیری و پاسخ دادن به محرك های محیط را دارد.
در اولین روزهای زندگی كودك یعنی در هفته اول، وزن شیرخوار كم می شود ولی از روز هفتم كودك به وزن اولیه باز می گردد. دلیل این كم شدن وزن ، خروج كودك از محیط مایع رحم است. با رشد مناسب و تغذیه خوب در پایان 6 ماهگی، وزن كودك دو برابر وزن هنگام تولدش می شود. تغذیه كودك در 6 ماه اول، تغذیه انحصاری با شیرمادر است. كودك به هیچ ماده غذایی دیگری نیاز ندارد. حتی آب هم نیاز ندارد. اگر به دفعات كافی و مقدار مناسب شیر بخورد، كلیه نیازهایش تأمین می شود. دادن آب قند، جوشانده ها و داروهای خودسرانه یك اشتباه بزرگ است و موجب حساسیت غذایی و غیرغذایی كودك در سنین بالاتر و افزایش احتمال آلودگی به میكروب اسهال می شود.
بهترین روش برای شیر دادن به كودك
آیا كودك به میزان كافی شیر مصرف می كند؟
اطلاع از اینكه آیا نوزاد شیر كافی مصرف می كند مشكل است، چون شیرمكیده شده از سینه را نمی توان اندازه گرفت از اینرو با روشهای زیر از كفایت مصرف شیر توسط كودك مطلع می شویم.
* افزایش وزن مطلوب شیرخوار بر اساس منحنی رشد كه نیم كیلوگرم در ماه است.
* حدود 6 تا 8 بار دفع ادرار بصورت پوشك كاملاً خیس در 24 ساعت در صورتی كه شیرخوار با شیر مادر تغذیه شود. ادرار پس از چند روز اول تولد باید كاملاً شفاف باشد و در غیراینصورت باید با پزشك كودك مشورت كنید.
* 5-2 بار دفع مدفوع در روز. در روزهای اول تولد حركت روده ی كودك بدلیل دفع مكونیوم زیاد است و مدفوع كودك تیره رنگ است. از روز پنجم تولد حركات روده نرمال شده و مدفوع آبكی یا خمیری و خردلی رنگ است و معمولاً بوی كمی دارد. تغییر رنگ مدفوع نشان دهنده بروز مشكل نیست، ولی اگر مدفوع كودك مثل روزهای نخستین همچنان تیره بود و یا تعداد دفعات مدفوع در 5 تا 21 روزگی ، كمتر از یكبار در روز شد، حتماً با پزشك مشورت كنید.
با افزایش سن كودك دفعات مدفوع كم شده و این نشانه یبوست یا بیماری نیست. بطور كامل مدفوع كم و نامنظم كودك نشانه كمبود مصرف شیر است.
- شادابی پوست، هوشیاری و سلامت ظاهری شیرخوار.
افزایش حجم شیر مادر
بهترین راه برای افزایش شیر، افزایش دفعات شیردهی است. مثلاً اگر كودك را هر 2 ساعت یكبار شیر می دادید، فواصل شیردهی را به یكساعت و نیم كاهش دهید. برای راحت تر شدن و اطمینان بیشتر، در چند روز اول، دفعات و مدت شیردهی را یادداشت كنید. مدت معمول شیرخوردن كودكان 15 دقیقه است. افزایش دفعات شیردهی سیستم هورمونی بدن را بیشتر تحریك كرده و تولید شیر افزایش می یابد.
از جمله غذاها و مواد غذایی كه موجب افزایش شیرمادر می شوند:
مواد غنی از نشاسته مثل ماكارونی، به علاوه میوه هایی چون بادام، انگور، همچنین هویج، شوید، آب لیموی تازه، سیب زمینی ترشی موجب افزایش شیرمادر می شوند. در طب گیاهی آمده، خوردن عرق زیره ، برگ ترب سیاه پخته شده و 2 گرم تخم ترب در طول شبانه روز موجب افزایش شیرمادر خواهد شد.
