چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

قانون ۸۰/۲۰ چیست؟


ویلفردو پارتو کیست؟ این نام شاید ذهن شما را به سمت الکس دل‌پیه‌رو و بازیکنان فوتبال برده باشد، شاید فکر می‌کنید ویلفردو یکی از بازیکنان تیم ایتالیایی یوونتوس یا اینترمیلان و… است. خیر، باید بگوییم که ویلفردو اقتصاددانی ایتالیایی است که در سال ۱۹۰۶ فرمولی ریاضی برای شرح توزیع ناعادلانه‌ی ثروت در جامعه ارائه کرده است. پارتو فهمیده بود که ۸۰ درصد ثروت جامعه تنها در دستان ۲۰ درصد افراد است. در دهه‌ی ۱۹۴۰، دکتر جوزف جوران (Joseph .M. Juran) مشاور و مدیر کیفی، دستاورد پارتو را با عنوان قانون پارتو یا قانون ۸۰/۲۰ معرفی کرد. شما فکر می‌کنید قانون ۸۰/۲۰ چیست و دانستن آن چه کمکی به ما می‌کند؟ این قانون در مدیریت و اولویت‌بندی تصمیمات شما در هر زمینه‌ای کاربردی و مفید است. در این مقاله قانون ۸۰/۲۰ را شرح می‌دهیم و مثال‌هایی برای به‌کارگیری آن در زندگی شخصی و حرفه‌ای عنوان خواهیم کرد. با ما همراه باشید تا بدانید قانون ۸۰/۲۰ چیست و چگونه در امور روزانه‌ی ما تأثیر می‌گذارد.

مقاله مرتبط: ۱۵ عادتی که بهره‌وری شما را خیلی بالا می‌برد

قانون ۸۰/۲۰ دقیقا یعنی چه؟

قانون ۸۰/۲۰ چیست؟

در هر شرایطی، چه در بحث‌های اقتصادی، چه کارهای گروهی یا حتی در فعالیت‌های روزانه، فقط ۲۰ درصد دلایل موجب به وقوع پیوستن ۸۰ درصد از رخدادها می‌شوند. اجازه بدهید مسئله را بیشتر روشن کنیم. فرض کنید درآمد شما رو به افزایش است؛ خب خدا را شکر، ان‌شالله برکت مال‌تان بیشتر و بیشتر شود. طبق قانون ۸۰/۲۰، فقط ۲۰ درصد از فعالیت‌های شما منجر به تولید ۸۰ درصد از درآمد و ثروت شما شده است. نتایج حاصل از مطالعات اولیه‌ی جوزف جوران نشان می‌داد که در بحث کنترل کیفیت، ۲۰ درصد نقص موجود در محصولات، موجب خسارت ۸۰ درصدی می‌شود. این خسارت با از دست رفتن منابع اولیه و زمان، نمایان می‌شود. مثال‌های دیگر برای شرح قانون ۸۰/۲۰ به این صورت است:

  • ۸۰ درصد درآمد در هر تجارتی، از ۲۰ درصد مشتریان به دست می‌آید؛
  • ۸۰ درصد از شکایاتی که شرکت با آنها رو‌به‌رو می‌شود، از ۲۰ درصد مشتریان است؛
  • ۲۰ درصد از کارکنان، مسئول ۸۰ درصد از نواقص کاری هستند؛
  • ۲۰ درصد از شرکا، ۸۰ درصد از منابع مالی را فراهم می‌کنند.

مثال‌های بی‌شماری برای توضیح قانون ۸۰/۲۰ در زندگی روزانه یا کاری ما وجود دارد. خیلی وقت‌ها بدون اینکه از پشتوانه و تحلیل ریاضیاتی این قانون باخبر باشیم، شاهد حضور بالقوه‌ی این قانون در فعالیت‌هایمان هستیم و آن را در زندگی و شغل خود به کار می‌گیریم.

چگونه با استفاده از قانون ۸۰/۲۰ به بهره‌وری بیشتری برسیم؟

۱. اولویت‌بندی کنید

قانون ۸۰/۲۰ چیست؟

معمولا وقتی پای برنامه‌ریزی کردن به میان می‌آید، همه‌ی ما فهرستی بلندبالا از کارهای ریز و درشت درست می‌کنیم و احساس می‌کنیم که خیلی آدم توانایی هستیم و مثل سوپرمن از عهده‌ی همه‌ی کارها برمی‌آییم. مدام به تعداد گزینه‌های فهرست‌مان می‌افزاییم، اما در واقع خبری از برنامه‌ریزی عاقلانه و منطقی نیست. برای اینکه به بهره‌وری بیشتری در کارها و برنامه‌های روزانه‌مان برسیم، باید اولویت‌های مهم را مشخص کنیم. این اولویت‌ها شامل کارهایی است که در توان ما هستند، آنها را بهتر بلدیم و در به سرانجام رساندن آنها تواناتر هستیم. اگر این اولویت‌بندی را در برنامه‌های خود لحاظ کنیم، غیرمستقیم به قانون ۸۰/۲۰ روی آورده‌ایم و احتمالا فهرست‌مان جمع و جورتر، منطقی و واقع‌بینانه‌تر می‌شود.

مقاله مرتبط: ماتریس آیزنهاور، ابزاری کارآمد برای اولویت‌بندی کارها

۲. حواس‌تان به خطرات اساسی باشد

در شناسایی ضررها و فواید هر برنامه‌ای باید نتایج و احتمالات هر یک را به خوبی شناخت و بررسی کرد. واقعیت این است که خطرات و ضررهای ناشی از وقایع پیش رو به یک اندازه مهم یا مهلک نیستند. پس وقتی می‌خواهید خطرات و آسیب‌ها را بررسی کنید و راهی برای جلوگیری و مبارزه با آنها بیابید، باید بیشتر به آن دسته از خطراتی توجه کنید که اساسی‌تر و آسیب‌رسان‌تر هستند. بقیه‌ی توجه و حواس خود را میان گزینه‌های دیگر پخش کنید و البته هرگز از پیش‌بینی آسیب‌های دیگر غافل نشوید. منظور قانون ۸۰/۲۰ در این موقعیت تقسیم و توزیع متناسب انرژی و حواس برای رویارویی با خطرات احتمالی با قدرت‌های متفاوت است.

۳. در تجارت و فروش، مشتری سودآور را دریابید

اگر کارمند فروش یک سازمان هستید، تمرکز خود را متوجه‌ آن دسته از مشتریانی کنید که بیشترین سود و درآمد را برای شما به ارمغان می‌آورند. با شناخت این مشتریان، اطلاعات خوبی درباره‌ی ویژگی‌های مشتریان سودآور کسب می‌کنید و می‌توانید سایر مشتریان بالقوه را نیز به سمت سودآور شدن سوق بدهید. با قانون ۸۰/۲۰ مشتریان سودآور را گلچین کنید و ضمن شناخت رفتار آنها برای آینده، مشتری‌ مداری را در حق آنها تمام و کمال رعایت کنید.

۴. در تجارت و فروش، مشتری شاکی را بشناسید

۸۰ درصد از تماس‌هایی که از مشتریان شاکی دریافت می‌کنید، تنها از سمت ۲۰ درصد از مشتریان به شما می‌رسند. این ۲۰ درصد را شناسایی کنید. همان‌طور که ۲۰ درصد از مشتریان راضی ۸۰ درصد سود شما را تضمین و ایجاد می‌کنند، تنها ۲۰ درصد مشتریان شاکی و ناراضی هم ۸۰ درصد شکایات را با شما مطرح می‌کنند. پس با شناخت این دسته از افراد، می‌توانید به نقصان و کاستی‌ها پی ببرید و شکایات آتی را نیز بهتر و مؤثرتر پیش‌بینی کنید.

