چهارشنبه, ۱۰ بهمن, ۱۴۰۳ / 29 January, 2025
مجله ویستا

چگونه کره شمالی را متوقف کنیم


چگونه کره شمالی را متوقف کنیم

طی ماه گذشته, شاهد تهدیدها و لفاظی های کره شمالی بودیم کیم جونگ اون رهبر ۲۹ساله کره شمالی واشنگتن را تهدید به استفاده از سلاح هسته ای کرده است, او همچنین با همسایه اش کره جنوبی شرایط جنگی اعلام کرد و به دیپلمات ها هشدار داد تا شبه جزیره کره را ترک کنند

طی ماه گذشته، شاهد تهدیدها و لفاظی‌های کره‌شمالی بودیم؛ کیم جونگ اون رهبر ۲۹ساله کره‌شمالی واشنگتن را تهدید به استفاده از سلاح هسته‌ای کرده است، او همچنین با همسایه‌اش کره‌جنوبی شرایط جنگی اعلام کرد و به دیپلمات‌ها هشدار داد تا شبه‌جزیره کره را ترک کنند.

● کره‌شمالی دنبال چیست؟

پاسخ به این پرسش چندان سخت به نظر نمی‌رسد. بالاترین ظرفیت کره‌شمالی، قابلیت تهدید آمریکا و موشک‌های بالستیک مسلح به سلاح هسته‌ای است. اینها تقریبا هیچ است. آیا رهبران، احترام و مشروعیت می‌خواهند؟ البته. اما کره‌شمالی این احترام را براساس سلاح‌های هسته‌ای و موشک بالستیک تعیین کرده است. تهدیدات کره‌شمالی موجب می‌شود تا قدرت کشورهای منطقه محدود شود. پیونگ‌یانگ درصدد است تا خود را به عنوان یکی از غیرقابل‌انکارترین قدرت‌های جدید هسته‌ای جهان معرفی کند، سپس بخشی از برنامه خود را به‌طور موقت متوقف کند. مقامات آمریکا از باراک اوباما گرفته تا جورج دبلیوبوش، بیش از ۳۳ بار به کره‌شمالی تضمین‌های امنیتی داده‌اند اما کره‌شمالی به این سلاح‌ها نیاز دارد تا چین را از اتحاد با کره‌جنوبی دور نگه دارد. از منظر پیونگ‌یانگ این تسلیحات برای بقایش ضروری است. بیشتر تحلیلگران معتقدند تهدیدهای کره‌شمالی بیشتر مبین این است که این کشور علاقه‌مند است توانایی‌های خود در این زمینه را افزایش دهد.

● خطر چیست؟

استفاده سلاح هسته‌ای توسط کیم جونگ اون، کره‌شمالی را نابود خواهد کرد. کره‌شمالی ممکن است همه چیز را از دست دهد، اما ما (جوامع ثروتمند) چیز بیشتری برای از دست‌دادن داریم. این اهرمی است که کره‌شمالی از آن بهره‌‌برداری می‌کند. تهدیدهای فزاینده کره‌شمالی از یک‌سو می‌تواند بیانگر بی‌تجربگی رهبر جوان و پرجنب و جوشش باشد و از سوی دیگر می‌تواند منعکس‌کننده سلاح هسته‌ای قدرتمند باشد. از هنگامی که کره‌شمالی هشدار داد که قدرت سومین آزمایش هسته‌ای این کشور در حد بسیار بالایی خواهد بود، پیش‌بینی می‌شد که ممکن است در این آزمایش از اورانیوم استفاده شده باشد. البته هنوز این موضوع روشن نشده است. متخصصان قبلا گفته بودند که کره‌شمالی هنوز نتوانسته کلاهک‌های هسته‌ای را تا آن حد کوچک بسازد که بتواند آن را سوار یک موشک کند. ولی پس از تازه‌ترین آزمایش، این کشور ادعا کرد که موفق به ساختن یک کلاهک هسته‌ای کوچک شده است.

● کارایی مذاکره

تاریخ این چرخه و بحران دیپلماسی نشان می‌دهد که بالاخره دیر یا زود مقامات اوباما بر سر میز مذاکره با کره‌شمالی خواهند رفت؛ کاری که مقامات قبلی انجام داده‌اند. دولت آمریکا نیز باید در مورد هرگونه تلاش به منظور مطمئن‌کردن متحدانش که ممکن است نتیجه معکوس داشته و احساس عدم امنیت بالقوه کره‌شمالی را تشدید کند، با احتیاط رفتار کند.

● موضوع متحدان

شکست در متوقف‌کردن برنامه هسته‌ای کره‌شمالی خسارات جبران‌ناپذیری برای متحدانش در آسیا خواهد داشت. به این دلیل که قدرت و توانایی آمریکا در منطقه را مورد تردید قرار خواهد داد. هر استراتژی بلند‌مدت آمریکا با چین یک برنامه‌ریزی سه‌جانبه عمیق میان متحدان آمریکا، ژاپن و کره‌جنوبی می‌طلبد. همه چشم‌ها به رییس‌جمهور جدید کره‌جنوبی دوخته شده است. او در ماه آینده با اوباما دیدار خواهد کرد.

● چین

فشار بر کره‌شمالی بدون دخالت چین امکان‌پذیر نیست. برای اولین‌بار در چند سال گذشته به نظر می‌رسد چین می‌تواند در این خصوص مفید باشد. شی جین‌پینگ رهبر کنونی چین از پیشینیانش قاطع‌تر است با این حال نباید از چین انتظار داشت که کره‌شمالی را به زور وادار کند. راضی‌کردن چین بر افزایش فشار بر کره‌شمالی کار ساده‌ای نخواهد بود. پکن همچنان به دنبال حفظ ثبات در شبه‌جزیره است. چین هنوز هم شاهرگ حیاتی کره‌شمالی است و بعید است پکن کمک‌های غذا و سوخت به این کشور را قطع کند چرا که از نظر چین چنین کاری کره‌شمالی را غیرقابل پیش‌بینی‌تر خواهد کرد. البته چین باید رویکرد تنگ‌نظرانه خود را رها کرده و یک استراتژی بلند‌مدت در این زمینه کسب کند و در نفت و سایر کمک‌های اقتصادی- تجاری خود به آن کشور، در این بحران مداخله کند.

مایکل گرین

ترجمه: تانیا تجلی