سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

برای درمان یبوست چه کنم؟


پرسش: دختری 19 ساله هستم بیشتر مواقع یبوست دارم و با خوردن حبوبات و تخم مرغ حالم بد میشود و شکمم پر از گاز می شود لطفا راهنماییم کنید  آیا مصرف فامی لاکت مفید خواهد بود؟
پاسخ: برای یبوست همه کارهای زیر رو باید با هم انجام بدید تا نتیجه بگیرید
آب زیاد بخورید مثلا بالای 10 لیوان در روز
ساعاتی که بی حرکت نشسته هستید رو با چند قدم راه رفتن بشکنید
حداقل روزی نیم تا یک ساعت پیاده روی کنید
سبزیجات رو خیلی زیاد تر از حالا مصرف کنید و مصرف میوه ها رو به حداقل سه واحد در روز برسونید
تعداد وعده ها رو افزایش بدید و بیشتر از دو ساعت نشه که شما هیچ وعده یا میان وعده ای نخوردید
آرامش روحی روانی خودتون رو حفظ کنید استرس یبوست رو تشدید می کنه
از غلات سبوس دار استفاده کنید مثل نون سنگک یا نان چاودار
به رفلکس دفع تون پاسخ بدید یعنی اگر احساس کردید که دفع دارید به تاخیر نیندازید
روزی سه عدد آلو یا انجیر رو به همین روشی که می خورید مصرف کنید
چیزی که برای شما خیلی نفاخ هست رو حدف کنید بعد با مقدار کم شروع به مصرف بکنید تا حدی که دچار مشکل نشید
واسه حبوبات بهتره 24 ساعت قبل اون رو خیس کنید و تو این مدت سه دفعه آبش رو عوض کنید
برا فامی لاکت هم مطلب زیر رو مطالعه بفرمایین
پروبیوتیک ها باکتری هایی است که به حفظ تعادل طبیعی ارگانیسمها در روده کمک میکند. دستگاه گوارش نرمال انسان شامل ۴۰۰ نوع باکتری پروبیوتیک است که باعث کاهش رشد باکتری های مضر و ترویج یک سیستم گوارشی سالم است. بزرگترین گروه از باکتری های پروبیوتیک در روده باکتری های اسید لاکتیک است، مخمر نیز یک ماده پروبیوتیک است. پروبیوتیک ها نیز به عنوان مکمل های غذایی در دسترس هستند.
اکثر ما تا امروز نام پروبیوتیک به گوش‌مان خورده اما ممکن است در مورد خواص این گروه از باکتری‌ها کاملا مطلع نباشیم. خوراکی‌های غنی شده با این باکتری‌های مفید از جمله ماست، پنیر، نان و… را می‌توان در بیشتر سوپرمارکت‌ها پیدا کرد اما جدا از این خوراکی‌ها مکمل‌هایی نیز وجود دارند که همه پروبیوتیک‌های مورد نیاز شما را یکجا در یک کپسول فراهم آورده‌اند. دکتر سحر بهمنی، مدیرعامل شرکت زیست تخمیر یکی از پیشگامان بنام در زمینه مکمل‌های پروبیوتیک است و می‌خواهد در این مقاله شما را با خواص انواع مکمل‌های پروبیوتیک آشنا کند. فراموش نکنید که مصرف این داروها تنها با تجویز پزشک مجاز است.
این باکتری‌ها بی‌عارضه هستند
تاکنون هیچ عارضه جانبی خاص و مورد سمی برای پروبیوتیک‌ها گزارش نشده است.همه پروبیوتیک‌ها به طور طبیعی در بدن وجود دارند و هیچ منع مصرفی برای این فرآورده وجود ندارد. اگرچه توصیه می‌شود این محصولات در دوران بارداری، شیردهی و بیماران با ضعف سیستم ایمنی حتما با مشورت پزشک مصرف شوند. مصرف همزمان این فرآورده‌ها با هیچ دارویی تداخل ندارد.حتی همزمان با مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها برای افزایش اثر ضدمیکروبی و جلوگیری از عوارض ناشی از آنها توصیه می‌شود. همچنین برای رسیدن به حداکثر اثر درمانی بهتر است این مکمل‌ها در یخچال و در دمای ۲تا۸ درجه نگهداری شوند. این فرآورده‌ها در دمای اتاق تا ۳،۲ روز قابل نگهداری هستند.
