یکشنبه, ۳۰ دی, ۱۴۰۳ / 19 January, 2025
مجله ویستا

عشق سرعت ها به مقصد نمی رسند


عشق سرعت ها به مقصد نمی رسند

چه آنهایی که هنوز مهر گواهینامه شان خشک نشده, اما هیجان رانندگی آنها را بی پروا کرده و چه آنهایی که سال ها از اولین بار پشت فرمان نشستن شان می گذرد و خیال می کنند حالا دیگر یک راننده حرفه ای شده اند, در میان هر دو گروه عشق سرعت ها را می توان پیدا کرد

چه آنهایی که هنوز مهر گواهینامه‌شان خشک نشده، اما هیجان رانندگی آنها را بی‌پروا کرده و چه آنهایی که سال‌ها از اولین بار پشت فرمان نشستن‌شان می‌گذرد و خیال می‌کنند حالا دیگر یک راننده حرفه‌ای شده‌اند، در میان هر دو گروه عشق سرعت‌ها را می‌توان پیدا کرد.

پایشان را می گذارند روی پدال گاز و به تنها چیزی که فکر می کنند ویراژدادن و لایی کشیدن بین خودروهای دیگر آن هم با سرعت بالا در بزرگراه هاست، فقط به این دلیل که اعتماد به نفس بالایشان به آنها نهیب می زند که لذت رانندگی به همین عشق سرعتش است. آنها براحتی قانون را زیر پا می گذارند، بدون این که لحظه ای به این فکر کنند که با این کارشان چگونه با زندگی خود و دیگران بازی می کنند و در این راه حتی نگرانی از جریمه شدن، توقیف چند روزه خودرو و باطل شدن گواهینامه هم نمی تواند عشق سرعت ها را از انجام حرکات مخاطره آمیز باز دارد.

● این تابلو تزئینی نیست!

روی سخن ما با شماست! شما رانندگان محترمی که پشت غربیلک فرمان مدام اندر معایب نبود فرهنگ رانندگی خرده فرمایش می کنید، اما به تابلوی سرعت مجاز که می رسید ثابت می کنید خودتان هم براحتی باید ها و نباید های این فرهنگ را زیر پا می گذارید.

حتما شما هم هنگام رانندگی، تابلوهای دایره ای شکلی که سرعت مجاز را در بزرگراه ها، آزادراه ها و جاده نشان می دهد دیده اید، خیلی از ما با دیدن این تابلو برای لحظه ای به خود می آییم و بلافاصله به عقربه نمایشگر سرعت نگاهی می اندازیم و فشار پا روی پدال گاز را کم می کنیم تا از سرعت مجاز فراتر نرویم، اما این تابلو برای برخی رانندگان کاملا بی معناست؛ همان هایی که فکر می کنند آنقدر حرفه ای هستند که به طور مثال تابلوی رعایت سرعت ۸۰ در سرازیری بزرگراه ها به هیچ عنوان در مورد آنها مصداق پیدا نمی کند.

● وقتی حادثه آغوش می گشاید

برخورد یک دستگاه تریلی با تویوتای دوکابین در محور بندرعباس هفت کشته و زخمی برجای گذاشت؛ تصادف شدید دو خودروی پراید و نیسان در شهرآرا به قطع پای راننده پراید منجر شد؛ تصادف خونین یک دستگاه پژو۲۰۶ با پراید در منطقه قیطریه جان دختر نوزده ساله را گرفت؛ واژگونی خودروی سواری در بزرگراه همت مرگ غم انگیز راننده و سه دختر جوان را رقم زد. بررسی های کارشناسی پلیس از صحنه این حوادث تلخ و خونین نشان می دهد در تمام این موارد پای سرعت غیرمجاز در میان بوده است. رانندگان این خودروها مبتلا به جنون سرعت بوده اند، آنها آنقدر پایشان را روی پدال گاز فشار داده اند که حرکت شتابزده عقربه های نمایشگر سرعت را ندیدند تا جایی که دیگر کنترل خودرو از دست شان خارج شد و آغوش خود را به روی حادثه ای خونین گشودند.

● عشق سرعت ها عبرت نمی گیرند

خانواده ای که سرپرست خود را از دست داده، زن جوانی که با یک کودک خردسال برای همیشه بی پناه مانده، جوان ناکامی که پدر و مادرش را برای همیشه در حسرت لباس دامادی گذاشته و...

تماشای هر کدام از این صحنه ها خیلی ها را متاثر می کند و به فکر وامی دارد که به خود نهیب بزنند شاید روزی خودشان هم جای یکی از آنها باشند، اما فقط یک گروه هستند که دیدن این صحنه ها آنها را به فکر نمی اندازد، انگار در این دنیا نیستند، انگار حادثه هیچ وقت در کمین آنها نیست، حتی تلخی هیچ کدام از این صحنه ها باعث نمی شود عشق سرعت ها دست از کارشان بردارند.

