دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

تغییرات دندان در بارداری، بیماری دهان(2)


بخش دوم- در طول دوران بارداری، دهان و دندان دستخوش تغییراتی می‌شود. ملتهب می‌شود و ممكن است عفونت كند. بسیاری از خانم‌های باردار دچار خونریزی‌ لثه می‌شوند؛ به خصوص هنگام مسواك زدن و یا استفاده از نخ دندان.
 دلایل عمده مشكلات دندان در دوران بارداری
مشكلات دهان
استفراغ
میل زیاد به خوردن غذاهای بسیار شیرین
قی كردن به هنگام مسواك زدن
مشكلات دهان
هورمون‌ها در دوران بارداری تغییر می‌كنند و باعث ایجاد مشكلات دهان می‌شوند. در سه ماهه دوم بارداری، معمولاً مشكل التهاب دهان به وجود می‌آید و این مسأله با تورم لثه و خونریزی هنگام مسواك زدن و استفاده از نخ دندان همراه است. گاهی اوقات التهابات دهان منجر به از دست دادن دندان‌ها می‌شود.
این وضعیت بعد از به دنیا آمدن نوزاد نیز ادامه دارد و برطرف نمی‌شود. به همین دلیل در این دوران ضمن مراجعه به دندانپزشك، از مسواك بسیار نرم و حتماً از خمیردندان حاوی فلوراید استفاده كنید تا باعث تقویت دندان‌های‌تان شود و از تخریب آنها جلوگیری كند.
 استفراغ
هورمون‌های دوران بارداری باعث شل شدن عضلات می‌شود و این عضلات غذا را داخل معده نگه می‌دارند. حالت تهوع و بی‌حالی‌های صبحگاهی در دوران بارداری كه با رفلاكس محتویات معده به مری همراه است، باعث می‌شود كه دندان‌ها در اسید معده غرق شوند و تكرار این مسأله باعث آسیب‌دیدگی مینا و افزایش خطر فساد دندان‌ها می‌شود. به همین دلیل:
بلافاصله بعد از غذا خوردن، دندان‌های‌تان را مسواك نزنید؛ اما بعد از استفراغ كردن دندان‌های خود را مسواك بزنید و در این كار تنبلی نكنید. دهان خود را به تعداد دفعات بیشتری با آب بشویید. از دهان‌شویه حاوی فلوراید نیز استفاده كنید. بعد از هر بار استفراغ حداقل یك ساعت بعد دندان‌های خود را مسواك بزنید.
 قی كردن
برخی از خانم‌های بارداری به هنگام مسواك زدن دچار برخی تحریكات می‌شوند و قی می‌كنند. در این مواقع خطر خرابی دندان‌ها بیشتر می‌شود. در این زمینه راهكارهای زیر را به كار بندید:
 از مسواك‌هایی كه سر بسیار كوچكی دارند، استفاده كنید؛ مثل مسواك كودكان نوپا  عمل مسواك زدن را آهسته‌تر انجام دهند.  بهتر است چشمان خود را ببندید و روی تنفس خود متمركز شوید.  به هنگام مسواك زدن به یك موسیقی آرام نیز گوش بدهید.  اگر طعم خمیر دندان باز هم باعث قی كردن شما شد، خمیر دندان خود را تعویض و از مارك دیگری استفاده كنید یا حتی از مسواك و آب خالی استفاده نمایید. و بعد از اینكار از دهان‌شویه استفاده كنید تا دچار استفراغ نشوید.
هوس خوردن غذاهای شیرین
برخی از خانم‌ها در دوران بارداری به طرز عجیبی هوس خوردن غذاهای شیرین می‌كنند. مصرف چنین غذاهایی باعث افزایش خطر فساد دندان‌ها می‌شود. سعی كنید مصرف آنها را محدود و در عوض از غذاهایی كه قند كمتری دارند، استفاده كنید. اگر هیچ‌چیز به اندازه غذاهای شیرین نیاز شما را برطرف نمی‌كند، بعد از مصرف حتماً دندان‌های‌تان را مسواك بزنید و از دهان‌شویه استفاده كنید.
 میزان دریافت كلسیم را افزایش دهید
در طول دوران بارداری باید كلسیم بیشتری مصرف كنید تا از استخوان‌ها و دندان‌های‌تان محافظت بیشتری شود. به این منظور، بیشتر شیر، پنیر، ماست و شیر سویا حاوی كلسیم مصرف كنید.
میزان دریافت ویتامین D را افزایش دهید:
ویتامین D به جذب كلسیم بیشتر در بدن كمك می‌كند؛ پس بهتر است پنیر، مارگارین، ماهی‌های چرب مثل سالمون و تخم‌مرغ بیشتری مصرف كنید.