چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا

نازایی زنان، عوامل موثر


دکتر ناصر شخص سلیم، متخصص ارولوژی هم در این زمینه نظر جالبی دارد: در مطالعه دکتر وحیدی و همکاران که در 28 استان ایران انجام شده است مشخص شده 25درصد زوج‌ها دوره نازایی را تجربه کرده‌اند و 4/3درصد زوج‌ها در زمان مطالعه نازا بوده‌اند. بالا رفتن دمای بدن و استفاده از هر چیزی که دمای بدن را بالا می‌برد، می‌تواند باعث نازایی شود.
 
برای مثال مردانی که به طور مکرر از جکوزی استفاده می‌کنند بیشتر در خطر نازایی قرار دارند. دمای بیضه در حالت طبیعی باید حدود 5/0 تا یک درجه از حرارت بدن پایین‌تر باشد تا بتواند عملکرد را به صورت مناسب نشان دهد. قرار گرفتن در معرض فلزات سنگین مثل کادمیوم و سرب، آفت‌کش‌های شیمیایی، استفاده از استروژن‌های محیطی برای دام‌ها، دود سیگار، قلیان و سایر دخانیات و آلودگی‌های آب و هوا می‌تواند احتمال ناباروری را افزایش دهد. البته درمورد سیگار ادعاهای ضد و نقیضی وجود دارد و تاثیر آن بر باروری به صورت قطعی اثبات نشده است و همچنین  برخی داروها نیز ممکن است بر باروری تاثیر بگذارند.
 
در یکی از مطالعات انجام شده در ایران مشخص شد که شیوع استفاده از داروی رانیتیدین در مردان نابارور بسیار بالا بوده است. گفته می‌شود مصرف بی رویه این دارو می‌تواند 5/2 تا 3 برابر احتمال ناباروری را افزایش دهد. داروی کتوکونازول و برخی از آنتی‌بیوتیک‌ها مانند نیتروفورانتوئین، اریترومایسین، تتراسایکلین، جنتامایسین و استروئیدهای آنابولیک که بسیاری از ورزشکاران به‌خصوص در باشگاه‌های بدنسازی استفاده می‌کنند نیز می‌توانند بر باروری تاثیرگذار باشند.
 
حتی کسانی که در رژیم غذایی روزانه‌شان مواد آنتی‌اکسیدانی مانند ویتامین A، روی و سلنیوم به اندازه کافی وجود ندارد یا کسانی که مقدار زیادی غذاهای گوشتی و شیر مصرف می‌کنند بیشتر دچار ناباروری می‌شوند.