همه فایده‌های میکروب‌های دوست بدن
پروبیوتیک‌ها در پیشگیری و درمان بیماری‌ها تاثیرات بسیاری دارند؛ از جمله بهبود انواع اسهال (ویروسی، مسافرتی، ناشی از مصرف آنتی‌بیوتیک، مزمن) و یبوست و نفخ؛ کاهش علائم سندرم روده تحریک‌پذیر(IBS)؛ کاهش علائم بیماری‌های التهابی روده (کولیت و کرون)؛ کاهش میزان کلونیزاسیون هلیکوباکترپیلوری در معده و در نتیجه کاهش احتمال زخم‌های گوارشی؛ کمک به هضم و جذب مواد غذایی؛ بهبود بیماری‌های کبدی؛ کاهش جذب کلسترول؛ تولید ویتامین‌های گروه B و ویتامین K؛ تقویت سیستم ایمنی در برابر باکتری‌های بیماری‌زا؛ کاهش دوره نقاهت بیماری‌های عفونی؛ کاهش عفونت‌های دستگاه تناسلی؛ کاهش احتمال عفونت مجدد؛ بهبود علائم آلرژی‌های تنفسی و پوستی به خصوص در کودکان و پیشگیری و مهار بیماری‌های سرطانی.
بلافاصله پس از مصرف اثرات آن را خواهید دید!
اثرات باکتری‌های پروبیوتیک بر بدن از اولین زمان مصرف و اولین دوز درمانی مشاهده می‌شود. مسلما برای رسیدن به حداکثر اثرگذاری باید در روده به یک تعداد مشخص و مناسبی برسند. بنابراین ممکن است از این بابت چند روز طول بکشد. درکل سرعت اثرگذاری این محصولات با توجه به هدفی که برای آن مصرف می شوند، می‌تواند متفاوت باشد؛ بعضی از اثرات پروبیوتیک‌ها قائم به مصرف خود سلول است. یعنی خود سلول پروبیوتیک بدون نیاز به واسطه شروع به اثرگذاری در بدن می‌کند. برای مثال در موارد پیشگیری از اسهال، نفخ و کولیت اطفال این اثر خیلی سریع مشاهده می‌شود، چون خود سلول پروبیوتیک موادی را داخل بدن ترشح می‌کند و سریع بر دیواره روده اثر می‌گذارد اما برخی موارد مثل تقویت سیستم ایمنی بدن یا مشکلات روده‌ای مزمن نیاز به زمان بیشتری دارند تا با کمک پروبیوتیک‌ها برطرف شوند. در این موارد سلول پروبیوتیک یکسری واسطه‌هایی را داخل بدن ایجاد می‌کند و از طریق آنها اثر می‌گذارد. سلول‌های پروبیوتیک فلورگذرا هستند یعنی بعد از ورود به بدن و تاثیرگذاری، به مرور زمان توسط مدفوع خارج می‌شوند. حال اگر فرد بخواهد در تمام طول حیاتش از اثرات مفید این باکتری‌ها استفاده کند بالطبع باید یک دوز نگهدارنده را همیشه مصرف کند. اگرچه مشکل بالینی که فرد به آن منظور پروبیوتیک‌ها را مصرف کرده است پس از یک مدت زمان مشخص درمان می‌شود.
مصرف بیش از حد هم مشکلی ایجاد نمی‌کند!
پروبیوتیک‌ها جز داروهای گروه GRAS (Generally Regarded as Safe) به شمار می‌روند یعنی مشکلی با مصرف کردن یا حتی زیاد مصرف کردن آنها ایجاد نمی‌شود. خیلی‌ها سؤال می‌کنند آیا می‌توانیم مثلا به جای ۲ کپسول ۳ عدد از آن را استفاده کنیم؟ پاسخ مثبت است زیرا مشکلی در بدن ایجاد نمی‌کنند و اضافه باکتری‌ها از طریق مدفوع دفع می‌شوند. فقط ممکن است در برخی‌ها مدفوع‌شان به میزان کمی آبکی‌تر شود. خیلی از افراد نیز با مصرف زیاد، تغییری در مدفوع شان حس نمی‌کنند. حتی خانم‌های باردار، بیماران سرطانی، سالمندان و کسانی که ضعف سیستم ایمنی دارند نیز می‌توانند از این مکمل‌ها استفاده کنند. گرچه در افرادی که رژیم‌های دارویی خاص دارند توصیه می‌شود قبل از مصرف با پزشک یا داروسازشان مشورت کنند. اما در کل محدودیت خاصی برای مصرف آنها وجود ندارد و افراد در صورت آگاهی از نحوه مصرف آنها بدون نسخه پزشک می‌توانند محصولات را از داروخانه‌ها تهیه کنند. نکته مثبت دیگر در مورد این محصولات وجود همزمان پری بیوتیک FOS همراه با پروبیوتیک است. پری‌بیوتیک‌ها غذای مصرفی باکتری‌های پروبیوتیک هستند که به صورت فیبرهای غیرقابل هضم در روده مصرف‌کننده باقی می‌مانند و فقط این باکتری‌ها می‌توانند از آن استفاده کنند که باعث سرعت بخشیدن به رشد و زنده ماندن پروبیوتیک‌ها در بدن میزبان می‌شوند. این محصولات را سین‌بیوتیک می‌نامند.
