یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

علت و علامت وبا


علت و علامت وبا

وبا عفونت روده‌ای ناشی از باکتری ویبروکلراست. سم این باکتری باعث ابتلا به وبا می‌شود. دوره کمون بیماری از ۲ تا ۳ روز متغیر است...
عامل بیماری‌زا مدت زیادی در آب زنده می‌ماند و از …

وبا عفونت روده‌ای ناشی از باکتری ویبروکلراست. سم این باکتری باعث ابتلا به وبا می‌شود. دوره کمون بیماری از ۲ تا ۳ روز متغیر است...

عامل بیماری‌زا مدت زیادی در آب زنده می‌ماند و از طریق خوردن آب آشامیدنی آلوده، غذای آلوده، مدفوع و فاضلاب قابل‌انتقال است. شیوع ناگهانی، ناشی از آلودگی منابع آب است. بیماری با اسهال آبکی و بدون درد آغاز می‌شود و بعد از مدت اندکی استفراغ روی می‌دهد و به علت کم‌شدن آب بدن، بیمار وزن از دست می‌دهد و سپس دچار کاهش وزن، ضعف و سرگیجه و سایر علایم از قبیل کم‌ادراری یا قطع کامل ادرار، نبض ضعیف، پوست چروکیده، چشم‌های گودرفته و شکم فرورفته می‌شود. بیماری در همه سنین رخ می‌دهد ولی در مناطق بومی، کودکان آسیب‌پذیرترند.

شیرخوارانی که فقط از شیر مادر تغذیه می‌کنند کمتر به بیماری وبا مبتلا می‌شوند. وقتی بیماری در یک منطقه به صورت آندمیک (محلی) شیوع می‌یابد چون مردم منطقه انتظار بیماری را ندارند مرگ‌ومیر اتفاق می‌افتد.

از آنجایی که بیماری از طریق آب آلوده منتقل می‌شود اولین اقدام فراهم‌کردن آب آشامیدنی سالم است. آب‌های لوله‌کشی کلردار هستند و کلر ۶ میلی‌گرم در لیتر باکتری را به‌طور کامل از بین می‌برد. میکروب وبا در آب‌های با درجه حرارت معمولی زنده می‌ماند و حتی یخ‌زدن آب نیز باعث از بین رفتن میکروب نمی‌شود و فقط سرعت تکثیر آن را کاهش می‌دهد. دمای ۵۶ درجه سانتی‌گراد آب به مدت ۳ دقیقه و آب جوش در عرض چند ثانیه میکروب را نابود می‌کند. در صورت دیده شدن وبا در یک منطقه با پرهیز از خوردن موادغذایی دریایی یا سرد و پخته‌نشده یا میوه‌ها و سبزی‌های تازه و خام و جوشاندن آب یا استفاده از آب تصفیه‌شده می‌توان از بیماری پیشگیری کرد. همچنین برای جلوگیری از انتشار وبا، دفع فضولات انسانی باید به صورت بهداشتی صورت گیرد.