چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

تکنولوژی های مورد نیاز برای نجات کره خاکی


تکنولوژی های مورد نیاز برای نجات کره خاکی

«ده تکنولوژی برای نجات زمین;» نام کتابی است که توسط یکی از متخصصان و مفسران برجسته در زمینه تغییرات جوی به نام «کریس گودال» نوشته و منتشر شده است. در این کتاب عنوان شده که بشر در صورتی …

«ده تکنولوژی برای نجات زمین;» نام کتابی است که توسط یکی از متخصصان و مفسران برجسته در زمینه تغییرات جوی به نام «کریس گودال» نوشته و منتشر شده است. در این کتاب عنوان شده که بشر در صورتی می تواند بر تغییرات شدید جوی غلبه کند که نیازهای خود را با ده تکنولوژی و منبع انرژی خاص تطبیق دهد. «گودال» در کتاب خود عناوین تکنولوژی های مورد نیاز بشر را بدین شرح اعلام می کند:

۱) انرژی باد: اولین تکنولوژی عنوان شده در این کتاب انرژی بادی است که برخلاف شهرت جهانی اش مبنی بر غیرقابل اطمینان بودن، توانایی تامین ۳۰درصد از انرژی الکتریکی جهان را خواهد داشت. به دلیل اینکه جریان باد همیشگی نخواهد بود بشر باید به دنبال شیوه هایی باشد تا بتوان این منبع را بصورت موثرتری ذخیره کند. علاوه بر آن استفاده از این منبع پاک باید در میان نقاط مختلف جهان گسترش یافته و امکان مصرف آن در مناطق مناسب در اختیار انسان ها قرار گیرد.

۲) انرژی خورشیدی: انرژی خورشیدی دیگر منبع انرژی ذکر شده است که قابلیت تولید حجم وسیع و گسترده ای از انرژی را در جهان خواهد داشت. تنها با افزایش تاثیر تجهیزات جذب نور خورشید می توان این انرژی را بعنوان منبعی قابل اطمینان برای آینده بشمار آورد. با افزایش میزان سرمایه گذاری توسط شرکت ها و کشورهای مختلف می توان صفحات خورشیدی ناکارآمد کنونی را به نمونه های بهتری تبدیل کرد که در عین جذب بیشترین میزان از انرژی خورشید، هزینه کمی را نیز برای تولید در بر داشته باشند.

۳) انرژی اقیانوس ها: اقیانوس ها و عوامل وابسته به آن از جمله جزر و مد، امواج و جریان های شدید آبی بعنوان پاک ترین نیروگاه های انرژی شناخته می شوند که استفاده از آن و ذخیره انرژی نهفته در آنها به دلیل مشکلاتی که در راه تولید تجهیزات مقاوم در مقابل شرایط خشن اقیانوس ها وجود دارد، با مشکل روبرو شده است. با این حال بسیاری از کشورها برای گسترش این نیروگاه ها در حال تلاش هستند. برای مثال انگلستان با قرار دادن شناورهای ذخیره انرژی آب در عمق ۵۰متر در زیر آب موفق به انتقال اولین انرژی تولید شده از انرژی جریان های آب به شبکه ملی برق این کشور شد.

۴) میکرو مولدهای خانگی: استفاده از انرژی اتلاف شده نیز می تواند در جلوگیری از تغییرات جوی زمین موثر بوده و آن را تحت کنترل درآورد. یکی از شیوه های پیشنهادی استفاده از میکرو مولدهای خانگی در داخل منازل مسکونی است. به این معنی که تولید انرژی بصورت اختصاصی تر درآمده و از اتلاف آن به میزان بیشتری جلوگیری خواهد شد. توانایی تولید این مولدها به اندازه مولدهای بزرگ در نیروگاه ها بوده و توانایی گرم کردن آب و محیط منازل مسکونی را خواهد داشت.

۵) بهره وری در انرژی: گزینه پنجم بازسازی و تجهیز خانه ها به منظور کاهش گازهای گلخانه ای است. به این صورت که بجای ساخت خانه های جدید از مواد دوستدار محیط زیست می توان با عایق دار کردن دیوارها و پنجره ها و همچنین استفاده از سیستم تهویه هوای قدرتمند و موثر ۸۰تا۹۰درصد به کاهش تشعشعات گلخانه ای در اتمسفر زمین کمک کرد.

۶) اتومبیل الکتریکی: استفاده از اتومبیل های الکتریکی دیگر موردی است که در عین سو شهرت آن به دلیل سرعت پایین و ظاهر نامناسب، تاثیر بسزایی در کاهش آلودگی های زیست محیطی خواهند داشت. به گفته محققان این نوع از اتومبیل ها بزودی می توانند به منابع ذخیره انرژی در هنگامی که در حالت خاموشی بسر می برند تبدیل شوند.

۷) سوخت های زیستی: تولید و استفاده از سوخت های زیستی نیز شیوه ای موثر عنوان شده که هنوز به میزان مناسبی گسترش نیافته است. برخی بر این باورند که تولید سوخت های زیستی و جایگزینی سوخت های فسیلی با استفاده از آنها می تواند به کمبود غذا در جهان منجر شود که به تازگی این مشکل با ارائه شیوه ای جدید مبنی بر استفاده از پسماندهای کشاورزی در تولید سوخت های زیستی برطرف شده است.

۸) تکنولوژی جذب کربن: در این میان استفاده از تکنولوژی هایی که توانایی جذب و جداسازی دی اکسیدکربن موجود در اتمسفر را دارند، در کنار گسترش سوخت های زیستی می توانند یکی از ناجیان بزرگ محیط زیست بشمار رود. روشی که اکثر کشورها به تازگی به اهمیت آن پی برده و سرمایه گذاری برای گسترش آن را آغاز کرده اند.

۹) تبدیل کربن: از دیگر روش های جداسازی کربن، تبدیل آن به ذغال هایی خاص(Biochar ) و ذخیره آنها در اعماق زمین است. زیرا این ذغال ها که در حرارت بالا و بدون اکسیژن تولید می شوند علاوه بر مقاومت و طول عمر بالا هیچگونه تشعشعات کربنی را وارد جو نکرده و باعث باروری خاک خواهند شد.

۱۰) گازهای زیستی: آخرین موردی که می تواند در حفظ حیات زمین موثر واقع شود استفاده از تکنولوژی هایی است که می تواند نیاز به قطع درختان را کاهش داده و مانع از تخریب جنگل ها شود. به نوشته نیوساینتیست، استفاده از دستگاه های حرارتی مانند اجاق گاز که سوخت آنها از گاز زیستی تولید می شود در این دسته قرار دارد. این گاز، متانی است که از فاسد شدن پسماندهای زیستی تولید شده و در هر صورت در هوا آزاد خواهد شد در این صورت تاثیر منفی بر افزایش گرمای جهان نخواهد داشت.