مقاله مرتبط: ۴ گام برای جلب دوباره اعتماد مشتری ناراضی

۵. برون‌سپاری کنید

اگر مدیر، کارآفرین یا حتی خانه‌دار هستید، برنامه‌های روزانه‌ی خود را دقیقا مشخص کنید. فهرستی از وظایف و مسئولیت‌های خود تهیه کنید تا ببینید کدام فعالیت‌های اساسی باید به دست شما انجام بشوند و چه فعالیت‌هایی را می‌توانید برون‌سپاری کنید. برون‌سپاری یعنی چه؟ برون‌سپاری یعنی مسئولیت انجام آن دسته از فعالیت‌هایی را که آنچنان راهبردی و مهم نیستند و لازم نیست حتما درون شرکت یا به‌وسیله‌ی شخص شما انجام بشوند، به شخص یا سازمان دیگری واگذار کنید. با این کار وقت و انرژی خود را به شکل منسجمی ذخیره می‌کنید.

۶. هدف‌گذاری کنید

در هدف‌گذاری برای آینده‌ی خود، هدف‌های ریز و درشت و متعدد در نظر نگیرید. چند هدف مشخص و مهم داشته باشید تا با انرژی بیشتر و تمرکز بالاتر برای رسیدن به آنها تلاش کنید. دوروبَرتان را بیهوده شلوغ نکنید.

مقاله مرتبط: چگونه هدف گذاری کنیم؛ ۴ استراتژی هوشمندانه برای رسیدن به هدف

محدودیت‌های قانون ۸۰/۲۰

قانون ۸۰/۲۰ چیست؟

همان‌طور که دیدید، قانون ۸۰/۲۰ کاربردهای فراوانی در ابعاد مختلف زندگی ما دارد. اما باید دقت کنیم چون سوءبرداشت از آن می‌تواند خساراتی به بار بیاورد مثلا:

  • به بهانه‌ی استفاده از قانون ۸۰/۲۰، نباید تنها روی ۲۰ درصد از کارکنانِ نمونه و عالی سرمایه‌گذاری کنید و بقیه‌ی کارکنان‌تان را نادیده بگیرید. یادتان باشد موفقیتِ هر سازمانی، در گروی کارمندان آن است. پس در این مورد حواس‌تان به رشد و آموزش همه‌ی اعضا باشد.
  • به سبد پروژه (پورتفولیو)، دقت کنید. یعنی به‌طورکلی پروژه‌ها یا محصولاتی را که از نظر راهبردی برای تحقق اهداف خود در نظر گرفته‌اید، به خوبی بشناسید و آنها را به دقت انتخاب کنید. اگر تنها ۲۰ درصد از محصولات یا پروژه‌ها در سرمایه‌گذاری شما نتایج مثبت و سودآور دارند، جایی از کارتان می‌لنگد و باید در راهبردها و برنامه‌هایتان تجدید نظر کنید.
  • اگر فقط ۲۰ درصد از زمانی که برای انجام کارها در نظر دارید، مفید و کاربردی است، حتما مشکلی در برنامه‌ی شما وجود دارد. بهتر است تکنیک‌های مدیریت زمان را فرابگیرید و برای کارایی و اثربخشی زمان‌های از دست رفته‌ فکری بکنید.

قانون ۸۰/۲۰ در یک کلام

قانون ۸۰/۲۰ چیست؟

قانون ۸۰/۲۰ قانونی برای تجزیه و تحلیل منطقی زحمات و نتایج است و اگر فهرستی از اهداف خود داشته باشید و برنامه ریزی و اولویت بندی کنید، به نتایج شگفت‌انگیز و بهینه‌ای دست خواهید یافت. با به کار بردن قانون ۸۰/۲۰ می‌توانید مشکلات را بهتر شناسایی کنید و در راه رسیدن به اهداف، سرعت بیشتری داشته باشید. در یک کلام نقاط ضعف و قوت خود را بهتر شناسایی کنید و موفق‌تر باشید.

برگرفته از: thebalance