شنبه, ۱۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 1 February, 2025
مجله ویستا

آیا سن پترزبورگ بهترین شهر روسیه است


آیا سن پترزبورگ بهترین شهر روسیه است

معیارهای تشخیص «شهر مناسب» کدام هستند

سن‌پترزبورگ به عنوان پایتخت دوم روسیه شهرت و قدمتی چند ساله دارد اما در دوران مدرن همیشه در زیر سایه مسکو قرار داشته است. حالا برای اولین بار پس از سال‌ها سن‌پترزبورگ توانسته از مسکو سبقت بگیرد. شهری که پیشتر «آلوده‌ترین شهر روسیه» و «بدترین شهر از لحاظ میزان تبهکاری» ارزیابی می‌شد، حالا توانسته عنوان بهترین شهر برای زندگی در روسیه را به خود اختصاص دهد. در نتایج تحقیقاتی که موسسه اکونومیست اینتلیجنس‌یونیت منتشر کرده این شهر دارای بهترین «کیفیت زندگی» برای شهروندان شده است.

اگر چه این عنوان برای ساکنان آن افتخارآمیز است اما باید در نظر گرفت که در میان ۱۴۰ شهر بزرگ جهان این شهر در رتبه ۶۴ قرار گرفته است و این در مقایسه با شهرهایی چون وین (رتبه ۳)، تورنتو (رتبه ۴)، هلسینکی (رتبه ۶)، اوزاکا (رتبه ۱۲) و پاریس (رتبه ۱۶) چندان خوب نیست. برای نمره دادن به هر شهر ۳۰ فاکتور از جمله سطح درآمد سرانه هر شهروند، متوسط هزینه‌های عمومی، میزان اشتغال، امکانات تحصیل و درمان، میزان آلودگی محیطی، میزان طلاق، امنیت و سوادآموزی و ... در نظر گرفته شد و با این معیارها شهر ونکوور کانادا در رتبه اول و شهر حراره پایتخت زیمبابوه در آفریقا در رتبه ۱۴۰ قرار گرفتند. یوگن یوگین، مدیر کمیته صنایع و اقتصاد شهرداری سن‌پترزبورگ از اعلام نتایج پژوهش‌های کمیته انگلیسی ابراز رضایت کرد و گفت که انتخابات سن‌پترزبورگ به عنوان بهترین شهر روسیه برای زندگی نتیجه تلاش‌های سخت مسوولان شهر است: «حالا شهر ما محلی راحت، ‌زیبا و مناسب برای زندگی کردن، سرمایه‌گذاری، تحصیل و حتی استراحت و تفریح است.

احساس ما این است که این نتیجه‌گیری کاملا صحیح است». اما گروهی از ساکنان شهر با این نظر موافق نیستند. اولین کسی که به این موضوع اشاره کرد دیمتیری گوبین مجری تلویزیونی بود که در یک برنامه شبکه منطقه‌ای این موضوع را خنده‌دار دانست و بعد والنتینا ماتیینکو شهردار شهر را با آدولف هیتلر دیکتاتور نازی مقایسه کرد و همین موضوع باعث شد که کارش را از دست بدهد. جمله‌ای که باعث خشم شهردار شد این بود: «خوشبختانه شهردار ما توانسته کاری را انجام دهد که هیتلر نتوانسته بود در آن موفق شود. هیتلر می‌خواست این شهر را ویران کند اما حالا شهردار کار نیمه کاره او را به اتمام خواهد رساند». البته بخشی از حرف‌های گوبین مورد انتقاد بسیاری از شنوندگان و بینندگان این برنامه هم قرار گرفت. جمله دیگری از او «...شهر ما در یک زمانی پنجره اروپا نامیده می‌شد اما حالا می‌شود اسمش را گذاشت زباله‌دان اروپا...» که به مذاق بسیاری از اهالی شهر خوش نیامد و باعث اعتراض‌های شدید آنها شد. مسوولان شبکه منطقه‌ای با اخراج این مجری، این اقدام را ناشی از خواست مخاطبان خود اعلام کردند. گوبین در وبلاگ شخصی خود نوشته است که بلافاصله پس از پایان برنامه‌اش متوجه اخراج‌اش شده و آن زمان اصلا فرصتی برای اعتراض مخاطبان وجود نداشته است چرا که وی «چهار دقیقه پس از بر زبان آوردن آن حرف‌ها در برنامه زنده خود اخراج شده است!» بسیاری از مردم شهر، ، شاید نه در حد گوبین، از این انتخاب ناراضی هستند.