معاون آموزش و فرهنگ ترافیک پلیس راهور پایتخت معتقد است نگهداشتن حد تعادل یکی از مهم ترین موضوعاتی است که در فرهنگ ایرانی ـ اسلامی ما به آن اشاره شده و سرعت در رانندگی هم از این قاعده مستثنی نیست، به این معنی که تندروی و کندروی هر دو باعث آسیب های ترافیکی می شود.

سرهنگ عین الله جهانی به «جام جم» توضیح می دهد: یک عابر در برخورد با خودرویی که سرعت ۳۰ کیلومتر در ساعت دارد در بیشتر موارد زنده می ماند در حالی که همین سرعت وقتی به ۵۰ کیلومتر می رسد متاسفانه بیشتر به فوت منجر می شود. اما چرا یک راننده با سرعت بالا حرکت می کند؟ سرعت زیاد دلایل مختلفی دارد که یکی از مهم ترین آن کاهش زمان است. دست کم راننده احساس می کند با سرعت بالا در زمان کمتری به مقصد می رسد اگر چه در واقعیت هم این طور نباشد.

به گفته سرهنگ جهانی، هر بار که راننده تندرانی می کند و بدون حادثه هم به مقصد می رسد، این انگیزه در او تقویت می شود، اما او به این جمله بی توجه است که «حادثه خبر نمی کند» گاهی یک راننده پس از بارها تندرانی یکباره مرتکب قتل هنگام رانندگی می شود یا جان خود را از دست می دهد و به قول قدیمی ها مرگ تنها چیزی است که علاج ندارد.

معاون آموزش و فرهنگ ترافیک پلیس راهور تهران، یکی دیگر از علل تندرانی برخی رانندگان را میل به تفریح و هیجان در آنها می داند، مقوله ای که در جوانان بیشتر دیده می شود حالا به این موضوع اعتماد به نفس کاذب را نیز اضافه کنید.

سرهنگ جهانی توضیح می دهد: بیشتر رانندگان معتقدند دست فرمان خوبی دارند و بهتر از بقیه رانندگی می کنند و در هر شرایطی به اصطلاح می توانند ماشین را کنترل کنند.

در این صورت ما با راننده ای مواجه می شویم که برای تفریح با سرعت غیرمجاز و دیوانه وار در خیابان ها حرکت می کند و معتقد است با بقیه فرق می کند و خطری هم متوجهش نیست.

موضوع دیگری که در سال های اخیر باعث افزایش میل به سرعت در رانندگی شده است، نوع طراحی و بالارفتن سرعت و قدرت خودروهاست. بسیار دیده می شود سرعت روی کیلومترشمار خودرو راننده اش را تحریک می کند، راننده می گوید خودروی من ۲۲۰ کیلومتر بر ساعت سرعت دارد در حالی که من در تمام طول سال نمی توانم از ۱۰۰ کیلومتر بیشتر برانم. برخی روان شناسان می گویند علت تندروی بعضی رانندگان عقب افتادن آنها در زندگی است و حالا می خواهند در ذهن شان عقب ماندگی هایشان را با تندرانی و ویراژ دادن جبران کنند. برای تمام رانندگانی که به آنها اشاره شد باید بگوییم سرعت، عامل بسیاری از تصادفات و همچنین تشدید کننده تمام تصادفات است. به طور مثال، ۵ درصد سرعت بیشتر به تقریبا ۱۰ درصد افزایش تصادفات جرحی و ۲۰ درصد افزایش تصادفات فوتی منجر می شود.

سرعت ایمن چه سرعتی است؟ سرهنگ جهانی می گوید: سرعت مطمئنه سرعتی است که راننده قادر باشد وسیله نقلیه را قبل از این که به تصادف منجر شود، کنترل کند.

این سرعت در شرایط خاص اتخاذ می شود مانند بارندگی یا ترافیک سنگین یا رانندگی در معابری که عابران پیاده در حال عبور از عرض راه هستند.

● مجازات قانون شکن ها

براساس ماده ۷ قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی، نمره منفی، جریمه، توقیف خودرو و حتی ابطال گواهینامه و احتمال محرومیت از رانندگی در انتظار رانندگانی است که از سرعت مجاز بیشتر برانند.

ـ سرعت غیرمجاز (بیش از ۵۰ کیلومتر در ساعت) برای وسایل نقلیه سبک ۱۰ نمره منفی و برای وسایل نقلیه سنگین و عمومی ۱۵ نمره منفی دارد که مبلغ جریمه آن صد هزار تومان است.

ـ سرعت غیرمجاز (بیش از ۳۰ تا ۵۰ کیلومتر در ساعت) برای وسایل نقلیه سبک ۵ نمره منفی و برای وسایل نقلیه سنگین و عمومی ۱۰ نمره منفی و مبلغ جریمه آن ۵۰ هزارتومان است.

ـ سرعت غیرمجاز (تا ۳۰ کیلومتر در ساعت) نمره منفی ندارد، اما ۴۰ هزارتومان جریمه دارد.

ماده ۷۱۸ قانون مجازات اسلامی نیز به صراحت تاکید کرده است: هر گاه راننده یا متصدی وسایل نقلیه موتوری هنگام وقوع جرم مست بوده یا گواهینامه نداشته باشد یا بیشتر از سرعت مجاز رانندگی کند یا این که وسیله نقلیه موتوری را با وجود نقص مکانیکی موثر در تصادف به کار انداخته یا در محل هایی که برای عبور پیاده علامت مخصوص گذاشته شده است، عبور کند یا از محل هایی که عبور از آن ممنوع شده رانندگی کند به بیش از دوسوم حداکثر مجازات (شش ماه تا سه سال حبس و نیز پرداخت دیه در صورت مطالبه اولیای دم) محکوم خواهد شد. همچنین دادگاه می تواند علاوه بر این مجازات، فرد مرتکب را برای مدت یک تا پنج سال از حق رانندگی محروم کند.

پایت را روی پدال گاز فشار می دهی، می خواهی آخر سرعت این ماشین را به همه نشان دهی ۱۵۰، ۲۰۰ و... همچنان به خود می بالی محال است اتفاقی برایت بیفتد چون از خیلی ها حرفه ای تری، اما فراموش نکن عشق سرعت ها همیشه هم سالم به مقصد نمی رسند!

● سرعت مجاز چقدر است؟

در خیابان های شلوغ شهرمان رانندگی می کنید یا در بزرگراه؟ در اتوبان می رانید یا مسافر جاده هستید؟ در هرکدام از این راه ها که پشت فرمان نشسته اید باید بدانید سرعت رانندگی در آن حساب و کتاب خودش را دارد.

بر اساس آیین نامه راهنمایی و رانندگی، سرعت مجاز در راه هایی که میزان سرعت مجاز در رانندگی به وسیله تابلو یا علائم دیگر راهنمایی و رانندگی تعیین نشده است، سرعت مجاز برای رانندگان وسایل نقلیه این گونه تعریف شده است:

اول: در شهرها و مناطق مسکونی

الف: معابر شریانی درجه یک

۱ ـ آزادراه ها حداقل ۷۰ و حداکثر ۱۲۰ کیلومتر در ساعت ۲ ـ بزرگراه ها حداکثر ۱۰۰ کیلومتر در ساعت

ب: معابر شریانی درجه ۲

۱ ـ خیابان های شریانی اصلی حداکثر سرعت ۶۰ کیلومتر در ساعت ۲ ـ خیابان های شریانی فرعی حداکثر سرعت

۵۰ کیلومتر در ساعت

ج: معابر محلی: در این معابر و میدان ها حداکثر سرعت ۳۰ کیلومتر در ساعت است

دوم: در راه های بیرون شهر و مناطق غیرمسکونی

الف: آزادراه ها

۱ ـ حداکثر سرعت مجاز انواع سواری و وانت بارها ۱۲۰ کیلومتر در ساعت ۲ ـ حداکثر سرعت مجاز انواع اتوبوس، مینی بوس و تریلر، کامیون و کامیونت ۱۱۰ کیلومتر در ساعت

ب: بزرگراه های دارای رفت و برگشت جدا از هم

۱ ـ حداکثر سرعت مجاز انواع سواری و وانت بارها ۱۱۰ کیلومتر در ساعت ۲ ـ حداکثر سرعت مجاز انواع اتوبوس، مینی بوس و تریلر و کامیون و کامیونت ۱۰۰ کیلومتر در ساعت

ج: جاده های اصلی:

حداکثر میزان سرعت مجاز برای انواع وسایل نقلیه

روز، ۹۵ کیلومتر در ساعت و شب ۸۵ کیلومتر در ساعت

د: جاده های فرعی:

حداکثر میزان سرعت مجاز برای انواع وسایل نقلیه

روز، ۸۵ کیلومتر در ساعت ـ شب، ۷۵ کیلومتر در ساعت

حداکثر سرعت مجاز انواع وسایل نقلیه در جاده های دارای خطوط عبوری کندرو مشمول مقررات بند «ج» است.

پوران محمدی