چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

درمان زردی نوزاد، تعویض خون در چه زمانی؟


روش‌های غلط و خودسرانه توسط والدین برای درمان زردی، بیماری نوزاد را تشدید می‌کند.
فوق تخصص نوزادان با اشاره به اینکه 50 درصد نوزادان تازه متولد، زردی دارند، راه‌های درمان این بیماری را تشریح کرد.هادی سماعی در رابطه با بیماری زردی در نوزادان اظهار داشت: 50 درصد نوزادان تازه متولدشده زردی دارند؛ ولی همه آنها به درمان نیازی ندارند، چراکه بیشتر موارد زردی در نوزادان طبیعی و فیزیولوژی است چراکه کبد آنها هنوز فعال نشده و پس از گذشت چند روز این مشکل در بین آنها رفع می‌شود.

زردی طبیعی یا فیزیولوژی
زردی طبیعی یا فیزیولوژی به زردی می‌گویند که در 24 ساعت اول عمر وجود نداشته باشد ولی اگر زردی در نوزاد از روز دوم یا سوم تولد ایجاد شد و تا 7 الی 10 روز بعد ادامه پیدا کرد زردی دیگر فیزیولوژی نبوده و نیاز به درمان بر اساس تشخیص پزشک دارد.
 
زردی که ابتدا از صورت نوزاد شروع شود و به تدریج سایر قسمت‌های بدن وی را فراگیرد اصولاً زردی غیر فیزیولوژی بوده و بسیاری از والدین تلاش می‌کنند با استفاده از نور مهتابی زردی نوزاد خود را درمان کنند؛ در حالی که این مسئله غلط است و هیچ گونه فایده‌ای در درمان نوزاد ندارد.

روش‌های غلط و خودسرانه توسط والدین برای درمان زردی، بیماری نوزاد را تشدید می‌کند،  دادن پودر گلوکز یا آب قند به نوزاد زردی آن را بیشتر کرده و خطرناک است لذا توصیه می‌شود والدین به هیچ عنوان درمان خودسرانه برای کودکشان نداشته باشند.
لامپ فلورسانس
پزشکان اصولاً استفاده از لامپ فلورسانس را به عنوان فتوتراپی برای نوزاد توصیه می‌کنند،  این لامپ‌ها باید از مراکزی که پزشکان پیشنهاد می‌دهند تهیه شود چراکه در غیر این صورت ممکن است به دلیل عدم اعتبار شرکت طول عمر لامپ تمام‌شده باشد و درمان نوزاد انجام نشود.

درمان زردی غیر فیزیولوژی
بیش از 90 درصد نوزادان زردی آنها فیزیولوژی است، برای درمان زردی غیر فیزیولوژی نوزاد یا باید در بیمارستان بستری شود یا لامپ فلورسانس مخصوص از شرکت‌های معتبر تهیه و با فاصله مناسب نوزاد را به صورت لخت در معرض آن قرار داد. در شرایط استثنایی درمان زردی با توجه به تشخیص پزشک از طریق تعویض خون نوزاد یا تجویز دارو انجام می‌شود.