مادران شاغل چگونه باید فرزند خود را شیر بدهند؟
این سئوال برای خیلی از مادران مطرح است، زیرا با مشغولیتی كه خارج از منزل دارند نمی توانند بطور منظم به كودك شیر بدهند. این مادران باید در مدتی كه در منزل هستند شیر خود را بوسیله شیردوش یا در فنجان بدوشند و در یخچال نگه داری كنند. در ساعت كاری پرستار بچه، فنجان شیر را در آب گرم گذاشته و وقتی شیر ولرم شد با قاشق كوچك به شیرخوار بدهند. در مواردی كه امكان نگه داری شیرخوار در منزل فراهم نیست، بهتر است مادر، كودك را در مهد كودكی نزدیك محل كارش بگذارد تا بتواند در طول ساعت كاری چند مرتبه به كودك شیر بدهد.
سعی كنید تا حد امكان سراغ شیر خشك نروید.
زمان شروع مكمل های ویتامین و املاح برای شیرخوار
كودكی كه زودتر از موعد بدنیا می آید و یا با وزن كمتر از 5/1 كیلو بدنیا می آید، نیاز به ویتامین ها و املاح زیادی دارد تا رشدش جبران شود. از اینرو دادن مكمل های ویتامین و املاح كه برای نوزادان و بر اساس نیازهای آنها تنظیم شده، مفید است.
در مورد كودكان سالم، شروع قطره آهن از 6 ماهگی الزامی است و طبق تحقیقات قطره ویتامینD هم بسیار مفید است و از بروز بیماری راشیتیسم شیرخواران یا همان نرمی استخوان جلوگیری می كند.
تغذیه مادر شیرده
* غذای مادر شیرده باید به 5 وعده تقسیم شود: صبحانه، ناهار، عصرانه، شام و وعده قبل خواب. در بعد از ظهر و شب بهتر است لبنیات کم چرب و میوه مصرف کند.
* رژیم متعادلی داشته باشید. یک مادر شیرده 500 کالری بیشتر از حد معمول نیاز دارد.
* باید روزانه 8 لیوان آب و مایعات بنوشد.
* مصرف ذرت، روغن زیتون و آجیل برای تامین اسیدهای چربی که برای ساخت سیستم عصبی به کار می روند، بسیار مهم است.
* زنانی که از قرص های ضد بارداری استفاده می کنند، دچار کمبود ویتامین B9 (اسید فولیک) می شوند.
گاهی کمبود این ویتامین، به علت کمبود ویتامین B6 رخ می دهد. لذا این مادران باید منابع این ویتامین ها را مصرف کنند.
اسید فولیک در کلم، ذرت، نخود، اسفناج، گندم و آب پرتقال موجود است.
* مکمل روی و کلسیم برای مادران باردار و شیرده لازم است.
* مادر باید از نیکوتین (سیگار) جدا خودداری کند. نیکوتین مستقیما وارد شیر مادر می گردد و باعث تهوع، اسهال و آرام و بی قراری نوزاد و کاهش تولید شیر مادر می شود.
* مادر باید از نوشیدن الکل نیز خودداری کند. الکل در کمتر از 1 ساعت وارد شیر مادر می شود و منجر به عقب افتادگی ذهنی و کاهش رشد نوزاد می شود.
* برخی از مردمان بر این عقیده اند که سیر موجب افزایش ساخت و ترشح شیر می شود، اما هنوز این عقیده به اثبات نرسیده است.
* مادری که تغذیه ی مناسبی ندارد، شاید نوزاد سالمی را بزرگ کند، اما سلامتی خود را به خطر می اندازد، درست مانند مادر بارداری که با تغذیه نادرست، ضعیف می گردد، زیرا جنین مواد غذایی مورد نیاز خود را از بدن مادر تامین می کند.
" شیرمادر یکی از بهترین غذاها برای نوزاد است. بیایید با هم این غذا را ترویج کنیم تا دچار بیماری های ناشناخته و مختلف نشویم."
نی‌نی‌بان جدیدترین و بهترین مطالب خود را در تلگرام و از طریق سه کانال «راهنمای بارداری»، «کودک‌یاری» و «سلامت جنسی» در اختیار مخاطبان قرار می‌دهد.

براي عضويت در خبرنامه ني ني بان و اطلاع از بهترين و پربيننده ترين مطالب، کافي است يک بار فرم عضويت ما را از اينجا پر کنيد.