نوزادان هم مجاز به مصرف هستند
درمورد مصرف پروبیوتیک‌ها یکسری قوانین و راهبردهای جهانی وجود دارد. برای مثال استفاده از محصولات پروبیوتیک مخصوص کوکان برای رفع نفخ و کولیت، اسهال و یبوست، امروزه جزو راهکارهای درمانی پزشکان در تمام دنیاست؛ به خصوص زمانی که امکان تجویز آنتی‌بیوتیک و داروهای دیگر برای نوزاد وجود ندارد. با این حال این باکتری باید از لحاظ عدم آلودگی و اثرگذاری و… برای نوزاد ایمن شده و تحت شرایطی خاص تولید شده باشد. اگر این شرایط تامین شود مطمئنا پروبیوتیک یکی از بهترین داروها برای نوزادان است. در واقع این باکتری‌ها فقط درغذا وجود ندارند بلکه روی در، پنجره، کمد، لباس و… نیز یافت می‌شوند و فلور محیط زندگی ما هستند. البته در محیط زندگی هم باکتری‌های بیماری‌زا وجود دارد هم غیر بیماری‌زا. به هرحال با اولین‌باری که نوزاد دستش را درون دهانش می‌کند و شیر مادرش را می‌خورد این باکتری داخل روده‌اش احیا می‌شود و روده‌ها از آن حالت استریل بدو تولد درمی‌آیند. حتی برخی شیرخشک‌های بسیار معروف و پرمصرف غنی شده با این باکتری‌ها هستند و علت گران‌تر بودن‌شان نیز همین موضوع است. چراکه این باکتری‌ها ایمنی بدن نوزاد را بالا می‌برند و بی‌خطر هستند.
تولید داخل مصرف کنید
ما تنها تولیدکننده داخلی مکمل‌های پروبیوتیک در ایران هستیم و چند سال پشتوانه کار علمی و پژوهشی در دانشگاه علوم پزشکی تهران داریم. متاسفانه برخی برندهای خارجی این محصولات که از برخی کشورها وارد می‌شوند، کیفیت مطلوبی ندارند و افراد اثرگذاری چندانی از آنها نمی‌بینند اما محصولاتی که ما تولید می‌کنیم تنوع، کیفیت، اثرگذاری و مقاومت‌شان خیلی بالاست و در آنها از باکتری‌های بومی بدن افراد ایرانی استفاده شده است چون فلور بدن افراد در نقاط مختلف دنیا با هم متفاوت است. به همین دلیل است که وقتی وارد منطقه جدیدی می‌شویم خیلی اوقات دچار تغییرات در اجابت مزاج، یبوست یا اسهال می‌شویم. بنابراین محصولات خارجی ممکن است میکروب‌های معمول دستگاه گوارش و فلور بومی ایرانی‌ها مطابقت نداشته باشند.
مکمل پروبیوتیک مخصوص شما کدام است؟
این شرکت از شرکت‌های دانش‌بنیان بوده و تقریبا تمام پرسنل تولید، تحصیلات دانشگاهی مرتبط دارند همچنین یک مشاور علمی داروساز در شرکت حضور دارد که به صورت تلفنی می‌تواند به سؤالات شهروندان پاسخ دهد و آنها را در مورد محصول مورنیازشان راهنمایی کند. این محصولات داخل داروخانه‌های سراسر کشور موجود هستند و بسیاری از پزشک‌های متخصص اطفال، گوارش، زنان، اورولوژی، داخلی، انکولوژی و… آنها را به بیماران‌شان تجویز می‌کنند. برای نوزادان زیر ۲ سال فرآورده «پدی لاکت»، برای اطفال بین ۲ تا ۱۰ سال محصول «کیدی لاکت»، برای افراد بین ۱۰ تا ۵۰ سال و بالغین محصول «فامی لاکت»، برای افراد بالای ۵۰ سال و سالمندان محصول «ژری لاکت»، برای خانم‌ها محصول «لاکتوفم» و برای افراد با نقص سیستم ایمنی یا مشکلات زمینه‌ای محصول «لاکتوکر» موجود است.محصول مولتی‌ویتامین مینرال پروبیوتیک نیز از این شرکت عرضه شده است. (تبيان)

اگر شما سوالي در اين زمينه داريد و در مدتي کوتاه به صورت رايگان پاسخش را مي خواهيد، به اين صفحه برويد.