در برخی برنامه‌های رادیویی و تلویزیونی، در تماس‌های تلفنی با روزنامه‌ها، و به‌خصوص در وبلاگ‌های ساکنین شهر می‌توان به خوبی این مساله را حس کرد. این افراد معتقدند که مرگ افراد بر اثر اصابت یخ‌های نوک‌تیز یا سر خوردن روی برف و عدم تمیز بودن بیمارستان‌های دولتی شهر، عدم ارایه امکانات مطلوب در اداره‌های دولتی، گران‌بودن خدمات نسبت به سطح درآمدها و نبود نظارت کافی بر خدمات عمومی و مسایلی از این قبیل باعث می‌شوند که این شهر محل مناسبی برای زندگی نباشد.

یکی از وبلاگ‌نویس‌ها در نوشته خود آورده است: «چطور می‌شود وضعیت بهداشت و درمان در شهر ما را مناسب ارزیابی کرد؟ وضعیت بیمارستان‌ها و درمانگاه‌ چه در بخش خصوصی و چه در بخش دولتی فاجعه است ... فقط اگر یک بار بیمار شده باشید، یا یکی از اعضای خانواده‌تان بیمار شده باشد می‌دانید که وضعیت بهداشت بیمارستان‌ها و خدماتی که ارایه می‌دهند، چقدر بد است. ماریا ماتیه‌ویچ، پژوهشگر علوم اجتماعی که با بنیاد ملی علوم روسیه همکاری دارد و ساکن سن‌پترزبورگ است هم واکنش جالبی دارد: «اولین فکری که به ذهنم رسید این بود که اگر سن‌پترزبورگ بهترین شهر روسیه است پس بقیه شهرها واقعا چه وضع اسفناکی دارند؟

من فقط یک مثال برای شما می‌زنم که در رابطه با کار خودم است، اگر از لحاظ زیست‌محیطی در نظر بگیرید، آلودگی آب دو کانال در حدی نیست که بتوان از آن صرف‌نظر کرد. این منبع آب اصلی شهر است و ماموران کنترل کیفیت آب سعی می‌کنند که همیشه این منبع آب دچار آلودگی نباشد اما بسیاری از مسایل از جمله امکان تماس آب‌های سطحی با آب‌های زیرزمینی، باعث می‌شود که این منبع آب دچار آلودگی نسبی شود. یکی از ماموران کنترل کیفیت آب‌ به من گفت: «کیفیت آب در مناطق مختلف شهر با هم متفاوت است و در بعضی جاها آلودگی آن در حد خطرناک است.» در نقطه مقابل کسانی هم هستند که وضعیت زندگی در این شهر را مطلوب ارزیابی می‌کنند. استایان آلی‌چیینکو، یکی از شهروندان که در قسمت مدیریت قطار شهری کار می‌کند، می‌گوید: «مساله اصلی اینجاست که وضعیت شهر نسبت به گذشته بسیار بهتر شده است. همه ما داریم می‌بینیم که میزان جرم و جنایت در شهر نسبت به قبل کاهش محسوسی داشته است، وضعیت بیمارستان‌ها و حمل و نقل عمومی هم بهتر شده است و حالا فرزندان ما می‌توانند در شهری زندگی کنند که دارای معیارهای مناسب زندگی است.»

منبع: روسیا تایمز

ترجمه: امیر صدری