چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
بهترین روشها برای درمان سرفه
سرفه واکنش کاملا طبیعی و سودمند و همچنین یک مکانیزم دفاعی بدن برای محافظت از گلو و مخاط آن در برابر عوامل تحریککننده است. اما حالت مزمن و ادامهدار آن که به دلایل گوناگون رخ میدهد، آزاردهنده و آسیبزاست، مخصوصا در موقع خواب. خیلی از افراد ترجیح میدهند به جای مصرف داروهای شیمیایی برای درمان سرفه، از روشهای درمان خانگی استفاده کنند. در این مقاله میخواهیم شما را با بهترین روشها برای درمان سرفه که به سادهترین شکل امکانپذیر است، آشنا کنیم.
میتوانید به جای خواندن این مقاله، ویدیوی زیر را ببینید.
سرفههای ناشی از حساسیت معمولا در طول فصل حساسیتزا و تا زمانی که در معرض عامل حساسیتزا هستید، ادامه دارد. اما سرفههای ناشی از عفونتهای ویروسی و باکتریایی که اغلب با نشانههایی مانند آبریزش و گرفتگی بینی، تب و دلدرد همراه هستند، عمر کوتاهتری دارند و معمولا پس از ۱ یا ۲ هفته از بین میروند. گاهی اوقات سرفه ربطی به مشکلات تنفسی ندارد و ناشی از ریفلاکس معده به مری (GERD) است.
سرفههای ناشی از سرماخوردگی، حساسیت یا عفونتهای سینوسی، با داروهای رایج که نیازی به نسخهی پزشک ندارند قابل درمان هستند. در حالی که برای درمان عفونتهای باکتریایی باید آنتیبیوتیک مصرف کنید.
در این مقاله، برای کسانی که تمایلی به مصرف داروهای شیمیایی ندارند، چند درمان سرفه (نسخهی خانگی) را معرفی میکنیم.
۱. عسل
اولین مورد پیشنهادی ما برای درمان سرفه، عسل است.
مصرف عسل به عنوان داروی گلودرد قدمت طولانی دارد؛ و بنا بر مطالعات صورت گرفته، اثر آن در تسکین سرفه بیشتر از برخی داروهای رایج حاویِ دکسترومتورفان است.
کافیست ۲ قاشق چایخوری عسل را با آبِ جوش یا دمنوش گیاهی و کمی آبلیمو مخلوط کنید تا یک داروی مؤثر داشته باشد. عسل خاصیت تسکیندهندگی دارد و آبلیمو به رفع گرفتگی کمک میکند. میل کردن عسل به تنهایی و یا همراه با نان هم میتواند مؤثر باشد.
۲. پروبیوتیک
پروبیوتیکها به طور مستقیم در درمان سرفه نقشی ندارند، اما در تنظیم ترکیب باکتریایی رودهها مؤثرند.
ترکیب باکتریایی بدن نقش مهمی در تقویت سیستم ایمنی بدن و عملکرد آن دارد. همچنین بر مبنای شواهد علمی لاکتوباسیلوس (از انواع پروبیوتیک) که در لبنیات یافت میشود، احتمال ابتلا به سرماخوردگی و آنفلانزا را کاهش میدهد و حساسیت نسبت به برخی محرکها را مانند گردهی گیاهان کم میکند.
شیر غنیشده منبع خوب لاکتوباسیلوس است. هچنین میتوانید مکملهای پروبیوتیک را از داروخانه تهیه کنید. به علاوه برخی ماستهای غنیشده و نانهای تهیهشده از خمیرِ ترش حاوی پروبیوتیک هستند.
۳. بروملین
اگر فکرش را نمیکردید که آناناس برای تسکین سرفه مفید باشد احتمالا تا به حال دربارهی بروملین (Bromelain) نشنیدهاید.
شواهد علمی نشان میدهند آنزیم بروملین که در ریشه و میوهی آناناس یافت میشود، به درمان سرفه و روان شدن مخاط گلو کمک میکند. برای اینکه بیشترین تاثیر را بگیرید روزی ۳ بار یک تکه آناناس یا ۱۰۰ گرم آب آناناس میل کنید.
اگرچه شواهد کافی در این باره وجود ندارد اما برخی کارشناسان به اثر درمانگر بروملین بر سینوزیت و مشکلات سینوسی ناشی از حساسیت که ممکن است باعث سرفه شوند، باور دارند. همچنین بروملین گاهی برای درمان التهاب و تورم به کار میرود.
کودکان و بزرگسالانی که داروهای رقیقکنندهی خون مصرف میکنند نباید مکملهای بروملین دریافت کنند. همچنین کسانی که در حال مصرف آنتیبیوتیکهایی مانند آموکسیسیلین هستند باید در مصرف بروملین دقت کنند؛ زیرا جذب آنتیبیوتیک را افزایش میدهد.
به طور کلی، همیشه پیش از مصرف مکملهای دارویی جدید یا ناآشنا با پزشک مشورت کنید.
۴. نعناع
نعناع با خاصیت درمانگریاش معروف است. منتول موجود در نعناع گلو را تسکین میدهد، گرفتگی را رفع و مخاط گلو را نرم میکند.
میتوانید نعناع را به صورت چای میل کنید یا آن را هنگام بخور مصرف کنید. ۳ یا ۴ قطره روغن نعناع را در ۱۵۰ میلیلیتر آب بریزید و همانطور که احتمالا بارها انجام دادهاید، حولهای روی سرتان بیاندازید و به طور مستقیم بخار نعناع را تنفس کنید.
۵. گل ختمی
ریشه و برگ این گیاه که در تابستان گل میدهد، از دوران باستان تاکنون به عنوان داروی خانگی سرفه و گلودرد استفاده میشود. هرچند برای اثبات این مسئله مطالعات علمی قابل اتکایی صورت نگرفته است اما جای نگرانی نیست چون مصرف گل ختمی خطری ندارد.
گل ختمی لعابی تولید میکنند که گلو را میپوشاند و آثار التهاب را تسکین میدهد.
امروزه میتوانید ریشهی گل ختمی را به شکل چای و کپسول پیدا کنید. چای گل ختمی تسکیندهندهی سرفه و گلودرد است. بهتر است کودکان ریشهی این گیاه را مصرف نکنند.
۶. آویشن
در برخی موارد آویشن برای درمان بیماریهای تنفسی به کار میرود. برخی مطالعات نشان دادهاند مخلوط عرق آویشن و گل پیچک در تسکین سرفه و برونشیت خفیف مؤثر است. برگ آویشن حاوی فلاونوئید است که عضلات گردن و گلو را که در هنگام سرفه درگیر میشوند، شل میکند و موجب کاهش التهاب میشود.
تهیهی چای آویشن ساده است؛ ۲ قاشق برگ آویشن خردشده را در یک فنجان آب جوش بریزید، سرپوشی رویش قرار دهید، پس از ۱۰ دقیقه آن را از صافی گذرانده و بنوشید.
۷. قرقرهی آبنمک
با اینکه پیشِ پا افتاده به نظر میرسد، قرقرهی آبنمک گلوی خراشیده را که باعث سرفه میشود، تسکین میدهد.
برای این کار ۱/۵ قاشق چایخوری نمک را در ۲۳۰ میلیلیتر آب گرم حل کنید.
فراموش نکنید که کودکان زیر ۶ سال نمیتوانند به خوبی قرقره کنند و بهتر است درمان دیگری را برای آنها به کار بگیرید.
چگونه مانع سرفه بشویم؟
دانستن روشهای درمان سرفه خوب است اما همیشه پیشگیری بهتر از درمان است. بهترین راه، مراقبت و جلوگیری از ابتلا به سرماخوردگی و آنفولانزا است.
برای پیشگیری بهتر، ما به شما نکات زیر را توصیه میکنیم:
- از ارتباط با افراد بیمار خودداری کنید. اگر خودتان بیمار هستید، به مدرسه، دانشگاه یا سر کار نروید تا دیگران را در معرض ابتلا قرار ندهید.
- هنگام عطسه یا سرفه جلو بینی و دهان خود را بگیرید.
- مایعات فراوان بنوشید.
- برخی قسمتهای خانه و برخی ابزارها به ویژه اسباببازیها، گوشی تلفن همراه و پیشخوان را به طور منظم پاک کنید.
- دستانتان را به ویژه پس از سرفه و عطسه، رفتن به دستشویی، خوردن و مراقبت از فرد بیمار بشویید.
چه وقت به پزشک مراجعه کنیم؟
عفونتهای تنفسی معمولا همراه با تب و بدندرد هستند، اما حساسیت یا آلرژی چنین نشانههایی با خود ندارد. اگر سرفه، نفس کشیدن را برایتان دشوار کرد یا همراه با لکههای خون بود، بدون معطلی به پزشک مراجعه کنید. اگر سرفه با تب بالای ۳۸ درجه، لرز، از دست دادن آب بدن (ناشی از تعریق، اسهال یا استفراغ) و ضعف و ناخوشی عمومی همراه بود نزد پزشک عمومی بروید.
برای کاهش حساسیت و آثار ناشی از تحریکات آن، بهتر است عوامل حساسیتزا را بشناسید و از آنها اجتناب کنید. از رایجترین عوامل حساسیتزا درختان، گردهی گیاهان، گرد و غبار، موی حیوانات و حشرات هستند. واکسنهای ضدحساسیت هم در کاهش تحریکپذیری نسبت به عوامل حساسیتزا مؤثرند.
اما بهتر است همیشه پیش از هر تصمیمی با پزشک مشورت کنید.
برگرفته از: healthline.com
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست