شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
مجله ویستا

مراقب رفتار نوجوان خود باشید


مراقب رفتار نوجوان خود باشید

فرض کنید ساعت ۹ شب است. پسر ۱۵ ساله شما با دوستانش به خانه می آید و بدون اینکه حرفی بزند بلافاصله به اتاق خواب خود می رود. شما از پنجره به بیرون نگاه می کنید و چهره های ناآشنایی را …

فرض کنید ساعت ۹ شب است. پسر ۱۵ ساله شما با دوستانش به خانه می آید و بدون اینکه حرفی بزند بلافاصله به اتاق خواب خود می رود. شما از پنجره به بیرون نگاه می کنید و چهره های ناآشنایی را می بینید که به تازگی از فرزندتان جدا شده اند ولی وقتی از دخترتان در مورد آنها سؤال می کنید او عصبانی می شود. آیا دخترتان در دام اعتیاد گرفتار شده یا رفتار او برای یک نوجوان، طبیعی است؟

توصیه ما به شما این است که با مشاهده این صحنه نگران شوید ولی موارد زیر را در نظر بگیرید:

۱) میان رفتارهای طبیعی و غیرطبیعی نوجوان خود تمایز قائل شوید

یکی از دشوارترین وظایف والدین این است که رفتارهای غیرطبیعی نوجوان خود را تشخیص دهند. مراقب هرگونه رفتار غیرطبیعی باشید و قبل از اینکه دیر شود دست به کار شوید.

به احساسات درونی خود اعتماد کنید. اگر احساس کردید که یک جای کار، اشتباه است احتمالا حق با شماست.

۲) مراقب افت تحصیلی فرزند خود باشید

افت تحصیلی نوجوان می تواند یک زنگ خطر باشد. تمام نوجوانان گاهی در مدرسه با مشکلاتی مواجه می شوند ولی اگر مشاهده کردید نمرات فرزندتان به شدت افت کرده، از مدرسه زیاد غیبت می کند و بی انضباطی های زیادی از او سر می زند موضوع را جدی بگیرید.

شما باید در جریان تمام کارهای فرزندتان باشید. کاری نکنید که او برای فرار از زندگی ملال آور به دامان مواد مخدر پناه ببرد.

۳) مراقب دوستان جدید فرزندتان باشید

بسیاری از نوجوانان مدام به دنبال یافتن دوستان جدید هستند ولی اگر فرزندتان تمایلی ندارد دوستان جدید خود را به شما معرفی کند و یا دوستان قدیمی دیگر به خانه شما نمی آیند موضوع را جدی بگیرید.

وظیفه والدین این است که حتی در غیاب خود محیطی مثبت در اطراف فرزند خود ایجاد کنند و بدین وسیله در جریان زیر و بم زندگی او قرار بگیرند.

۴) مراقب تغییرات جسمانی و احساسی فرزندتان باشید

در نوجوانی بروز تغییرات طبیعی است ولی به موارد زیر توجه داشته باشید:

الف: تغییر در برنامه خواب مثل پرخوابی یا کم خوابی

ب: تغییرات شدید وزن

پ: ظاهر نامرتب

ت: بوی مواد شیمیایی و دود

ث: مردمک های منبسط یا تنگ

ج: چشمان قرمز

نشانه های احساسی

الف: تغییرات بدون دلیل در رفتار

ب: پارانویا

پ: خشم ناگهانی و غیرمنتظره

ت: عدم تمایل فرزندتان نسبت به مسائلی که زمانی برای او اهمیت داشت

البته شرایط هر نوجوانی با سایرین تفاوت می کند ولی مطمئن باشید نوجوانان معتاد حداقل واجد برخی از نشانه های فوق هستند.

۵) از فرزندتان آزمایش اعتیاد بگیرید

در شرایط استثنایی باتوجه به وضعیت ظاهری و رفتاری فرزندتان از او آزمایش اعتیاد بگیرید. اگر فرزند شما چیزی برای پنهان کردن نداشته باشد با انجام آزمایش اعتیاد مخالفت نخواهد کرد. امتناع کردن از این کار نشانه آن است که مشکلی وجود دارد.

و نکته پایانی اینکه، نوجوان شما به دوستان بیشتر نیازی ندارد بلکه به والدین فداکار و دلسوز نیازمند است. اگر شما نگران سلامتی و امنیت فرزند خود هستید از مشاوران کمک بگیرید. یادتان باشد هیچ چیز بدتر از دست روی دست گذاشتن نیست!