پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

کمبود نفت قریب الوقوع نیست


ژان ماری شوالیه, رییس مرکز ژئوپولیتیک و مواد اولیه دانشگاه دوفین پاریس, روز جمعه در مصاحبه ای با روزنامه اقتصادی اکسپانسیون تاکید کرد که کمبود و پایان دوران نفت قریب الوقوع نیست

به نقل از پایگاه خبری روزنامه "اکسپانسیون" ، شوالیه در این مصاحبه در مورد اینکه آیا جهان باید بزودی از نفت چشم پوشی کند، گفت:" قطعا. ذخایر نفت روزی به پایان خواهند رسید ولی بسیار دیرتر از آنچه که تصور می شود . ذخایر تایید شده یعنی ذخایری که با فناوری کنونی می توان به نفت آن دست یافت ، پاسخگوی ۵۰ سال مصرف است . اما این رقم نیز ممکن است تغییر یابد زیرا در سال ۱۹۷۳ میزان ذخایر نفتی برابر با ۳۰ سال مصرف اعلام شده بود. علاوه براین ممکن است ذخایر دیگری نیز کشف شوند، بویژه اگرقیمتهای نفت همچنان بالا بمانند . زیرا این امر همیشه عاملی برای اکتشاف ذخایر تازه و بهره برداری از آنهاست. علاوه براین پیشرفت فنا وری اجازه خواهد داد از ذخایری که امروز قابل بهره برداری نیستند در آینده مورد استفاده قرار گیرند."

وی در بخشی دیگر از این مصاحبه عرضه بیش از حد نفت را موجب کاهش قیمت آن ندانست و تاکید کرد که تبدیل ذخایر بالقوه نفت به ذخایر قابل استخراج به سرمایه گذاری نیاز دارد و در حال حاضر مشکلاتی در این راه وجود دارد .

شوالیه به عنوان مثال به امریکا و نیاز روز افزونش به انرژی و تلاش مقامهای امریکایی برای تامین امنیت نفت خریداری شده از خاورمیانه اشاره کرد و گفت امریکا قصد دارد وابستگی خود را به نفت عربستان کم کند و به همین دلیل برای نفت عراق اولویت قایل است ولی چشم انداز نا مشخص سیاسی عراق مانعی مهم بر سر راه توسعه زیر ساختهای عراق است .

رییس مرکز ژئوپولیتیک دانشگاه دوفین در این مصاحبه در مورد اینکه سرانجام باید انرژی فسیلی را کنار گذاشت ، بار دیگر تاکید کرد که این موضوع مربوط به فردا و پس فردا نمی شود .

وی در توضیح این مطلب گفت که عرضه انرژی جهانی به طور گسترده تحت سلطه سه نوع انرژی فسیلی قرار دارد. نفت ۴۰ درصد ، گاز طبیعی ۲۵ درصد و زغال سنگ نیز ۲۵ درصد از نیاز جهانی را تامین می کنند . انرژیهای هسته ای ، هیدرولیک و تجدید پذیر جمعا بیش از ۱۰ درصد از نیاز جهانی را پاسخگو نیستند. بنابراین بیش از ۹۰ درصد از مصرف جهانی را ذخایر زیر زمینی تامین می کنند و تغییر این وضعیت نیز بسیار آهسته خواهد بود.

شوالیه که از کارشناسان موسسه مشاوره انرژی " سی ئی آر ای" نیز هست در ادامه گفت بسیار تعجب برانگیز است که به رغم دو شوک نفتی، سهم انرژیهای تجدید پذیر خیلی کم توسعه یافته است. علاوه براین نظام کنونی انرژی جهانی خیلی انعطاف ناپذیر است که بخشی از آن به توسعه سریع حمل و نقل به خاطر نفت ارزان باز می گردد. بیش از نیمی از نفت خام مصرفی در حال حاضر صرف حمل و نقل جاده ای ، هوایی و دریایی می شود.

از سوی دیگر ، وی در مورد احتمال تبدیل شدن انرژی هسته ای به منبع اصلی انرژی در آینده ، تاکید کرد که هریک از منابع انرژی نارسایی های مخصوص به خود را دارند. انرژی هسته ای علاوه بر تولید زباله های هسته ای ، هنوز به طور کامل پاسخگوی تمام نیازها ، مثل حمل و نقل، نیست.

شوالیه همچنین افزود که گاز امروز به انرژی روز تبدیل شده است . اکنون آن را بدون آسیب رساندن به محیط زیست می توان از محل استخراج به محل استفاده منتقل کرد. مشکل فقط این است که که حمل و نقل آن هشت برابر گران تر از انتقال نفت تمام می شود .

به عقیده رییس مرکز ژئوپولیتیک و مواد اولیه دانشگاه دوفین پاریس، زغال سنگ نیز ازمنابع انرژی آینده محسوب می شود. میزان این ماده اولیه انرژی ۱۰ برابر نفت و گاز است ولی از بین بردن اثرات مخرب محیط زیستی آن بسیار پر هزینه است. به همین دلیل نفت حتی با قیمت بشکه ای ۶۰ دلار اکنون صرفه به حال تر است.

شوالیه در پایان رابطه میان نیاز فزاینده بشر به انرژی، توسعه کشورهای فقیر و مسایل زیست محیطی را معادله ای بسیار پیچیده خواند . وی با اشاره به اینکه هنوز حدود دو میلیارد نفر در روی کره زمین از دستیابی به منابع انرژی نوین محرومند، گفت راه حل معجزه آسایی نیز برای این مشکل وجود ندارد.

شوالیه افزود که با وجود این، پیشرفتهای اندکی در این راه صورت گرفته است . یکی از این راهها بهبود کارآیی انرژی مصرفی است . زیرا در حال حاضر می توان بدون آسیب وارد آوردن به کیفیت زندگی کنونی بشر ، میزان مصرف انرژی را ۲۰ درصد کاهش داد.