یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
بازخوانی دستاوردهای ۲۸ ساله انقلاب اسلامی
اینك در بهمن ماه كه سالگرد پیروزی شكوهمند انقلاب اسلامی را در بطن خود دارد ضرورت بیان دستاوردهای بزرگ انقلاب اسلامی برای تقویت اعتماد به نفس ملی در مواجهه با خطرات و چالشهای فراروی انقلاب طی سنوات گذشته بدون اتكا و اعتماد به قدرتهای بیگانه ضروری است.
در این گزارش تلاش شده است با نگاهی اجمالی به وضعیت معیشتی اقتصادی و اجتماعی كشور قبل از انقلاب اسلامی و مقایسه آن با بعد از انقلاب، میزان رشد در هر زمینه با تكیه بر آمار و ارقام مستند موجود در سالنامه آماری ۱۳۸۲ سال انتشار یافته از سوی «سازمان مدیریت و برنامه ریزی كشور» بیان شود.
انقلاب اسلامی ایران سرآغاز بروز تحولاتی جدی و مهم نه تنها در داخل كشور بلكه در منطقه و جهان شد و بسیاری از معادلات سیاستمداران جهان را برهم زد و خواب ابرقدرتها را آشفته ساخت.
از این رو تلاش برای از هم پاشی نظام نوپای جمهوری اسلامی ایران از سوی دشمنان متعدد آن به سرعت آغاز شد، هرچند كه همه این تلاشها ناكام ماند و ملت بزرگ و سلحشور ایران اسلامی باسلاح ایمان، وحدت و همدلی تحت رهبری مدبرانه رهبر كبیر انقلاب امام خمینی(ره) توانست موانع و مشكلات را از پیش روی بردارد و سرافراز و استوار به پیش رود.
امروز نظام جمهوری اسلامی ایران پس از استقرار و طی حیات بیش از یك ربع قرن خود به رغم محدودیت ها، تحریم ها، فشارهای خارجی و سیاست مشغول سازی ایران به درگیریهای داخلی و تجزیه طلبانه توسط غرب و به ویژه آمریكا تحمیل جنگ هشت ساله به ایران با هدف واژگونی نظام نوپای اسلامی ایران و تضعیف توانمندیهای آن ازطریق استحاله و انزوای ایران و... توانست استوار و سترگ برجای بماند و خدمات ارزشمندی به ملت نستوه ایران ارائه دهد.
ارزیابی ها نشان می دهد خدماتی كه در نظام جمهوری اسلامی و در مدت كمتر از سه دهه برای كشور و جامعه ایران انجام شده بسیار بیشتر و فراتر از آنی است كه در طول پنجاه سال رژیم پهلوی انجام شده بود.
پیش از برشمردن آثار و دستاوردهای انقلاب اسلامی شكوهمند ایران ضروری است كه آرمان های انقلاب مورد بازخوانی قرار گیرد زیرا این دو یعنی آرمانها و دستاوردهای انقلاب اسلامی، دو مساله به هم پیوسته و مهم اند كه پرداختن به آنها در مباحث مربوط به انقلاب اسلامی ایران ضروری به نظر می رسد.
● آرمانهای انقلاب اسلامی ایران
«آرمان ها» همان اهداف سلبی و ایجابی انقلابند كه مردم به منظور دستیابی به آنها علیه رژیم پهلوی شوریدند و تا سرنگونی آن از پای ننشستند. «دستاوردهای انقلاب» نیز آرمانهایی هستند كه تحقق یافته اند.
آرمان های انقلاب اسلامی را از خلال شعارهای مردم در دوران پیروزی و پیام های رهبران سیاسی و فكری به خصوص رهبری منحصر به فرد امام خمینی(ره) با استفاده از روش تحلیل محتوا می توان شناخت.
این هدف ها و آرمان ها در روند نهضت اسلامی به صورت كلی و غیرشفاف بیان می شدند كه پس از پیروزی انقلاب در كشاكش حوادث و رویدادها و نیز در قانون اساسی مصوب سال ۱۳۵۸ تا حدی به طور شفاف بیان شده اند. مهم ترین آرمان های انقلاب در حوزه های سیاست، اجتماع، فرهنگ و اقتصاد عبارتند از:
▪ آرمان های سیاسی
مهمترین آرمان های سیاسی انقلاب اسلامی عبارتند از:
۱) براندازی نظام سلطنتی و ایجاد حكومتی دینی و مستقل
۲) اداره امور كشور براساس شورا دعوت به خیر و امربه معروف و نهی از منكر
۳) نفی هر گونه ستمگری، ستم كشی، سلطه گری و سلطه پذیری
۴) امنیت داخلی و نفی تفتیش عقاید سانسور و تجسس مگر به حكم قانون
۵) آزادی نشریات، مطبوعات اجتماعات و راهپیمایی ها و تامین آزادی های سیاسی و اجتماعی در حدود قانون
۶) اتكا به آرای عمومی در اداره كشور و مشاركت عامه مردم در تعیین سرنوشت خویش
۷) طرد كامل استعمار و جلوگیری از نفوذ اجانب
۸) محو هر گونه استبداد و خودكامگی و انحصارطلبی
۹) تقویت كامل بنیه دفاع ملی برای حفط استقلال و تمامیت ارضی نظام اسلامی
۱۰) تنظیم سیاست خارجی كشور براساس معیارهای اسلام و تعهد برادرانه نسبت به همه مسلمانان و حمایت بی دریغ از مستضعفان جهان
۱۱) ایجاد روابط صلح آمیز متقابل با دولت های غیرمحارب
۱۲) حمایت از مبارزه حق طلبانه مستضعفان در برابر مستكبران در هر نقطه از جهان، در عین خودداری كامل از هر گونه دخالت در امور داخلی ملت های دیگر. موارد فوق برگرفته از اصول سه، شش، هفت، هشت، بیست ودو، بیست و سه، بیست و چهار، بیست و پنج، بیست و هفت، یكصد و پنجاه و دو و یكصد و پنجاه و چهار «قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران» است.
