یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

از آرشاوین تا زیدان


از آرشاوین تا زیدان

ماجراهای یورو به ترتیب حروف الفبا

با پایان گرفتن رقابت‌های یورو ۲۰۰۸ سیل مطالب، دیدگاه‌ها و یادداشت‌ها درباره این تورنمنت به نشریات و رسانه‌های مختلف سرازیر شده و هرکسی از نگاه خودش این ماجرای تماشایی را تحلیل می‌‌‌کند. طبق معمول ماجراهای جالب یورو به ترتیب حروف الفبای انگلیسی، نوشته شده که یکی از آنها را می‌‌‌خوانید. Arshavin (A (آرشاوین): بدون او روسیه فقط برای بقا می‌‌‌جنگد، اما با او روس‌ها می‌‌‌توانند دنیا را شکست دهند. آرشاوین که حالا لقب «شاوا» را یدک می‌‌‌کشد، در بازی اول حضور نداشت، اما در سه بازی بعدی مثل یک سگ شکاری همه مدافعان حریف را دور زد و به دروازه‌ها حمله برد. او هم مثل ژاوی هرناندس پیش از رقابت‌ها آنقدر مشهور نبود، اما حالا...

Bob Marley (B (باب مارلی): البته باب مارلی هیچ ربطی به یورو ندارد. خواننده فقید آمریکای‌جنوبی فقط در جملات لئو بین‌هاکر، مربی ناکام لهستان آمده است: «وقتی در ترینیداد و توباگو بودم، صبح‌ها با نوای باب مارلی بیدار می‌‌‌شدم، اما اینجا (لهستان) هر روز به‌خاطر رنج‌هایی که در انتظارم بود از بستر برمی‌خاستم.»

Co- hosts (C (میزبانان مشترک): اتریش و سوئیس گرچه نتوانستند از مرحله مقدماتی صعود کنند، اما واقعا میزبانان خوبی بودند. علاوه بر این در پایان مسابقات میلیون‌ها نفر از fanZone (منطقه هواداران) در این دو کشور دیدن کردند، دقت کنید میلیون‌ها نفر...

Drama (D (درام): همان‌طور که فاتح تریم گفته بود بازی‌های ترکیه سرشار از لحظات دراماتیک بود. آنها سه بار از باخت، پیروزی ساختند ‌آن هم در دقایق پایانی. اما خب، در آخرین بازی (نیمه‌نهایی) فیلیپ لام غم‌انگیزترین درام ترک‌ها را رقم زد. در نظر داشته باشید که از ۷۷ گل این بازی‌ها ۱۸تای آن در پنج دقیقه پایانی به‌ثمر رسیده است، یعنی درام در اوج به پایان رسیده است.

Efficiency (E (بهره‌وری): آلمان برابر ترکیه سه شوت به سمت دروازه حریف زد و با نتیجه ۳ بر ۲ بازی را برد، اما ترک‌ها برخلاف آنها عمل کردند. اگر قرار بود ترک‌ها هم به همین میزان کارآمد باشند، بازی با نتیجه ۱۱ بر ۳ به سود آنها رقم زده می‌‌‌شد!

Feel the rush (F(شلوغی را احساس کن): آهنگ انریکه ایگلسیاس با عنوان «صدامو می‌‌‌شنوی؟» یا can you hear me اگرچه نغمه رسمی مسابقات بود، اما Feel the Rush از شگی که سمبل مسابقات را به تحرک وا می‌داشت، بیشتر از آهنگ ایگلسیاس موردتوجه قرار گرفت.

Golden Generation (G (نسل طلایی): بلغارستان، کرواسی، فرانسه، رومانی. همه این تیم‌ها در دوره‌ای با رو کردن نسل طلایی همه را غافلگیر کردند. پرتغال هم در این دوره نسل فوق‌العاده‌ای داشت، اما انگار سرنوشت آنها با قهرمانی توام نبود. واقعا برای کریس رونالدو حیف بود.

Hat trick (H (هت‌تریک): داوید ویا در بازی اول مقابل روسیه هت‌تریک کرد تا هفتمین بازیکن اروپایی باشد که در مسابقات یورو در یک بازی سه‌گله می‌‌‌شوند. او حالا در جمع پاتریک کلایورت، سرجیو کونسیسائو، مارکو فن‌باستن، میشل پلاتینی (دو بار)، کلاوس آلوفس و دیتر مولر قرار می‌‌‌گیرد.

Injeries (I (مصدومیت‌ها): تلاش برای بهبود مصدومیت فرانک ریبری، الکساندر فری و نیمی از ستاره‌های ترکیه بی‌فایده بود. آنها با مشکلات فراوان بدنی یورو را ترک کردند. پیش از دیدارهای نهایی نیز می‌‌‌شود از دانیل پودیل نام برد که در تیم اسلواکی دچار شکستگی دست شد. پتر اویدیو از رومانی هم زمانی که در خارج از اردو سرگرم بازی والیبال بود، دچار مصدومیت شد و از همراهی تیم دور ماند.

Juan Carlos (J(پادشاه اسپانیا): او شاهد بازی اسپانیا و ایتالیا در دیدار یک‌چهارم نهایی بود. اواسط بازی از او پرسیدند که آیا فکر می‌‌‌کند تیم کشورش ناکام می‌‌‌شود؟ پادشاه کارلوس اول گفت:‌ «بله. » اما بلافاصله نظرش را تصحیح کرد و گفت: «۵۰-۵۰ است.»

Klasnic (K(ایوان کلاسنیچ): عده‌ کمی در دنیا پیدا می‌‌شوند که ۱۵ ماه بعد از دو بار جراحی و پیوند کلیه بتوانند درست راه بروند، اما ایوان کلاسنیچ، مهاجم کرواسی دو بار در یورو گل زد. این دو گل نشانه بازگشت او به زندگی بود.

Lifeguard (L(نجات غریق): کیست که انکار کند ترکیه دو بار با گلزنی سمیح شنتورک از مرگ نجات یافت؟ حالا خیلی‌ها او را با دیوید هاسل‌هوف، هنرپیشه سریال مشهور Bay Watch مقایسه می‌‌‌کنند که کنار دریا می‌‌‌نشست و جان مردم را نجات می‌‌‌داد. نجات واقعی ترکیه اما در دقیقه ۱۲۲ بازی با کرواسی روی داد.

Mascots (M (سمبل‌ها): چهار سال قبل سمبل یورو پسربچه‌ای به‌نام کیناسی بود که طراحش جست‌وخیز فوق‌العاده‌ای به او بخشیده بود. امسال اما تریکس و فلیکس با موی بلندتر و پایکوبی بی‌پایان چهره‌های جذاب‌تری از خود نشان دادند. سمبل یورو ۲۰۱۲ چه شکلی خواهد بود؟

Nihat (N(نیهات قهوه‌چی): سه دقیقه توفانی ترکیه و گلزنی قهوه‌چی ترکیه را به مرحله بعد فرستاد.

Orange (O (نارنجی‌ها): هلند قلب بسیاری از طرفداران فوتبال در برن را فتح کرد، اما وقتی آنها حذف شدند دیگر فرصتی برای حضور ۱۰۰ هزار هوادار این تیم در ورزشگاه نبود. آنها همگی در Fan Zone با تماشاگران سوئیس بازی‌ها را دنبال کردند.

PortugueseArrival (P (بدرقه پرتغالی): وقتی تیم اسکولاری در اول ژوئن به پایتخت پرتغال وارد شد، استقبال خاطره‌انگیزی از آنها به‌عمل آمد. ۶۰۰ موتورسوار آنها را حین عبور از خیابان‌ها همراهی کردند. ۱۰۰ هزار هوادار هم پرچم پرتغال را در پیاده‌روها تکان می‌‌‌دادند.

Quarter- finals (Q(یک‌چهارم نهایی): اسپانیا پس از ۸۸ سال در یک تورنمنت مهم ایتالیا را شکست داد. تریلر آلمان- پرتغال با پنج گل به پایان رسید و ژرمن‌ها برنده شدند، آرشاوین هلندی‌ها را مات کرد و بازی کرواسی- ترکیه هم همه را شگفت‌زده کرد. چه مرحله رویایی و جذابی!

Reina Snr (R: جمله به‌یاد‌ماندنی لوئیس آراگونس را باید با یک جایزه ادبی ستایش کرد. او برای اینکه به تیمش روحیه بدهد، گفت: «گاهی اوقات طبع آدم احتیاج به حرص و ولع دارد. اگر شما عطش بیشتری داشته باشید، می‌‌‌توانید آرزوهای بزرگ‌تری را فتح کنید. »‌ او البته هیچ‌وقت نگفت:‌ «دیگر موفقیت کافی است» یا «من راهم را گم کرده‌ام.»

Schweinsteiginho (S(شواین ‌اشتایگینیو): باستین شواین ‌ا‌شتایگر در بازی با پرتغال یک گل زد، یک گل ساخت و یک کارت زرد هم گرفت. تابه‌حال فقط کلاوس برگ گرین، بازیکن دانمارک در سال ۱۹۸۴ اینقدر در یک بازی فعال بوده است. او البته به‌خیر و خوشی جام را به پایان برد چون آنگلا مرکل به او گفت: «تو باید از مربی‌ات اطاعت کنی.»

Thunder (T (تندر): ژوئن، معمولا گرم‌ترین ماه در اتریش و سوئد است، اما کمتر کسی فکر می‌‌‌کرد باران‌هایی اینچنین شدید و رعد و برق‌های پیاپی اینقدر زیاد از آن آسمان نازل شود. کار به تعویض چمن ورزشگاه سنت ژاکوب هم رسید.

Vastic (V (واستیچ): ۳۸ سال و ۲۵۷ روز. ایویکا واستیچ، پیرترین گلزن تاریخ یورو محسوب می‌‌‌شود. او این رکورد را با به‌ثمر رساندن پنالتی مقابل لهستان به‌دست آورد. یان کولر ۳۵ساله و کریستین پانوچی در رده‌های بعدی قرار دارند.

: Walk in the park (W باز هم لئو بین‌هاکر او قبل از شروع بازی اول برابر آلمان گفت: «ما قصد نداریم کار متفاوتی انجام دهیم. بازی در یورو مثل قدم زدن در پارک نیست.» اما بعد از سه بازی، آنها واقعا رفتند که در پارک قدم بزنند.

X- factor (X (فاکتور نامعلوم): اسلاون بیلیچ پس از باخت به ترکیه گفت آنها با تکیه بر یک فاکتور نامعلوم برنده شدند.

Yellow or Mustard (Y (زرد یا خردلی): سوال بزرگ طرفداران فوتبال این بود که رنگ پیراهن دوم اسپانیا زرد است یا خردلی؟ آراگونس به نمایندگی از بازیکنانش گفت که این رنگ را دوست ندارد. اما به‌هرحال آنها مدت زیادی قرار نبود این پیراهن را به تن کنند. به هرحال چه زرد، چه خردلی، اسپانیا با همین رنگ جاودانه شد.

Zidane (Z (زیدان): این اولین تورنمنت یورو از سال ۱۹۹۶ به این سمت بود که بدون حضور افسانه‌‌ای زیدان برگزار شد. در غیاب او هیچ‌کس نتوانست چیزی شبیه زیدان باشد. البته بجز آرشاوین که در اول راه قرار دارد.



همچنین مشاهده کنید