سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

تیفوس بوته دار


این بیماری را از هزار سال پیش در ژاپن می‏شناختند و در جزایر ژاپن، فیلیپین، كره، مالزی و جزایر اقیانوسیه و نقاط دیگر وجود دارد. بیماری بیشتر در فصل تابستان بروز می‏كند و بیشتر …

این بیماری را از هزار سال پیش در ژاپن می‏شناختند و در جزایر ژاپن، فیلیپین، كره، مالزی و جزایر اقیانوسیه و نقاط دیگر وجود دارد. بیماری بیشتر در فصل تابستان بروز می‏كند و بیشتر كسانی كه در صحرا كار می‏كنند مبتلا می‏شوند. عامل بیماری ریكتزیا تسوتسوگاموشی و مخزن اصلی ریكتزیا مایت جوندگان است. (كلمه تسوتسوگا به معنی Tsu Tsugamushi نوعی بند پا است)Miteبیماری و موشی به معنی مایت است.

ریكتزیا قادر است به مدت بیش از یكسال در بدن موش زنده بماند. سیكل طبیعی ریكتزیا بین مایت و موش طی می‏شود به‏طوری كه موش موجب آلودگی مایت و مایت باعث آلودگی موش می‏شود. این دوره طبیعی در نواحی بوته زار جنگلی مشاهده می‏شود. به ندرت ممكن است مایت انسان را بگزد و به این ترتیب باعث ایجاد عفونت تیفوس بوته زار گردد. دوره نهفتگی ۴تا ۱۰روز است و شروع بیماری ناگهانی با لرز و تب ۴۰تا ۴۱درجه است. در محل گزیدن حشره جای سیاه زخم مشاهده می‏شود كه همراه با تورم غدد مربوطه است، روز ششم بثوراتی در سینه ظاهر می‏شود و به زودی به تمام بدن انتشار می‏یابد. لكه در ابتدا ماكول و برخی اوقات تبدیل به وزیكول می‏شود. علایم عمومی شدید و زبان باردار است و بهبودی بین روزهای ۱۵تا ۲۰حاصل می‏شود. مرگ و میر در افراد درمان نشده مسن ۵۰درصد است.