▪ آرمان های فرهنگی و اجتماعی
مهم ترین آرمان های فرهنگی و اجتماعی انقلاب اسلامی عبارتند از:
۱) ایجاد محیط مساعد برای رشد فضایل اخلاقی بر اساس ایمان و تقوا
۲) مبارزه با مظاهر فساد و تباهی
۳) بالا بردن سطح آگاهی های عمومی با استفاده صحیح از مطبوعات و رسانه های گروهی
۴) آموزش و پرورش و تربیت بدنی رایگان برای همه در تمام سطوح و تسهیل و تعمیم آموزش عالی تا سرحد خودكفایی كشور
۵) تقویت روح بررسی و تتبع و ابتكار از طریق تاسیس مراكز تحقیق و تشویق محققان
۶) رفع تبعیضات ناروا و ایجاد امكانات عادلانه برای عموم در زمینه های مادی و معنوی
۷) ایجاد نظام اداری صحیح و حذف تشكیلات غیرضرور
۸) تامین حقوق همه جانبه افراد و ایجاد امنیت قضایی عادلانه برای عموم و تساوی همه در برابر قانون
۹) توسعه و تحكیم برادری اسلامی و تعاون عمومی بین مردم
۱۰) تدوین قوانین و مقررات مدنی، جزایی، مالی، اقتصادی، اداری، فرهنگی، نظامی و سیاسی بر اساس موازین اسلامی
۱۱) برقراری حقوق مساوی برای مردم بدون توجه به قوم، قبیله، رنگ، نژاد و زبان
۱۲) برخورداری تامین اجتماعی از نظر بازنشستگی، از كار افتادگی، بی سرپرستی، حوادث و سوانح و خدمات بهداشتی و درمانی و مراقبت های پزشكی به صورت بیمه و غیره
۱۳) آزادی های اجتماعی از جمله آزادی كار و حق دادخواهی برای هر فرد موارد فوق برگرفته از اصول سه، چهار، نوزده، بیست و هشت، بیست و نه، سی و سی و چهار قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران است. به موارد فوق می توان از بین بردن مراكز و مظاهر فساد در جامعه، برچیدن ارتشا و تملق، احیای مفاهیم دینی هم چون جهاد و شهادت را نیز اضافه كرد.
▪ آرمان های اقتصادی
هر چند انقلاب اسلامی انقلابی اقتصادی نبود و به هیچ وجه با الگوهای ماركسیستی قابل تفسیر نمی باشد، در عین حال آرمان های آن شامل ابعاد اقتصادی نیز می شود:
۱) جلوگیری از غارت بیت المال توسط دربار و وابستگان شاه
۲) حفظ ذخایر زیرزمینی
۳) تلاش در راه پیشرفت صنعتی و تكنولوژیك كشور از طریق برنامه ریزی اقتصادی، استفاده از علوم و فنون، تربیت افراد ماهر و...
۴) استقلال و خودكفایی اقتصادی
۵) تامین خودكفایی در علوم و فنون، صنعت و كشاورزی
۶) پی ریزی اقتصاد صحیح و عادلانه برطبق ضوابط اسلامی جهت ایجاد رفاه و رفع فقر و برطرف ساختن هر نوع محرومیت در زمینه های تغذیه، مسكن، كار، بهداشت و تعمیم بیمه
۷) ریشه كن كردن فقر و محرومیت
۸) تامین نیازهای اساسی شامل مسكن، خوراك، پوشاك، بهداشت، درمان، آموزش و پرورش و امكانات لازم برای تشكیل خانواده
۹) تامین شرایط برای ایجاد اشتغال كامل
۱۰) تنظیم برنامه اقتصادی كشور به صورتی كه شكل و محتوا و ساعات كار چنان باشد كه هر فرد علاوه بر تلاش شغلی، فرصت و توان كافی برای خودسازی معنوی، سیاسی و اجتماعی و شركت فعال در اداره كشور و افزایش مهارت و ابتكار داشته باشد
۱۱) عدم اجبار افراد به كار معین و جلوگیری از بهره كشی از كار دیگری
۱۲) منع اضرار به غیر، انحصار، احتكار و ربا
۱۳) منع اسراف و تبذیر
۱۴) جلوگیری از سلطه اقتصادی بیگانه بر اقتصاد كشور
۱۵) تاكید بر افزایش تولیدات كشاورزی، دامی و صنعتی
۱۶) عدالت اقتصادی و كم كردن فاصله طبقاتی
۱۷) رسیدگی به روستاهای كشور و محرومیت زدایی از آنها.
- بعضی از موارد فوق برگرفته از اصول سه سی ویك و چهل و سه قانون اساسی است.
● دستاوردها
خدمات و فعالیت های نظام جمهوری اسلامی در ابعاد داخلی از گستره بسیار وسیعی برخوردار است كه می توان در چند حوزه آنها را تقسیم بندی كرد:
۱) خدمات نظام در حوزه اقتصادی
۲) خدمات نظام و دستاوردهای انقلاب در حوزه فرهنگی، علمی و اجتماعی
۳) خدمات نظام و دستاوردهای انقلاب در حوزه سیاسی
در این بخش از گزارش نگاهی گذرا به برخی دستاوردهای انقلاب اسلامی ایران در بخش اقتصادی خواهیم داشت. (گزارش مربوط به سایر بخش ها در روزهای آینده مخابره خواهد شد.
دستاوردها و خدمات اقتصادی ملموس ترین فعالیت های نظام جمهوری اسلامی در حوزه اقتصادی را می توان در بخش های زیر خلاصه كرد:
▪ نفت
صنعت نفت ایران نسبت به قبل از پیروزی انقلاب اسلامی با تحول عظیمی روبه رو بوده است. زیرا اكنون ایران اسلامی مالك منابع نفتی خود می باشد و كارشناسان ایرانی مدیریت اجرایی عملیات صنعت نفت در كلیه بخشها اعم از اكتشاف، حفاری، بهره برداری صادرات، پالایش و انتقال را بر عهده دارند.
این در حالی است كه این صنعت پیش از انقلاب كاملا وابسته بود. از طرف دیگر فعالیت های اكتشافی صنعت نفت بعد از پیروزی انقلاب با جهش چشمگیری همراه بوده است. طی یك دوره ۲۰ ساله ۱۳۵۷ تا ۱۳۷۶ حداقل ۵۰ میلیارد بشكه نفت اكتشاف شد جالب اینكه كلیه فعالیتهای عملیاتی اكتشاف نیز توسط متخصصان داخلی صورت گرفته است.
▪ گاز
حجم ذخایر گاز طبیعی شناسایی شده ایران در ابتدای سال ۱۳۸۱ حدود ۲۶/۶ تریلیون متر مكعب برآورد شده كه این میزان معادل ۱۷ درصد از كل ذخایر جهان و ۴/۴۷ درصد از ذخایر منطقه خاورمیانه است. قبل از پیروزی انقلاب اسلامی فقط پنج شهر از نعمت گاز برخودار بود كه این رقم در پایان سال ۱۳۸۲ به ۹۲۸ شهر افزایش یافته است و متجاوز از شش میلیون و ۵۷۷ هزار و ۶۳۱ نفر از جمعیت كشور را تحت پوشش قرار می دهد. در واقع سبد انرژی كشور توسط گاز طبیعی به بیش از ۴۳ درصد رسیده است.
▪ پتروشیمی
میزان تولیدات پتروشیمی در سال ،۱۳۵۷ ۴/۷ میلیون تن بود كه با وجود تخریب آن توسط رژیم بعثی عراق در جنگ تحمیلی تاكنون بالغ بر ۱۲/۵ میلیون تن ظرفیت تولید ایجاد شده است. با اتمام طرح جدید تولیدات پتروشیمی درآمد كشور از این طریق از ۱/۶ میلیارد دلار در سال ۱۳۸۰ به بیش از ۷ میلیارد دلار در سال ۱۳۸۴ رسید.
▪ فناوری هسته ای و انرژی هسته ای
جمهوری اسلامی ایران به رغم تحریم های شدید امریكا و فشار بر كشورهای دیگر برای عدم همكاری در پروژه هسته ای ایران توانست چرخه سوخت هسته ای را با دستان دانشمندان داخلی به نقطه قابل ملاحظه ای برساند تاجایی كه تعجب جهانیان را برانگیزد. جمهوری اسلامی توانست با كشف و استخراج اورانیوم طبیعی در «ساغند» یزد و فراوری آن در «اردكان» یزد و سپس تبدیل آن به سه ماده هگزا فلوراید اورانیوم، اكسید اورانیوم و تترافلوراید اورانیوم در پایگاه هسته ای اصفهان و سپس با تاسیس پایگاهی در نطنز از طریق به كارگیری دستگاههای سانتریفوژ، بزرگترین گام ها در چرخه سوخت هسته ای را بردارد.
این امر ایران را به ردیف دهمین كشور دارای فن آوری هسته ای ارتقا داده است. علاوه براین طراحی راكتور آب سنگین در اراك و به مرحله نهایی رساندن نیروگاه اتمی در بوشهر گامهای دیگری است كه نشان می دهد مدیریت انقلابی می تواند نظام جمهوری اسلامی را به یك كشور پیشرفته تبدیل كند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست