چهارشنبه, ۱۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 5 February, 2025
اگر نوزادتان را دوست دارید، مراقبت کانگرویی را فراموش نکنید
سلامت نیوز: عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه «تماس مادر با نوزاد از بدو، تحريك يك غريزه اوليه، حفظ تعادل حرارت بدن، عشق، امنيت و غذا را براي نوزاد به ارمغان ميآورد» اظهار داشت:« مهمترین فایده مراقبت کانگرویی نوزاد این است که ترشح شیر ، پستان گرفتن و رابطه عاطفی بهتر شده و تغذیه انحصاری با شیر مادر تا شش ماهگی با احتمال موفقیت بیشتری امکان پذیر میشود.»
دکتر مهتا فاطمه بصیر درباره مراقبت کانگرویی نوزاد گفت:« مراقبت کانگرویی یا مراقبت مادرانه آغوشی یعنی تماس مداوم پوست با پوست مادر و نوزاد تازه متولد شده، این نوع مراقبت اثرات قابل توجهی برای مادر و نوزاد سالم رسیده دارد، تغذیه با شیر مادر برای نوزاد از ساعت اول عمر ضرروریست. برای نوزاد نارس اهمیت این امر دو چندان می شود.»
این متخصص کودکان و فوق تخصص نوزادان تصریح کرد:« تماس مادر با نوزاد از بدو، تحريك يك غريزه اوليه، حفظ تعادل حرارت بدن، عشق، امنيت و غذا را براي نوزاد به ارمغان ميآورد. در تحقیقی نوزادان سالم به دو گروه تقسیم شده بودند: یک گروه مستقیما در آغوش مادر و در تماس مستقیم پوستی با مادر بودند و گروه دیگر سریعا داخل انکوباتور گذاشته می شدند. طی تمام مدت مطالعه، نوزادان گروه اول گرم تر، آرام تر بودند و تنفس و ضربان قلب آنها سریع تر تثبیت شد.»
وی افزود:« میزان استرس در نوزادان گروه اول به مراتب کمتر بود و کمتر گریه و بیقراری میکردند. همچنین دمای آغوش مادر تا حد یک درجه به نیاز نوزاد تطبیق مییابد به این معنا که اگر بدن نوزاد سردتر شود، دمای آغوش مادر افزایش مییابد و اگر بدن نوزاد زیاده از حد گرم شود دمای پوست قفسه سینه مادر پائین میآید.»
دکتر بصیر درباره فواید دیگر به آغوش کشیدن کانگرویی نوزاد گفت:«مهمترین فایده مراقبت کانگرویی نوزاد این است که نوزادی که در آغوش مادر در تماس پوست با پوست قرار داده شده به تغذیه با شیر مادر ترغیب میشود و وقتی این تماس از ساعت اول عمر آغاز شده و تداوم مییابد، ترشح شیر ، پستان گرفتن و رابطه عاطفی بهتر شده و تغذیه انحصاری با شیر مادر تا شش ماهگی با احتمال موفقیت بیشتری امکان پذیر میشود.»
این متخصص کودکان و فوق تخصص نوزادان درباره فواید این نوع آغوش گرفتن برای نوزادان نارس گفت:« تمام این یافتهها برای نوزاد نارس نیز صادق است: روش "مراقبت مادرانه آغوشی" برای نوزادان نارس ولی سالم یعنی جایگزین کردن مراقبت بیمارستانی در انکوباتور با آغوش مادر. نوزاد نارس در این صورت تا رسیدن موعد تولد پیش بینی شده بطور مداوم در تماس پوست با پوست و درآغوش مادر نگهداری می شود. مراقبت مادرانه آغوشی نوزاد نارس یعنی: تماس پوست با پوست مداوم، تغذیه با شیر مادر ، ترخیص در وضعیت کانگرویی و پیگیری سرپایی دقیق تا رسیده شدن نوزاد. این نوع مراقبت نتایج شگفت انگیزی نشان داده است.»
وی گفت:« این نوع مراقبت برای والدین هم دارای فوایدی است، گاهي دلبستگي به نوزاد از دوره بارداري آغاز ميشود و بعد از چند ماه انتظار با مشاهده و اولين تماس مستقيم با نوزاد، قويتر ميشود.اين دلبستگي ممكن است در بدو تولد و با ديدن نوزاد تجلي يابد يا به مرور زمان و بعد از آشنايي بيشتر با نوزاد ايجاد شود. در مجموع هر چه دلبستگي والدين به نوزاد زودتر و قويتر ايجاد شود، مراقبت از نوزاد برای مادر دلپذيرتر و بهتر ميشود.»
این عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی در ادامه افزود:« يكي از مهمترين عوامل در ايجاد دلبستگي میان مادر و نوزاد، مشاهده و لمس نوزاد و شناخت واكنشهاي نوزاد است. تحقيقات انجام شده در زمينه دلبستگي مادر به نوزادش نشان داده است كه جدايي هر نوزاد از مادرش در زمان تولد، باعث تغيير رفتار و مراقبتهاي مادرانه ميشود. این تغییر رفتار ممکن است به سختی برگشت پذیر باشد.»
دکتر بصیر با اشاره به اینکه در گذشته معمولا نوزاد به محض تولد از مادر جدا و در ساعات مقرر براي تغذيه نزد مادر آورده ميشد، تصریح کرد:«در مقابل اين روش، روش ديگري مورد مطالعه قرار گرفت كه در آن نوزاد سالم به محض تولد بدون وقفه و به مدت يك ساعت، در "تماس پوست با پوست" با مادرش قرار ميگرفت. تحقيقات نشان دهنده این بود كه يك ماه بعد و يك سال بعد از تولد نوزاد، مادراني كه سابقه تماس زودهنگام پوست با پوست با نوزاد خود داشتند، خرسندتر بودند و رفتار مادرانه بيشتري را نشان ميدادند.»
این فوق تخصص نوزادان یادآور شد:«محققین معتقدند که لازمه تکامل مغز نوزاد، تماس پوستی با مادر، در آغوش مادر قرار گرفتن و تماس چشم در چشم با مادر است و این نوع تماس از نظر عملکرد فیزیولوژیک بدن ، از نظر ذهنی ، شناختی و عاطفی برای نوزاد سودمند است. تماس پوست با پوست مادر و نوزاد از بدو تولد نقش مهمی در برقراری و تداوم شیردهی حتی شش ماه بعد از تولد دارد.»
دکتر بصیر خاطر نشان کرد:« پیام کلیدی این است: هرگز مادر را از نوزادش جدا نکنید.»
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست