جمعه, ۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 24 January, 2025
رژیم پرچرب در بارداری و احتمال مرگ جنین
تبیان: خطر مرگ جنین در مادران بارداری که رژیم غذایی پر چربی مصرف می کنند، افزایش می یابد. رژیم غذایی پرچربی موجب کاهش جریان خون از بدن مادر به جفت، افزایش احتمال چاقی در نوزاد و دیابتی شدن نوزاد در آینده می شود.
یافته ی اخیر پژوهشگران دانشگاه علوم و بهداشت اورگان آمریکا حاکی از این است؛ خطر مرگ جنین در مادران بارداری که رژیم غذایی پرچربی مصرف می کنند، افزایش می یابد.
رژیم غذایی پُرچربی موجب کاهش جریان خون از بدن مادر به جفت می شود، اندامی که مسئول تغذیه جنین است و از خون مادر منابع مورد نیاز خصوصاً اکسیژن را به جنین منتقل می کند.
پژوهشگرانی که مبادرت به انجام این طرح تحقیقاتی کرده اند عقیده دارند که تا قبل از این، علت ارتباط رژیِم غذایی پرچربی و مرگ جنین مشخص نبود، ولی با مطالعاتی که بر روی نژاد خاصی از میمون ها صورت گرفت مکانیسم این تاثیر کشف شد. جفت این حیوان شباهت بسیاری با جفت انسان دارد. نتایج این تحقیقات نشان داد رژیم مادر در دوران بارداری تاثیر عمیقی بر رشد و تکامل جفت و جنین دارد.
دکتر آنتونیو فرز، دکتر زنان و مسئول این پروژه، در این خصوص عقیده دارد که رژیِم غذایی پر چربی و دارای کالری بالا، جریان خون مادر را به جفت کاهش می دهد.
مطالعاتی که در گذشته انجام شده بود حاکی از این بود که اغلب اختلالات بارداری مانند عدم رشد مناسب جنین، فشار بارداری یا پره اکلامسی، تولد نوزاد نارس و مرگ جنین در شکم مادر، همگی به نحوی ناشی از اختلالات جفت است. به علاوه چاقی مادر در دوران بارداری با التهاب جفت و نقص عملکردی جفت و احتمال مرگ جنین در ارتباط است.
چاقی در بارداری برای خود مادر هم خطر آفرین است. زنانی كه در دوران بارداری خود بسیار چاق هستند به مراتب بیش از دیگران در معرض ابتلا به عوارض دوران بارداری هستند.
با این فرضیات محققان به بررسی 24 میمون باردار پرداختند و بعضی از آن ها را با رژیم غذایی پر چربی(32 درصد) و بعضی را با رژیم غذایی کم چربی(14 درصد) تغذیه کردند. نتایج مطالعه نشان داد جریان خون از دیواره ی رحم به جفت در میمون هایی که رژیم غذایی شان چربی بیشتری داشت، 38 تا 56 درصد کمتر از ممیمون های دیگر بود و التهاب جفت در این میمون ها بیشتر از گروه دیگر بود.
نتایج این مطالعات بیانگر اهمیت ترکیب رژیم غذایی در زنان باردار است. رژیم غذایی پر چربی در بارداری باعث تغییراتی در مغز جنین می شود و همین مساله منجر به پرخوری و چاقی در ابتدای زندگی او می شود.
آزمایشات نشان می دهد که مغز نوزادانی که مادران شان در دوران بارداری رژیم غذایی پر چربی مصرف کرده اند، دارای سلول های مخصوصی است که نوعی پروتئین محرک تولید می کند. این یافته می تواند دلیل افزایش سرعت چاقی را از همان اوایل زندگی توجیه کند.
غذاهای چرب
مصرف غذاهای پرچرب در هنگام بارداری سبب می شود، نوزاد در آینده در معرض خطر ابتلا به دیابت قرار گیرد، حتی اگر مادر چاق یا دیابتی نباشد مصرف مواد غذایی پرچربی قبل از زایمان سبب تغییراتی در بیان ژن در سلول های کبدی جنین می شود، این تغییرات سبب می شود کبد بیشتر به تولید قند بپردازد و این موضوع سبب ایجاد مقاومت به انسولین و بروز دیابت می گردد.
رژیم های غذایی غربی شامل 45 درصد چربی است. در سال های اخیر، رژیم غذایی اکثر کشورها به سمت مصرف غذاهای پرکالری، پرچربی و غذاهایی که در کافه تریاها سرو می شود سوق یافته و مهم تر از همه علاقه به مصرف فراوان فست فود ها افزایش یافته است.
چاقی در بارداری برای خود مادر هم خطر آفرین است. زنانی كه در دوران بارداری خود بسیار چاق هستند به مراتب بیش از دیگران در معرض ابتلا به عوارض دوران بارداری هستند.
رژیم غذایی پر چربی در بارداری باعث تغییراتی در مغز جنین می شود و همین مساله منجر به پرخوری و چاقی در ابتدای زندگی او می شود.
احتمال بروز مسمویت حاملگی، تولد فرزندان مرده و نیاز به عمل جراحی سزارین و شیوع بیماری های دوران نوزادی در مادران بارداری كه شاخص توده بدنی(Body Mass Index) یا BMI در آن ها بیش از حد طبیعی است، به گونه ی چشمگیری در مقایسه با سایرین افزایش می یابد.
توصیه های تغذیه ای که برای سلامت مادر و نوزاد بسیار مهم و ارزشمند است:
زنان باردار باید دارای تغذیه ای متعادل با چربی های اشباع کم باشند. چربی های اشباع غالباً در گوشت های چرب، فست فودها، شیرینی ها و دسرها یافت می شوند. البته مادران باردار به مقادیر مناسبی از چربی های ضروری نظیر اسیدهای چرب امگا 3 و امگا 6 نیاز دارند که برای رشد مغز نوزاد و سلامت دستگاه عصبی از اهمیت زیادی برخوردار است.
ماهی های آب سرد که جیوه ی کمتری دارند، دانه و روغن دانه ی کتان، لوبیای سویا، روغن ماهی Cod، گردو و کدوی زمستانه منابع بسیار خوبی برای اسیدهای چرب امگا 3 هستند.
تخم مرغ، روغن ذرت، نان های تهیه شده از غلات کامل، مرغ و دانه و روغن آفتابگردان غنی از اسیدهای چرب امگا 6 هستند.
استفاده از این منابع غذایی و حذف چربی های اشباع بهترین تغذیه نه تنها برای مادران باردار بلکه برای کل افراد جامعه است.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست