یکشنبه, ۱۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 2 February, 2025
مجله ویستا
فواید شیر مادر، تزریق عشق در کالبد فرزند
به گفته کارشناسان،افزایش میزان تغذیه انحصاری با شیر مادر، تاثیر چشمگیری در پیش گیری از بیماری ها در نوزادان داشته و تضمین کننده رشد و سلامت آنان است.
کودک شش ماهه اش را در آغوش گرفته بود و چشمانش فردی را دنبال می کرد که با عروسکی در بغل، نحوه صحیح شیردهی را آموزش می داد. مریم، یکی از هزاران مادری است که نگران سلامت فرزند خود و آینده ای است که انتظارش را می کشد. می گوید: به این دلیل که شاغل هستم از ابتدا سعی کردم پسرم به خوردن شیر مادر عادت نکند تا وابستگی اش به من کم تر باشد؛ اما حالا که متوجه اشتباهم شدم دیگر کودکم علاقه ای به شیر مادر نشان نمی دهد.
کودک شش ماهه اش را در آغوش گرفته بود و چشمانش فردی را دنبال می کرد که با عروسکی در بغل، نحوه صحیح شیردهی را آموزش می داد. مریم، یکی از هزاران مادری است که نگران سلامت فرزند خود و آینده ای است که انتظارش را می کشد. می گوید: به این دلیل که شاغل هستم از ابتدا سعی کردم پسرم به خوردن شیر مادر عادت نکند تا وابستگی اش به من کم تر باشد؛ اما حالا که متوجه اشتباهم شدم دیگر کودکم علاقه ای به شیر مادر نشان نمی دهد.
یکی از پیامدهای زندگی در دنیای مدرن و صنعتی، به وجود آمدن تغییر در بسیاری از عادت هایی است که انسان از ابتدای خلقت با خود به دنبال کشیده است. عادت هایی که برخی از آن ها ریشه های ذاتی دارند. حس ناب مادری البته از آن دست موضوعاتی است که یادکردن از آن با عنوان عادت، غیر منصفانه است.
حال که با گذشت سال ها از انقلاب صنعتی، جامعه زنان دنیا، به سبب داشتن سهم مستقیم در اقتصاد، دگرگونی های بسیاری به خود دیده، به این نتیجه رسیده که نمی توان به سادگی از کنار نقش مهم مادری در خانواده عبور کرد.
یکی از موضوعات مهم در طرح تحول سلامت، بازگرداندن روند طبیعی مادرشدن و تغذیه فرزند به وضعیت قبل است. نسل کودکان به دنیا آمده به روش غیر طبیعی که کم تر نیز از شیر مادر تغذیه کرده، بزرگ شده اند و اکنون می توان درستی و یا نادرستی شیوه های به کار برده از ابتدای تولد تا مراحل گوناگون رشد را بررسی کرد.
یک کارشناس مامایی در خصوص فواید تغذیه با شیر مادر گفت: تغذیه انحصاری با شیر مادر تاثیرات غیر قابل انکاری در افزایش سلامت دوره نوزادی و همچنین دوره نقاهت پس از زایمان در مادران دارد.
فهیمه ذوالفقاری با بیان اینکه تغذیه با شیر مادر در 24 ساعت ابتدایی تولد می تواند سالانه از مرگ یک میلیون نوزاد در سراسر جهان جلوگیری کند، افزود: پیشگیری از 70 درصد از بیماری های مرتبط با نوزادی همچون زردی، کم آبی، بیماری های عفونی روده و دستگاه تنفس و جلوگیری از بستری شدن نوزادان نیز از جمله مزایای آن است.
وی یادآور شد: زایمان و شیر دهی به روش طبیعی امروز مورد تایید تمامی پزشکان چه در کشورهای پیشرفته و چه در کشورهای کم تر توسعه یافته است.
این کارشناس تغذیه با شیر مادر، تکامل فرایند مادری را در شیردهی به فرزند دانسته و گفت: انجام این کار به ویژه در زمان افزایش حساسیت های روانی پس از زایمان برای مادر نجات بخش است.
ذوالفقاری اضافه کرد: همان طور که فرایند گرده افشانی زنبورها علاوه بر تولید عسل، تاثیر مهمی در تولیدات گیاهی دارد، در تغذیه با شیر مادر نیز باید به جز سیر کردن کودک ابعاد دیگری مانند سلامت مادر، نوزاد و اجتماع را باید در نظر گرفت.
وی یادآور شد: برقراری ارتباط صحیح میان مادر و فرزند، حرف شنوی، غذا خوردن، دوران حساس تربیت تا پیش از هشت سال و همچنین دوره نوجوانی، از جمله نکاتی است که با شیردهی به کودک آغاز می شود.
مشاور تغذیه با شیر مادر دانشگاه علوم پزشکی شاهرود، آماده و در دسترس بودن و پاکیزگی شیر مادر را از دیگر مزایای آن دانست و افزود: شیر خشک هیچ گاه جایگزین کاملی نخواهد بود و به ویژه در کشورهای کم تر توسعه یافته و در حال توسعه، ارزش غذایی شیر خشک در مقایسه با کشورهای پیشرفته بسیار کم تر است.
ذوالفقاری بر ضرورت آمادگی مادران باردار و یادگیری نحوه صحیح شیردهی تاکید کرد و گفت: تمام مادران باردار به خصوص آن هایی که از بیماری رنج می برند و یا تجربه نخست بچه دار شدنشان است، از موارد پرخطر شیردهی هستند باید پیش از زایمان به طور کامل با روند صحیح شیر دهی آشنا شوند.
وی با اشاره به وجود 11 مرکز ارایه خدمات سلامت در سطح شهر شاهرود برای پاسخ گویی به پرسش های مادران، بیان کرد: مرکز خدمات جامع صدری نیز به طور اختصاصی مرکز مشاوره موارد پرخطر شیردهی است به گونه ای که مادرانی که موفق به شیردهی به فرزند خود نمی شوند را از سرتاسر شهر به این مرکز معرفی می کنند.
این کارشناس مامایی بر نقش پررنگ خانواده در کمک به مادران تاکید کرد و گفت: همسر، مادر و مادر شوهر نیز باید در کلاس های آموزشی این مرکز شرکت کرده و مادر و نوزاد را در یادگیری نحوه صحیح شیردهی همراهی کنند.
به گفته وی ، علاوه بر این، آغوز به عنوان نخستین تغذیه نوزاد نه تنها سرشار از مواد مغذی است، بلکه حاوی مواد ایمنی بخش است که به عنوان نخستین واکسن محسوب شده و به تنظیم سبستم ایمنی در حال تکامل نوزاد نیز کمک می کند.
بر اساس آمارهای جهانی ، 38 درصد از نوزادان تغذیه انحصاری با شیر مادر دارند. حمایت از مادران، تقویت سیستم های بهداشتی، حمایت از مرخصی با حقوق مادران و محدودیت بازاریابی شیرخشک از جمله راهکارهایی است که کارشناسان برای گسترش تغذیه انحصاری با شیر مادر توصیه می کنند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست